АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність принципів корпоративного управління

Читайте также:
  1. Cтиль керівництва: сутність, вимоги у його сучасних умовах
  2. I. Сутність і види соціальних змін.
  3. III. Соціальна політика, її сутність і функції.
  4. Автоматизовані системи управління процесом розформування составів на сортувальних гірках
  5. Адміністративні методи державного управління.
  6. Американської та вітчизняної моделей управління: реалізація потреб як рушій активності персоналу
  7. Антикризове управління підприємством
  8. Базовые принципы хорошего корпоративного управления
  9. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. особливості побудови банківської системи в Україн
  10. В чому полягає соціальна сутність браку – 15 б.
  11. Верховна Рада та державне управління
  12. Верховна Рада та державне управління.

Розділ ІІ. Принципи та моделі корпоративного управління

Нормативно-правове поле діяльності корпоративних підприємств

Сутність принципів корпоративного управління

Характеристика принципів корпоративного управління ОЕСР

Принципи корпоративного управління України

Світові моделі корпоративного управління

Модель корпоративного управління в Україні

Ключові поняття: принципи корпоративного управління, інсайдери, аутсайдери, англо-американська модель, німецька модель, японська модель, змішана модель корпоративного управління.

 

Нормативно-правове поле діяльності корпоративних підприємств

Розвиток корпоративного законодавства в Україні можна поділити на декілька етапів. Починаючи з 1991 р. приймаються декілька законів, пов’язаних з регулюванням підприємницької діяльності: закони «Про підприємництво», «Про власність», «Про підприємства в Україні», «Про цінні папери і фондову біржу». Відповідно до цих законів визначені учасники ринкових відносин – підприємці різних форм власності і організаційно – правових форм, у тому числі, корпорації.

З виходом у світ Закону України «Про господарські товариства» (1991 р.) визначено правовий статус господарських товариств як особливої форми корпоративних суб’єктів підприємницької діяльності. В законі визначено 5 форм господарських товариств: акціонерне, з обмеженою, додатковою відповідальністю, повне, командитне).

В подальшому розвиток корпоративних форм підприємництва відбувався під впливом процесів корпоратизації та приватизації, що супроводжувалися створенням інвестиційних посередників, довірчих і страхових товариств, інвестиційних фондів і компаній. У 1996-2002 р.р. суттєво поглиблюється корпоративне законодавство (прийнято закони «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», 1996 р.; «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди», 2001 р. тощо). За останні роки підготовлені і введені в дію (2004 р.) Цивільний і Господарський кодекси України, які суттєво змінили українське корпоративне законодавство. З їх введенням в дію втратили чинність закони «Про підприємництво», «Про підприємства в Україні», «Про власність».

У 2006 р. прийнято Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок «, а у 2008 р. Закон України «Про акціонерні товариства».

 

Сутність принципів корпоративного управління

Поява міжнародних стандартів корпоративного управління обумовлена, передусім, зростанням уваги до питань корпоративного управління в умовах глобалізації фінансових ринків, лібералізації руху капіталів. Це спроба встановлення загальноприйнятих, прозорих та зрозумілих в усьому світі правил гри на фінансовому ринку. Розробка міжнародних стандартів корпоративного управління є також, свого роду, відповіддю суспільства на катаклізми у світовій фінансовій сфері та прагненням до стабільності фінансових ринків.

Поява національних принципів (кодексів) корпоративного управління не в останню чергу викликана тим, що неможливо вирішити всі проблеми, які існують у галузі корпоративного управління виключно на рівні національного законодавства, тому необхідно їх врегульовувати через запровадження етичних норм, правил поведінки ненормативного характеру у практику корпоративного управління.

Принципи корпоративного управління мають рекомендаційний характер та розраховані на добровільне застосування. Головним стимулом щодо їх дотримання товариствами є економічна доцільність та об'єктивно існуючі вимоги ринку щодо залучення інвестицій. Запровадження на практиці Принципів корпоративного управління має здійснюватися товариствами через:

- повсякденне добровільне їх застосування;

- включення до внутрішніх документів товариств положень Принципів;

- розкриття товариствами у річному звіті інформації щодо дотримання положень Принципів.

Акціонерне товариство не може розраховувати на довіру інвесторів та надходження зовнішнього фінансування, якщо воно не вживає заходів щодо запровадження ефективного корпоративного управління, а саме: належного захисту прав інвесторів, надійної системи управління та контролю, відкритості та прозорості у своїй діяльності.

Важливість корпоративного управління для товариств полягає у його внеску у підвищення їх конкурентоспроможності та економічної ефективності завдяки забезпеченню:

- належної уваги інтересам акціонерів;

- рівноваги впливу та балансу інтересів учасників корпоративних відносин;

- підвищення фінансової прозорості;

- запровадження правил раціонального менеджменту та належного контролю.

Принципи корпоративного управління не є нормативно-правовим актом, застосування якого є обов’язковим. Їх застосування – це, власне, особиста справа учасників корпоративного управління. Крім того, їх реалізація безпосередньо посадовими особами акціонерного товариства та/або через встановлення певних вимог у внутрішніх актах товариства не повинна порушувати чинне законодавство або звужувати зміст та обсяг прав, вже встановлених законодавством.

Для довгострокової ефективної діяльності акціонерного товариства, залучення інвестицій та розвитку товариства необхідно створити систему його управління на основі прозорості та надійності. Це має бути реалізованим, звичайно, шляхом обов’язкового дотримання законодавчих вимог, а також шляхом дотримання встановлених відповідно до викладених нижче принципів додаткових вимог щодо порядку прийняття рішень, процедурних питань, а також відповідальності посадових осіб товариства у внутрішніх нормативних актах товариства (положеннях, процедурах, регламентах тощо).

Важливу роль у формуванні національних стандартів корпоративного управління відіграють також Принципи корпоративного управління України та Рекомендації з найкращої практики корпоративного управління для акціонерних товариств України, затверджені ДКЦПФР.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)