АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика лікувально-профілактичних раціонів для людей, що працюють в умовах, де діють шкідливі чинники

Читайте также:
  1. III.2. Преступление: общая характеристика
  2. XV. 1. Загальна характеристика електрохімічних процесів
  3. А) Статическая вольт-амперная характеристика
  4. А. Понятие и общая характеристика рентных договоров
  5. Автобіографія. Резюме. Характеристика. Рекомендаційний лист
  6. Активные операции коммерческих банков: понятие, значение, характеристика видов
  7. Альтернативные системы растениеводства и их краткая характеристика
  8. АМПЛИТУДНО-ЧАСТОТНАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА, ПОЛОСА ПРОПУСКАНИЯ И ЗАТУХАНИЕ
  9. Аналитическая часть. Характеристика и анализ состояния объекта исследования
  10. Анатомо-физиологическая характеристика периода новорожденности.
  11. Аномалии развития нервной системы. Клиническая характеристика микроцефалии, гидроцефалии.
  12. Архитектурные школы XII в. на территории Беларуси. Общая характеристика.

 

В наш час затверджено вісім безкоштовних лікувально-профілактичних раціонів (1, 2, 2а, 3, 4, 4а, 4б, 5) для осіб, які зайняті на роботах в особливо шкідливих умовах праці. Нижче наведено раціони лікувально-профілактичного харчування та показання до їх застосування.

Лікувально-профілактичне харчування повинно відпускатись у вигляді гарячих сніданків перед початком праці. В окремих випадках при узгодженні з медико-санітарною частиною підприємства, а при її відсутності – з місцевою санітарно-епідеміологічною станцією дозволяють видачу сніданків в обідню перерву. Працюючим в умовах підвищеного тиску (в кесонних, лікувальних барокамерах, на водолазних роботах) лікувально-профілактичне харчування повинно видаватись після закінчення роботи.

Не дозволяється компенсація вартості лікувально-профілактичного харчування грошима та заміна одного продукту іншим не з затвердженого списку.

Для лікувально-профілактичного харчування велике значення має вибір відповідних методів технологічної обробки. Застосовують в основному відварювання у воді та на пару, тушкування, запікання.

До всіх раціонів вміщені продукти, які містять біологічно цінні білки: молоко, сир, м’ясо, риба.

Лікувально-профілактичне харчування поділяють на раціони в залежності від дії шкідливих чинників.

Раціон № 1 призначений працівникам атомних електростанцій, а також виробникам, зайнятих у виробництві радіоактивних солей урану і торію, лопаритового концентрату на гірничо-збагачувальних комбінатах, іншим працівникам, які контактують з радіоактивними речовинами та джерелами іонізуючих випромінювань, а також в умовах проживання на забруднених цими чинниками територіях. Раціон № 1 містить підвищену кількість продуктів з високим вмістом ліпотропних речовин (метіонін, цистин, фосфатиди, вітаміни, поліненасичені жирні кислоти), продуктів, які поліпшують обмін жирів у печінці і підвищують її антитоксичну функцію (печінка, молоко, кисломолочні продукти, риба, олія, овочі та фрукти), а також продукти з підвищеною кількістю сірковмісних амінокислот, солей кальцію (молоко, сир м’який та твердий, кисломолочні продукти, бобові) та пектинових речовин (овочі, фрукти, соки з м’якоттю, пектинові продукти), а також вітаміни А та С, каротин, які мають антиоксидантні властивості, та так званих кровотворних мікроелементів (заліза, міді, кобальту, марганцю). Додатково до раціону № 1 видається 150 мг аскорбінової кислоти.

Профілактична спрямованість цього раціону забезпечується змістом харчових сполук-радіопротекторів, здібних зв’язувати та видаляти з організму радіонукліди, нейтралізувати вільні радикали (антиоксиданти), попереджувати порушення жирового обміну у печінці (ліпотропні речовини). Такі сполуки містяться у яйцях, молоці та молочних продуктах, рибі, печінці, олії, овочах, фруктах. Раціон є, в цілому, молочно-яєчно-печінковим.

Радіопротекторні властивості раціону забезпечують джерела сірковмісних амінокислот та кальцію (сир, твердий сир, бобові, особливо соя), пектинових речовин (овочі, фрукти, ягоди, соки з м’якоттю).

Раціон № 2 призначений працівникам, зайнятим у виробництві кислот, хлору, хлорного вапна, хлорних сполук, суперфосфату, алюмінію, металічних калію, натрію, берилію, ціанистих сполук та ін. Він повинен містити підвищену кількість м’ясних продуктів, молока, овочів. Його захисна роль забезпечується біологічно повноцінними білками (м’ясо, риба, молоко), поліненасиченими жирними кислотами (олія), кальцієм (молоко, тверді сири). Додатково видають тим, що контактують з фтором, 2 мг вітаміну А та 150 мг аскорбінової кислоти. Тим робітникам, які працюють з лужними металами, хлором та його неорганічними сполуками, ціанистими сполуками та окислами азоту – 2 мг вітаміну А, 100 мг аскорбінової кислоти, контактуючим з фосгеном – 100 мг аскорбінової кислоти.

Раціон № 3 повинні отримувати працівники, зайняті у виробництві хлорорганічних сполук, свинцю, свинцевих акумуляторів, цинкових білил, олова та ін. У раціоні № 3 рекомендується м’ясо, свіжа риба, круп’яні каші, борошняні та макаронні вироби. Працівникам, які контактують із сполуками неорганічного свинцю, молоко замінюють на кисломолочні продукти, обмежують вживання продуктів, що мають лужні властивості (молоко та молочні продукти, овочі та фрукти). Переважання кислих еквівалентів у раціоні № 3 обумовлює зсув кислотно-лужної рівноваги в кислий бік. Такий характер харчування сприяє поступовому виведенню депонованого свинцю з організму.

Цей раціон зв’язує та швидко виводить з організму свинець, тому що містить біологічно цінні білки, джерела лужних елементів (особливо кальцію), пектини, вітаміни. Пектин та солі кальцію зв’язують свинець, перешкоджають його всмоктуванню у шлунково-кишковому тракті, і як наслідок – знижують його вміст у крові та риск депонування у кістках.

У раціоні №3 зменшено вміст ліпидів, в тому числі рослинної олії та тваринних жирів, а також передбачена щоденна видача страв з овочів, які не піддавалися термічній обробці (які є джерелами b-каротину, аскорбінової кислоти, баластних речовин).

Для осіб, які потребують такого раціону, слід передбачити 2 г пектину у вигляді збагачених ним фруктово-ягідних соків із м’якоттю, мусів, пюре, джему із слив, мармеладу (табл. 12.2). Їм також необхідні страви з кабачків, гарбузів, баклажанів, редису, моркви, буряків та ін. Збагачені пектином напої можуть бути замінені натуральними фруктовими соками з м’якоттю в кількості 300 г. Ці напої та продукти робітники повинні отримувати перед початком зміни. Додатково до раціону додають 150 мг аскорбінової кислоти.

 

 

Таблиця 12.2 – Вміст пектину в овочах, плодах, соках

Продукт Масова доля пектину, % Продукт Масова доля пектину, %
Сік морквяний з м’якоттю Сік яблучно-морквяний Яблука, протерті з цукром Агрус, протертий з цукром Слива, протерта з цукром Полуниця, протерта з цукром 1,77 1,42 1,16 0,82 0,76 0,76 Сік яблучний Сік виноградний Сік айвовий Сік з персиків Сік томатний 0,45 0,40 0,29 0,28 0,19

 

Раціон № 4 призначений працівникам, зайнятим у виробництві фосфорних сполук, карбіду кальцію, телуру, пергідролю, аніліну, похідних бензолу, азобарвників, гуми, іонообмінних смол та ін. Основна мета раціону – підвищення функціональних можливостей печінки та органів кровообігу. Раціон № 4 забезпечений необхідною кількістю овочів та фруктів. Біологічну цінність раціону № 4 підвищують включенням комбінованих продуктів підвищеної біологічної цінності.

Як джерела ліпотропних речовин до раціону вміщені у найбільшій кількості сир, риба. В раціоні № 4 обмежують жирні страви, які містять тугоплавкі жири, тому що вони погіршують роботу печінки, а також сприяють посиленню всмоктування хімічних речовин з кишок; рибні, м’ясні та грибні супи, соуси та підливи. Різко зменшують використання продуктів, багатих на поварену сіль (соління, копчення та ін.).

Доцільно використовувати в раціоні № 4 такі продукти, як криль, який є не тільки джерелом біологічно цінних білків, але і лецитину, макро- та мікроелементів. Комплекс вказаних речовин сприятливо впливає на функціональний стан печінки та нирок. Пасту з криля слід додавати до салатів, поєднуючи з сиром, яйцями, овочами, або використовувати для приготування других страв, наприклад, як наповнювач у картопляних зразах або в складі складних гарнірів.

При роботі з хлорорганічними речовинами рекомендують яблучно-яєчне пюре з чорною смородиною та морською капустою, яка є джерелом пектинових речовин, вітамінів групи В, мікроелементів. Слід також широко використовувати як закуски або компоненти складних гарнірів пюре з моркви, буряків, кабачків, гарбузів, яблук, слив, сушених фруктів. Крім баластних вуглеводів вони містять ряд вітамінів, у тому числі вітамін Р (який сприяє зниженню проникності стінок капілярів для шкідливих речовин), а також глутамінову кислоту (буряк), який є багатим на калій.

При роботі, що пов’язана із впливом неорганічних сполук свинцю, додатково видають молочнокислі продукти та пектин.

Додатково до раціону безкоштовно видають 150 мг вітаміну С. Робітникам, що контактують з миш’яком, телуром, ртуттю, ще додають 2 мг вітаміну В1.

Раціон № 5 призначений працівникам, зайнятим у виробництві сірковуглецю, перманганату калію, сполук барію, двоокису марганцю, метилену, етилену та їх похідних, синтетичної гуми, ізопрену, хімволокон та ін.

Раціон № 5 повинен захищати нервову систему, тому він містить фосфоліпіди (яєчний жовток, сметана, печінка, нерафінована олія ), вітаміни С, В1, а також повноцінні білки сиру, м’яса, риби, яєць, ненасичені жирні кислоти нерафінованої олії. Додатково до раціону видають 150 мг вітаміну С та 4 мг вітаміну В1.

У всіх раціонах зменшують вміст кухонної солі, солоних та квашених продуктів, тугоплавких жирів, жирних та смажених страв, копчених продуктів. При контакті з бензолом, хлорованими вуглеводами, миш’яком та ін. потрібна підвищена кількість рідини. При відсутності якого-небудь з продуктів, його замінюють подібним за складом у межах норм взаємозамінності продуктів.

В умовах впливу вуглеводнів, спиртів, органічних кислот та їх ангідридів, галогенів та їх похідних, селену, телуру, марганцю, ртуті, берилію, сурми, миш’яку, хрому, кадмію, антибіотиків, сажі безкоштовно видають молоко (табл. 12.3).

Вітамінні препарати (аскорбінові та нікотинові кислоти, ретинол, тіамін, рибофлавін) повинні отримувати при роботі, яка пов’язана із впливом високої температури та інтенсивного тепловипромінювання виробничого середовища в доменному, хлібопекарному, тютюновому та нікотиновому виробництвах (табл. 12.4).

Дуже корисні для робітників, які працюють в умовах дії професійних шкідливих факторів, кисневі піни. Їх готують шляхом пропускання кисню під тиском в невеликі порції (близько 30 г) фруктово-ягідного соку або настої з лікувальних трав, у які додають декілька крапель яєчного білка або 2 % розчину високов’язкої метилцелюлози як піноутворювача.

Суворе дотримання норм харчування, рекомендованих для робітників, які працюють в умовах особливо шкідливих впливів, правильна технологічна обробка харчової сировини є важливими факторами збереження здоров’я даного контингенту робітників, забезпечення їх працездатності.

 

Таблиця 12.3 – Показання до безкоштовної видачі молока

 

Продукт Основні показання до призначення
Молоко (молочнокислі напої) 0,5 л Аліфатичні та ациклічні вуглеводні, ефіри фенолів, органічні окиси та перекиси, тіофеноли, альдегіди, кетони, органічні кислоти, бензо-, нафта-, антрахінони, органічні барвники, алкалоїди, сполуки сірки, азоту, фосфору, галогени, метанол, антибіотики, пестициди, сажа та ін.

 

 

Таблиця 12.4 – Норми безкоштовного отримання вітамінних препаратів у зв’язку з особливо шкідливими умовами праці

 

Групи працюючих Вітаміни Добова доза, мг
Робітники, на організм яких діє підвищена температура навколишнього середовища та інтенсивного тепловипромінювання: а) робітники, що безпосередньо зайняті на плавці металів і прокаті гарячого металу;   б) опарники і пекарі у хлібопекарному виробництві     Ретинол Тіамін Рибофлавін   Ніацин Аскорбінова кислота     2,0 3,0 3,0   20,0 150,0
Робітники, що зайняті в тютюново-махорочному і нікотиновому виробництві Тіамін Аскорбінова кислота 2,0 150,0

 

 

Питання для самопідготовки та контролю

 

1. Які основні принципи лікувально-профілактичного харчування?

2. Для кого призначені раціони № 1 та № 2?

3. Для кого призначені раціони № 3 та № 2а?

4. Які компоненти харчових продуктів забезпечують захисну дію раціону №4 та №5?

5. Для яких груп робітників, які працюють у шкідливих цехах, передбачена безкоштовна видача молока, вітамінних препаратів?


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)