АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Задача про максимальний потік

Читайте также:
  1. VI. Общая задача чистого разума
  2. Вопрос 2 Проверка и оценка в задачах со случайными процессами на примере решения задач экозащиты, безопасности и риска.
  3. Глава 10 Системный подход к задачам управления. Управленческие решения
  4. ГЛАВА 2.1. ЗАЩИТА ИННОВАЦИЙ КАК ЗАДАЧА УПРАВЛЕНИЯ ИННОВАЦИОННЫМИ ПРОЦЕССАМИ
  5. Глава 4. Математические основы оптимального управления в экономических задачах массового обслуживания
  6. Двойственная задача линейного программирования.
  7. Доклад о задачах власти Советов
  8. Доклад об экономическом положении рабочих Петрограда и задачах рабочего класса на заседании рабочей секции Петроградского совета рабочих и солдатских депутатов
  9. Задача 1
  10. Задача 1
  11. Задача 1
  12. ЗАДАЧА 1

 

Алгоритм побудови максимального потоку.

1. Побудувати деякий початковий потік Х ={х }.

2. Організувати процедуру складання підмножини А вершин, що виходять з витоку І по ненасиченим ребрам. Якщо в цьому процесі стік S не попадає в підмножину А, то побудований потік максимальний і задача розв’язана. Якщо ж S попав у А, то перейти до п.3 алгоритму.

3. Виділити шлях із І в S, що складається з ненасичених ребер, і збільшити потік х по кожному ребру цього шляху на Δ=min(τ - ), де мінімум береться по ребрам (і,j) вищезгаданого шляху. Тим самим буде побудований новий потік Х ={х }. Після цього потрібно повернутися до п.2 алгоритму.

Приклад 2. На сітці, що зображена на мал.2 з формувати потік максимальної потужності, направлений з витоку І в стік S, при умові, що пропускні здібності ребер в обох напрямках однакові. Виписати ребра, що становлять на сітці розріз мінімальної пропускної здібності.

 
 

 


Мал.2.

Розв’язання. У відповідності до п.1 алгоритму на сітці необхідно з формувати початковий потік Х . Зробимо це наступним чином. По шляху 1-3-4-6 пропустимо 1од., по шляху 1-2-3-4-6-1од, по шляху 1-2-5-6-3од. В результаті потоки х по ребрам сітки будуть дорівнювати: х =4, х =1, х =1, х =3, х =2, х =2, х =3; потоки по іншим ребрам сітки дорівнюють нулю. Сукупність перерахованих потоків по ребрам і складе потік Х по сітці. Легко побачити, що умови (2) і (3), що накладаються на потоки по ребрам сітки, виконують. Матриця пропускних здібностей ребер даної сітки показана в табл.3, а матриця побудованого потоку – в табл.4.

 

Табл.3.

І j            
             
             
             
             
             
             

 

 

Табл.4.

І j            
             
  -4          
  -1 -1        
      -2      
    -3        
        -2 -3  

 

Починаючи виконання п.2 алгоритму, складемо матрицю R-X (талб.5), елементи τ якої дозволяють судити про не насиченість ребер сітки. Насиченим ребрам будуть відповідати нульові елементи, а не насиченим – ненульові. Так, ребро (1,2) ненасичене, тому елемент τ =6-4=2≠0, а ребро (2,5) насичене, тому τ =3-3=0.

Знаючи матрицю R-X , можна з формувати підмножину А вершин, в які можна попасти з витоку І, рухаючись тільки по ненасиченим шляхам (тобто виконати п.2

 

Табл.5.

і j            
             
             
             
             
             
             

 

алгоритму), а також виділити (якщо потік Х не максимальний) ці шляхи і з їх допомогою збільшити потужність потоку (тобто виконати п.3 алгоритму).

Вершини підмножини А виділяють поступово, починаючи з витоку І. З цією метою переглядають перший рядок матриці R-Х (рядок І) і виписують номери і , і ,..., і вершин, що відповідають ненульовим елементом рядка. Це і будуть вершини, в які можна попасти з витоку І, рухаючись по ненасиченим ребрам. Будимо записувати виявлені таким чином вершини у вигляді І║ і , і ... і і називати подібний запис стиком вершини І. Далі розглядають кожну з вершин і отриманого списку і складають для неї аналогічно свій список. При цьому вершини, що зустрічалися в попередніх списках, повторно не виписуються. Якщо в цьому процесі стік S не зустрінеться, - потік максимальний і задача розв’язана, якщо ж при складанні наступного стику в ньому з’явиться стік S, то потік не максимальний і його потужність можна збільшити.

Повернемося до нашого прикладу. В даному випадку І = 1, S = 6. Побудуємо під множину А, послідовно складаючи списки вершин, починаючи з вершини 1. Дивлячись на перший рядок матриці R-X0(див. Табл. 5), у список вершини 1 попаде одна вершина 2, оскільки елемент другого стовпця цього рядка відмінний від нуля. Отже, запишемо: 1║ 2. Тепер переходимо до складання списку вершини 2 як вершини, що ввійшла в список вершини 1. В другому рядку матриці два елементи відмінні від нуля: 10 і 1. Але 10 відповідає вершині 1, яка вже присутня в підмножині А, тому повторно її в списки не включаємо. Елемент 1 відповідає вершині 3, вона зустрічається вперше, тому включаємо її в список вершини 2. Таким чином отримуємо наступний список: 2║ 3. Аналогічно отримуємо інші списки. В результаті маємо набір:

                   
         


1 ║ 2, 2║ 3, 3║ 4, 4║ 5, 5 ║ 6. (5)

 

Аналізуючи списки (5), помічаємо, що стік 6 попав у під множину А, оскільки опинився у списку однієї з вершин підмножини А (в даному випадку вершини 5). Це означає, що існує шлях з витоку І в стік S (у нас з 1 в 6), що складаються з ненасичених ребер.

Продовжимо деталізувати алгоритм, побудову ненасиченого шляху з І в S починають з останнього ребра цього шлях. Ним буде ребро (і n-1, S), де і n-1 – вершина, в список якої попав стік S. Далі виписують ребро (і n-2 і n-1), де і n-1 – вершина, в список якої попала вершина і , і так до тих пір, доки на кроці не зустрінеться ребро (І, і,), яким і почнеться вихідний ненасичений шлях. Таким чином, ненасичений шлях з І в S міститься з ребер (І, і ), (і , і ),..., (і , і ), (і , S).

Повернемося до нашого прикладу. Переділяючись списки (S) з кінця до початку, помічаємо, що ребром (і , S) в даному випадку є ребро (5,6), ребром (і , і ) – ребро (4,5),..., і, нарешті, ребром (І, і ) – ребро (1,2). Таким чином, шлях з витоку 1 у стік 6 по ненасиченим ребрам пройде через вершини 1,2,3,4,5 і 6.

Після виділення ненасиченого шляху з витоку І в стік S залишається за допомогою матриці R-Х визначити величину ∆=min( ), на яку потрібно збільшити потік по кожному ребру (і,j) виділеного шляху, щоб отримати новий потік Х більшої потужності (на ∆ одиниць).

В нашому прикладі, як видно з таблиці 5, по ребру (1,2) додатково можна припустити 2 од., по ребрам (2,3), (3,4), (4,5) і (5,6) – відповідно 1, 1, 1 і 2 од., так, що збільшити потік по всьому шляху 1-2-3-4-5-6, що складається із вказаних ненасичених ребер, можна на величину

 

∆= (2,1,1,1,2)=1

 

Для побудови матриці нового потоку Х до відповідних елементів х матриці Х додається до n.2 алгоритму, і так до отримання максимального потоку.

В розглядаємо му прикладі на величину ∆=1 збільшаться елементи х , х , х , х і х матриці Х (див. Табл.. 4). З урахуванням (1) прийдемо до матриці нового потоку Х (табл. 6). Потужність цього потоку стала дорівнювати 5+1=2+4=6 од.

Побудований потік Х знову потрібно дослідити на оптимальність, тобто повернутися до операцій n.2 алгоритму. З цією метою як і при досліджені потоку Х , складаємо матрицю R-Х (табл. 7), а по ній – списки

 

Табл. 6

і            
             
  -5          
  -1 -2        
      -3      
    -3   -1    
        -2 -4  

 

 

Табл. 7

і            
             
             
             
             
             
             

вершин, що досягаються з витоку І по ненасиченим шляхом. В результаті отримуємо такі списки:

       
   


1║2, 2║. (6)

 

Якщо видно зі списків (6), стік 6 не попав у список вершин, досягаються з І по ненасиченим ребрам. Це означає, що потік Х максимальний. Залишається накласти його на сітку з указаним напрямку потоків по окремим ребрам (мал.3).

 

 

 

Мал.3.

Використовуючи списки (6), виділимо підмножини А і В, на які розбита множина всіх вершин: А={1,2},В={3,4,5,6}. А зараз випишемо ребра, що створюють розтин А/В мінімальної пропускної здібності: (1,3), (2,3), (2,5).

 

Розглянемо деякі додатки задачі про максимальний потік.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)