АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вимірювання магнітного потоку

Читайте также:
  1. XIV. 7. Вимірювання електрорушійних сил. Застосування методу вимірювання ЕРС для визначення різних фізико – хімічних величин
  2. Безпосередні вимірювання малих напруг, струмів та зарядів. Гальванометри.
  3. ВИМІРЮВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ У ДИТИНИ
  4. Вимірювання великих струмів
  5. Вимірювання великих струмів, що грунтуються на ефекті Фарадея
  6. Вимірювання високих напруг електромеханічними приладами
  7. Вимірювання високих напруг з використанням електрооптичних ефектів Керра і Поккельса
  8. Вимірювання високих постійних і змінних напруг
  9. Вимірювання електропровідності розчину
  10. Вимірювання енергії однофазного змінного струму. Індукційні лічильники електроенергії
  11. ВИМІРЮВАННЯ ЗРОСТУ НОВОНАРОДЖЕНИМ І ГРУДНИМ ДІТЯМ
  12. Вимірювання індукції

Для вимірювань магнітного потоку постійного магнітного поля найчастіше використовують вимірювальні котушки – нерухомі або поворотні. При цьому вимірюють імпульс струму або імпульс напруги, що виникає при зміні повного потоку, який зчіплюється з витками вимірювальної котушки.

Вимірювання магнітного потоку за допомогою балістичного гальванометра грунтуються на вимірюванні за його допомогою імпульсу струму (рис. 5.11, а). Зміна потокозчеплення ∆ψ вимірювальної котушки визначається за формулою:

∆ψ= Cб R α max =Cψ α max, (5.20)

де Сб і R – ціна поділки і повний опір балістичного гальванометра відповідно; α max перша (максимальна) амплітуда відхилення рухомої частини гальванометра; Cψ= Cб R – ціна поділки балістичного гальванометра по потокозчепленню (знаходиться експериментально).

Вимірявши ∆ψ і знаючи число w витків котушки, можна знайти значення вимірюваного потоку:

– для випадку, коли для зміни повоного потоку від ψх до нуля котушка, наприклад, виноситься за межі поля;

– для випадку, коли для зміни повоного потоку від + ψх до – ψх котушка, наприклад, повертається на 180˚.

Калібрування балістичного гальванометра, тобто визначення Cψ, здійснюють за схемою, показаною на рис. 5.12, б. Вимірювальна котушка під’єднується до кола гальванометра і при його калібруванні – щоб зберегти незмінним опір кола. Ціна поділки Cψ гальванометра по потокозчепленню визначається як

, (5.21)

де М – коефіцієнт взаємної індуктивності котушки; ∆І 1 – зміна струму; α max0 – відхилення показчика гальванометра, спричинене зміною струму ∆І 1.

Вимірювання магнітного потоку за допомогою веберметра здійснюється за схемою, зображеною на рис. 5.12. Відхилення показчика веберметра пропорційне зміні потоку.

Оскільки механізм приладу не має механічного протидіючого моменту і стрілка може займати довільне положення на шкалі, до його схеми вводиться коректор, що служить для повернення показчика в нульове положення. При коректуванні рухома рамка вимірювального механізму під’єднується до коректуючої котушки, розміщеній в магнітному полі постійного магніту.

Перевагою цього приладу перед балістичним гальванометром є те, що ціна його поділки практично не залежить від від значення опору кола веберметра – це означає, що прилад може мати градуйовану шкалу і тому перед вимірюванням проводити калібрування вже не потрібно. Все це справедливо, щоправда, при умові, що опір зовнішнього кола не переверщує допустимих значень, наведених у паспорті приладу. Важливою перевагою веберметра є й те, що його покази мало залежать від швидкості зміни потокозчеплення.

Похибка вимірювання магнітних потоків такими приладами не перевищує 1…1,5%, однак їх чутливість на один-два порядки нижча, ніж у балістичних гальванометрів.

 

Визначення змінного магнітного потоку за допомогою нерухомих вимірювальних котушок зводиться до вимірювання наведеної в котушці ЕРС:

/див. розд. 5.2.1/. (5.22)

Взагалі, коли крива досліджуваного потоку не є синусоїдною функцією часу, для визначення Фmax слід вимірювати середнє значення ЕРС. Якщо ж відомо, що форма кривої синусоїдна (Кф =1,11), то можна вимірювати діюче значення ЕРС – Е. Одночасне вимірювання діючого Е та середнього Е сер значень ЕРС дає змогу визначити коефіцієнт форми кривої. Слід пам’ятати, що вимірювання цих ЕРС слід проводити високоомними вольтметрами (наприклад, електронними) для зменшення систематичної складової похибки, обумовленої споживанням приладу.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)