АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Послідовність пордій, що приводять до активації АЦ і утворення вторинних месенджерів - цАМФ

Читайте также:
  1. ВИДОУТВОРЕННЯ
  2. Вплив держави на ціноутворення.
  3. Вплив компонентів рецептури на процес тістоутворення
  4. Етапи процесу правоутворення
  5. Запуск Simulink та послідовність створення нової моделі
  6. Зміст та послідовність виконання РІНР
  7. Методи ціноутворення на інноваційну продукцію
  8. Методичні засади утворення інтегрального показника та інтерпретація результатів
  9. Механізм правоутворення та його відмінність від категорій правотворчість, законодавчий процес, законотворчий процес
  10. Модуль 3.3 Ціноутворення
  11. Обсяг та послідовність виконання розділу “Розрахунок
  12. Основні етапи та послідовність робіт з внутрішнього аудиту

Звязування гормона (Г) з Rs приводить до зміни конформації рецептора і збільшення його спорідненості до Gs-білка. В результаті утворюється комплекс Г-Rs-[Gs-ГДФ].

Утворення цього комплекса знижує спорідненість a-субодиниці Gs-білка до ГДФ і збільшує спорідненість до ГТФ. ГДФ швидко замінюється на ГТФ, так як внутрішньоклітинна концентрація ГТФ приблизно в 10 раз перевищує концентрацію ГДФ. При цьому відбуається активація G-білка, він відділяється від рецептора і дисоціює на a-субодиницю і b, g-комплекс.

a-ГТФ володіє спорідненістю до АЦ. Зв’язування a-ГТФ з АЦ змінює конформацію і активує її. Після чого АЦ здійснює переведення АТФ в цАМФ, при цьому дві фосфатні групи від’єднуються, а третій фосфат утворює цикл з молекулою рибози, з’єднуючись з нею через атоми кисню. При зв’язуванні a-ГТФ з АЦ вихідний сигнал посилюється в 1000 разів шляхом утворення вторинного месенджера цАМФ, в результаті чого інформація переходить через мембрану.

Активність комплексу a-субодиниця-ГТФ пригнічується в результаті таких подій:

- ГТФаза a-субодиниці гідролізує ГТФ до ГДФ, a-ГДФ відділяється від аденілітциклази;

- Молекула цАМФ активує фермент фосфодіестеразу, яка гідролізує цАМФ до 5’-АМФ і знижує внутрішньоклітинну концентрацію вторинного месенджера.

- При відділенні a-субодиниці від b,g-димеру рецептор втрачає спорідненість до ліганду.

Зразу після гідролізу ГТФ a-субодиниця-ГДФ і b,g-комплекс знову об’єднуються, т.т. G-білок повертається у вихідний стан.

Два бактеріальних токсина вражають клітини шляхом взаємодії з G-білками при цьому інгібується ГТФазна активність a-стимулюючої-субодиниці. Отже, as не гідролізує ГТФ і постійно стимулює аденілатциклазу. Холерний токсин вражає епітеліальні клітини кишечника. Підвищення рівня цАМФ приводить до порушення електролітного балансу і викликає діарею.

Коклюшний токсин також вражає G-білки, але в даному випадку він перешкоджає інгібуванню аденілатциклази aі-субодиницею G-білка.

Порушення механізму роботи G-білків є причиною багатьох захворювань людини.

цАМФ ругулює різні функції клітини шляхом активації або інібування специфічних клітинних білків при допомозі цАМФ-залежної протеїнкінази А. цАМФ є алостеричним ефектором протеїнкінази А (ПК-А) та іонних каналів. В неактивному стані ПК-А є тетрамером, дві каталітичні субодиниці (С-субодиниці) якого інгібовані регуляторними субодиницями (R-субодиниці)(аутоінгубування). При зв’язуванні цАМФ R-субодиниці дисоціюють із комплекса і С-субодиниці активуються.

На N-кінцях каталітичних субодиниць розміщуються ділянки для зв’язування АТФ. Ці субодиниці переносять кінцеву фосфатну групу АТФ на серинові і треонінові залишки акцепторних білків. Фермент може фосфорилювати більше ніж 100 білків, в тому числі в ферменти і фактори транскрипції. В результаті фосфорилювання змінюється функціональна активність цих білків.

Роль протеїнкінази А в передачі сигналу полягає в тому, що активована ПК-А запускає наступні процеси:

- метаболічні реакції;

- транскрипцію;

- активацію ферментних систем, які забирають фосфати від ПК-А, по механізму негативного зворотнього зв’язку.

Після фосфорилювання субстратів відбувається не менш важливий процес дефосфорилювання, який каналізують

фосфатази. Так як є два типи кіназ, то є і два типи фосфатаз – тирозинові і серин-треонінфосфатази. При цьому тирозинові фосфатази володіють субстратною специфічність, тоді як деякі серин-треонінфосфатази неспецифічні і видаляють фосфатиз різних субстратів. В деяких випадках видалення фосфату відбувається в результаті простого „виключення” сигналізації. Але в інших випадках фосфат від’єднується після активації сигнального шляху.

Отже, фосфорилювання і дефосфорилювання – основні механізми внутрішньоклітинної передачі сигналу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)