АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні положення. Основні терміни та їх визначення

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. I. Розділ Загальні основи суспільного виробництва та економічного розвитку
  3. Адміністративна структура БМР має три органи: загальні збори акціонерів, рада директорів і правління.
  4. Азербайджанська Республіка: загальні відомості
  5. Б) Основні властивості операцій над множинами
  6. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  7. Бюджетна система України: основні характеристики
  8. Види, терміни та параметри експлуатаційних випробувань
  9. Визначте загальний смисл тексту, виділіть його смислові частини, ключові слова, терміни, морфологічні і синтаксичні засоби.
  10. Виникнення економічної теорії та основні етапи її розвитку.
  11. Виникнення, джерела та основні періоди розвитку індуїзму
  12. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III ( всі № №, що закінчуються на цифру 1, наприклад: № 1, № 11, № 21 . . . №1141 ).

У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні. Метрологія — це наука про вимірювання, яка включає як теоретичні, так і практичні аспекти вимірювань у всіх галузях науки і техніки.

Вимірювання — відображення фізичних величин за допомогою їхніх позначень як результат експерименту та обчислень із застосуванням спеціальних технічних засобів.

Одиниця вимірювання — фізична величина певно­го розміру, прийнята для кількісного відображення однорідних із нею величин.

Єдність вимірювань — стан вимірювань, за якого їхні результати виражаються в узаконених одиницях вимірювання, а похибки відомі та із заданою ймовір­ністю не виходять за встановлені межі.

Методика виконання вимірювань — сукупність процедур і правил, виконання яких забезпечує одер­жання результатів вимірювань із потрібною точністю.

Засіб вимірювальної техніки — технічний засіб, який застосовується під час вимірювань і має нормо­вані метрологічні характеристики.

Тип засобу вимірювальної техніки — сукупність засобів вимірювальної техніки однакового призначен­ня, які мають одні і ті самі принцип дії, конструкцію та виготовлені за однією і тією самою технічною доку­ментацією.

Еталон — засіб вимірювальної техніки, що забезпе­чує відтворення і/або зберігання одиниці вимірювання одного чи декількох значень, а також передачу розмі­ру цієї одиниці іншим засобам вимірювальної техніки.

Державний еталон — офіційно затверджений ета­лон, який забезпечує відтворення одиниці вимірюван­ня та передачу її розміру іншим еталонам із найвищою в країні точністю.

Робочий еталон — еталон, призначений для повірки чи калібрування засобів вимірювальної техніки.

Вихідний еталон — еталон, який має найвищі мет­рологічні властивості серед еталонів, що є на підпри­ємстві чи в організації.

Повірка засобів вимірювальної техніки — встанов­лення придатності засобів вимірювальної техніки, на які поширюється державний метрологічний нагляд, для застосування на підставі результатів контролю їхніх метрологічних характеристик.

Калібрування засобів вимірювальної техніки — визначення в певних умовах або контроль метрологіч­них характеристик засобів вимірювальної техніки, на які не поширюється державний метрологічний нагляд.

Метрологічна атестація засобів вимірювальної техніки — дослідження засобів вимірювальної техні­ки для визначення їхніх метрологічних характеристик та встановлення придатності цих засобів для застосу­вання.

Атестація методики виконання вимірювань — процедура встановлення відповідності методики метро­логічним вимогам, що ставляться до неї.

Вимірювальна лабораторія — організація чи окре­мий підрозділ організації, підприємства, що здійснює вимірювання фізичних величин, визначення хімічно­го складу, фізико-хімічних, фізико-механічних та ін­ших властивостей і показників речовин, матеріалів і продукції.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)