АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Економічні течії

Читайте также:
  1. Бюджетно-податкова політика забезпечує найважливіші економічні функції держави, які формують її дієздатність в економічній політиці:
  2. Виробничі можливості в економічній системі та проблема економічного вибору
  3. Власність, її сутність, форми та місце в економічній системі.
  4. Вплив параметрів технічного стану і ТО на собівартість сільськогосподарської продукції та основні техніко-економічні показники використання МТП
  5. Головні макроекономічні показники (проблема валоєвого і чистого доходів)
  6. Екомічний дирижизм – напрям економічної теорії, що розвиває ідею активного втручання держави у макроекономічні процеси.
  7. Економічна політика і макроекономічна рівновага. Основні макроекономічні цілі
  8. Економічні вчення періоду монополістичної конкуренції.
  9. Економічні експерименти радянської влади – економіка соціалізму в Росії і Україні (1918-1991 рр.)
  10. Економічні закони і категорії товарного виробництва
  11. Економічні закони та категорії, їхня класифікація
  12. Економічні зв'язки і відносини між людьми.

Економічний інтерес - це реальний, зумовлений відносинами власності та принципом економічної вигоди мотив і стимул соціальних дій щодо задоволення динамічних систем індивідуальних потреб.

Економічний інтерес є породженням і соціальним проявом потреби. Інтерес виникає, коли задоволення потреби усвідомлюється як конкретна мета (максимізація прибутку, привласнення товару, користування або володіння певним товаром тощо).

Отже, економічні інтереси - це усвідомлені потреби існування різних суб'єктів господарювання.

Економічні інтереси не тотожні потребам, їхньому задоволенню

По-перше, економічні інтереси знаходять своє вираження у поставлених цілях та діях, спрямованих на задоволення потреб. Потреби і засоби задоволення їх відбивають причину та форму прояву економічних інтересів.

По-друге, економічний інтерес завжди виражає відповідний рівень і динаміку задоволення потреб. Наприклад, не може, окрім специфічних випадків, бути інтересом суб'єкта зниження рівня задоволення потреб.

Взаємозвязок потреб та інтересів полягає в тому що: економічні інтереси -є формою вияву економічних потреб;відображають певни рівень і динаміку задоволення економічних потреб;спонукають економ.субєктів до діяльності для задоволення потреб.

 

Економічні течії.

Меркантилізм: Прибічники цієї школи основним багатством вважали сферу обміну, торгівлю, багатство ототожнювали з накопиченням грошей. Погляди цієї школи відображали інтереси торгової буржуазії в період первісного нагромадження капіталу. Представники: Монкретьєн, Манн, Юм.

Фізіократи: Перенесли акценти дослідження на природу і виробництво. Джерелом багатства вважали працю у сільському виробництві.Вважали, що промисловість, транспорт і торгівля – безплідні сфери. Представники: Кене, Тюрго, Мірабо, Норе.

Класична політекономія. Виникла з розвитку капіталізму. Її засновники Петті, Сміт, Рікардо. Зосереджувалась увага на аналізі економічних явищ і закономірностей розвитку усіх сфер виробництва. Започатковують трудову теорію власності, а ринок розгляд як саморегулююча система.

Марксизм: Маркс і Енгельс досліджують систему законів капіталістичного суспільства з позиції робітничого класу. Продовжуючи дослідження трудової теорії вартості, зробили аналіз розвитку форм власності, запропонували свої концепції додаткової вартості, грошей, продуктивності праці, відтворення економічних криз, земельної ренти.

Маржиналізм: Пояснює економічні процеси і явища виходячи з універсальної концепції використання граничних величин.Маржиналізм використовує кількісний аналіз, економіко-математичні оцінки економічних дій індивіда. Представники - Менгер, Візер, Джевонс, Вальрас.

2.Сучасні напрями:

Неокласицизм: Заперечує необхідність втручання держави в економіку, розглядає ринок як саморегулюючу економічну систему, здатну самостійно встановити необхідну рівновагу між сукупним попитом та сукупною пропозицією. Засновники течії – Маршалл і Пігу. Неокласичний напрям охоплює багато різних концепцій і шкіл: монетаризм, теорія суспільного вибору, теорію реальних очікувань та ін..

Кейнсіанство: Обгрунтовує необхідність активного втручання держави в регулювання економіки шляхом стимулювання попиту й інвестицій через проведення певної кредитно-бюджетної політки. Засновником цієї теорії є Кейнс.

Інституціоналізм: Розглядає економіку як систему, в якій відносини між господарськими суб’єктами складається під впливом як економічних так і політичних і соціологічних факторів. Представники – Веблен, Коммонс, Мітчелл, Мюральд та ін. Обєктами вивчення є інститути, якими вони називають жержаву, корпорації, профспілки тощо.

Неокласичний синтез: узагальнена концепція, представники якої обґрунтовують принцип поєднання ринкового і державного регулювання економічних процесів, наголошують на необхідності руху до змішаної економіки. Представники – Хікс, Бюкенен, Самуельсон та ін.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)