АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність та цілі економічної системи. Її структурні та функціональні елементи

Читайте также:
  1. Cтиль керівництва: сутність, вимоги у його сучасних умовах
  2. I. Сутність і види соціальних змін.
  3. III. Соціальна політика, її сутність і функції.
  4. Адміністративно-командна система (АКС) – спосіб економічної ор-
  5. Аналіз ринку металів в умовах світової економічної кризи
  6. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  7. В чому полягає соціальна сутність браку – 15 б.
  8. Визначаючи сутність девіантної поведінки, необхідно зазначити, що вона поділяється на два типи.
  9. Визначення порівняльної економічної ефективності капіталовкладень
  10. Виникнення економічної теорії та основні етапи її розвитку.
  11. Військово-економічної діяльності
  12. Власність як економічна категорія. Сутність власності, її економічний та правовий зміст

Економічна система - сукупність взаємопов’язаних елементів економіки що утворює певну цілісність або економічну структуру суспільства. Економічна система має відповідати на такі питання: Що виробляти і в яких обсягах? Для кого виробляти? І як виробляти? Економічна система має забезпечувати не лише теоретичні відповіді на ці питання, а й реальні економічні дії.

Економічна система -спосіб організації національної економіки.

Економічна система характеризується такими рисами, як цілісність, організованість, керованість, цілеспрямованість.

Цілісність означає органічну єдність і сумісність різних сторін та елементів системи, домінування в ній сукупності економічних відносин, що відбивають її глибинну суть.

Єдність обумовлює взаємодію, взаємопроникнення і взаємозамінність елементів системи, забезпечує стійкість зв’язків між господарюючими суб’єктами. Елементи колишніх економічних відносин, які зберігаються, витісняються на периферію нової системи, де відіграють обмежену підлеглу роль, і не впливають на громадське життя.

Керованість економічної системи – це сукупність об’єктивних і суб’єктивних чинників, що забезпечують її рівновагу. Координація діяльності господарюючих суб’єктів може здійснюватися сукупністю ринкових механізмів.

Цілеспрямованість економічної системи має на увазі чітке усвідомлення цілей, що ставить перед собою суспільство. Кінцева мета - вільний всебічний розвиток особистості. Але соціальна спрямованість суспільного виробництва залишається головним напрямком розвитку економічної системи. Вона здебільшого залежить від того, наскільки рівномірно розподілена економічна влада, який діапазон майнового розподілу членів суспільства, що є безпосереднім рушійним мотивом економічного зростання.

Основні структурні елементи економічної системи
Продуктивні сили – сукупність засобів виробництва з їхніми фізичними та розумовими здібностями, методи організації виробництва.

Економічні відносини – відносини між людьми з приводу виробництва, поілу, обміну та споживання благ та послуг.

Господарський механізм – сукупність форм та методів регулювання економічних принципів та суспільних дій господарських суб’єктів на основі законів ринку та державного регулювання.

Система економічних відносин складається з:

Техніко-економічні відносин - відносини відносини між людьми з приводу використання знарядь праці.

Організаційно – економічні відносини – з приводу організації виробництва (кооперації, спеціалізації)

Соціально - економічні відносини – відносини власності.

Елементи:

Продуктивні сили – це сукупність засобів виробництва, працівників, з їхніми фізичними і розумовими здібностями, науки, технології, інформації, методів організації та управління виробництвом.

Економічні відносини - відносини між людьми з приводу виробництва, розподілу, обміну і споживчих матеріальних і нематеріальних благ.

Господарський механізм – є структурним елементом економічної системи, що складається з сукупності форм і методів регулювання економічних процесів, на основі використання економічних законів.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)