АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Педагогічні умови ефективності формування в ліворуких першокласників технічної навички письма

Читайте также:
  1. Cутність та умови застосування міжнародних розрахунків за допомогою акредитивів.
  2. Автоматизовані системи управління процесом розформування составів на сортувальних гірках
  3. Авторські педагогічні ідеї
  4. Аналіз ефективності роботи основних засобів та довгострокових інвестицій
  5. Аналогичный шифр необходимо вложить в тему письма.
  6. Валютно-фінансові і платіжні умови міжнародного кредиту.
  7. Вартісні показники ефективності використання
  8. Взаємодії в екологічних системах. Принципи формування екосистем
  9. Визначення порівняльної економічної ефективності капіталовкладень
  10. Виховання, школа і педагогічна думка у Стародавньому Римі. Педагогічні ідеї М.Ф.Квінтіліана
  11. Воєнно-економічна політика України в умовах формування ринкових відносин та конверсії ОПК.
  12. Врахування фактора часу при визначенні економічної ефективності

Формування в ліворуких дітей технічної навички письма потребує особливої уваги. При цьому необхідно пам’ятати, що вміння координувати рухи руки, користуватися письмовим приладдям, правильно сидіти за партою, класти зошит і тримати ручку під час письма в таких дітей мають свою специфіку.

У першу чергу вчитель повинен ознайомити ліворуких дітей із поставою під час письма. Обов’язковість і важливість уваги щодо цього зумовлені особливостями розвитку організму дитини і необхідністю запобігання викривленню хребта. Пояснення учням правил письма відбувається за допомогою малюнків, розміщених на с.2 або на обкладинці прописів «Мій перший зошит» [9].

- Розгляньте малюнок, на якому зображено дівчинку, що сидить за партою. Як треба правильно сидіти?

- Усі діти, якою б рукою вони не писали, мають сидіти прямо, не спираючись грудьми на парту. Плечі повинні бути на одному рівні. А от голову треба трохи нахилити вперед і ліворуч, якщо ви пишете правою рукою, або праворуч, якщо ви пишете лівою рукою. Це необхідно зробити для того, щоб можна було вільно читати написане.

Під час пояснення правил тримання ручки в руці вчитель звертає увагу на особливості положення пальців у ліворуких першокласників (Додаток А).

- Візьміть ручку в ту руку, якою вам зручніше писати. Усі учні мають тримати її трьома пальцями: великим, вказівним і середнім. Пальці під час письма ручкою повинні бути в злегка зігнутому та спокійному стані. Не слід надто стискати ручку, бо рука швидко втомлюється.

- Відстань від кульки або кінця пера в учнів, що пишуть правою рукою, має бути на ширину пальця (2 – 2,5 см). А от у ліворуким дітям треба тримати ручку подалі – на ширину двох пальців (2,5 – 3 см)- для того, щоб краще було видно написане.

- Верхній кінець ручки на початку рядка у праворуких дітей має бути повернутий у бік правого плеча, а в процесі заповнення рядка відхилятися вліво. Якщо рядок дописується, то верхній кінець ручки розташовується проти центра грудей.

- В учнів, що пишуть лівою рукою, кисть із ручкою розміщується над рядком і розвертається тильним боком долоні вгору0праворуч. Кінець ручки без кульки не дивиться в ліве плече, а повертається в бік верхньої частини зошита. Якщо кисть руки перебуває під рядком, то верхній кінець ручки має бути повернутий у бік лівого плеча.

- Руки на парті розташовуються так, щоб лікті трохи звисали. При цьому рука, що пише, вільно рухається в рядку, а інша притримує зошит.

Щоб надати корпусу стійкості, під час письма ноги, зігнуті в колінах під прямим кутом, слід ставити всією ступнею на підлогу або на підніжку. Не треба виставляти ноги далеко вперед, класти одну на одну або підгинати під себе. При такому положенні втрачається стійкість, і дитина неминуче буде «лягати» грудьми на парту.

Пояснення щодо розташування зошита на парті краще спочатку дати для більшості праворуких дітей, а потім уточнити особливість положення зошита на парті ліворуким дітям індивідуально з опорою на малюнок у прописах. При цьому звертається увага на положення лівої руки відносно рядка.

- Якщо ви розташовуєте ліву руку під рядком, то зошит при цьому треба класти похило праворуч. Його правий нижній кут спрямований на середину грудей. Під час письма спрямовуйте основні елементи літер вертикально, від нижнього краю парти. Зображення букв у такому разі буде похилим дещо вліво.

- Якщо ви розташовуєте ліву руку над рядком і розвертаєте її тильним боком долоні вгору-праворуч, щоб краще було видно написане. Зошит при цьому кладеться під кутом, близьким до праворукого письма, тобто похило ліворуч. Нахил самого письма відбувається праворуч.

Зазначимо, що в класі ліворукі діти мають сидіти ближче до вікна, щоб від руки на зошит падала світліша тінь. Якщо за партою сидять двоє дітей, то лікоть руки, якщо пише лівша, повинен розташовуватися на краю стола, а не на середині. Так учні не будуть заважати одне одному писати. При наявності кількох ліворуких дітей у класі бажано саджати їх парами.

У домашніх умовах письмовий стіл (парту), за яким читає, пише або малює ліворука дитина, необхідно так розташовувати біля вікна, щоб світло падало з правого боку. Так само праворуч від лівші ставиться і настільна лампа.

Найскладніше школярам, що пишуть лівою рукою, навчитися правильно тримати ручку під час виконання письмових робіт. Ліворукі діти тримають ручку, як і праворукі, трьома пальцями. Однак для зручного контролювання процесу письма в рядку зошита кисть ручки учні можуть класти на сторінку трьома способами.

Перший спосіб є дзеркальним відображенням «праворукого» письма. Таке положення руки значно утруднює процес навчання, оскільки всі зразки розміщуються зліва. А тому дитина не має можливості орієнтуватися на них. Відповідно доцільним для ліворуких дітей є розміщення зразків у рядку справа (мал. 3).

Другий спосіб полягає у тому, що кисть лівої руки з ручкою розміщується над рядком. Цей спосіб дає дитині можливість орієнтуватися на поданий зразок чи написане раніше і зменшує кількість помилок під час письма. Саме до такого способу письма спонтанно й найбільш часто приходять діти-лівші (мал.4).

Під час письма третім способом кисть лівої руки з ручкою знаходиться під рядком. Такий спосіб вважається найбільш зручним, оскільки дитині не доводиться вивертати кисть руки, добре видно зразок. Однак, пишучи у такий спосіб, діти порушують вимоги «праворукої» каліграфії: букви не мають нахилу вправо, а навпаки, нахилені вліво (мал.2).

Організовуючи робочий простір ліворукої дитини, важливо пам’ятати, що в зошити доцільно вкладати «промокальний» папір, щоб дитина могла класти його під ліву руку, аби не «розмазувати» рукою написане раніше.

Останнім часом для ліворуких школярів виготовляють так звану «ручку-ліворучку». У неї довший металевий кінчик стиржня, який має зігнуту форму. Це допомагає ліворукій дитині добре бачити написане, тримаючи ручку під рядком, не розгортаючи її вгору.

Важливо навчити дитину вільно пересувати руку в рядку. Цей процес доцільно починати за допомогою підготовчих графічних вправ.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)