АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні магнітні величини та їх міри

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. V. Для дискретної випадкової величини Х, заданої рядом розподілу, знайти:
  3. АКУСТИЧНІ ВЕЛИЧИНИ
  4. Б) Основні властивості операцій над множинами
  5. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  6. Бюджетна система України: основні характеристики
  7. Величини
  8. Визначення величини резерва сумнівних боргів на основі класифікації дебіторської заборгованості
  9. Вимірювані величини і методи вимірювань
  10. Виникнення економічної теорії та основні етапи її розвитку.
  11. Виникнення, джерела та основні періоди розвитку індуїзму
  12. Випадкові величини та їх розподіл

Лекція5

МАГНІТНІ ВИМІРЮВАННЯ

 

Основні магнітні величини та їх міри

Однією з основних характеристик магнітного поля є вектор магнітної індукції В, що визначається силою взаємодії магнітного поля з електричним зарядом q, що протікає крізь це поле:

, (5.1)

де q – електричний заряд; – швидкість заряду; – магнітна індукція однорідного поля.

Як характеристику магнітного поля використовують також магнітний потік Ф та вектор напруженості магнітного поля :

, (5.2)

де В – магнітна індукція, s – поверхня.

Вектор напруженості магнітного поля, як і вектор магнітної індукції, визначається силою, з якою магнітне поле діє на заряд, що рухається в ньому, однак вектор не залежить від властивостей середовища, в якому проявляється ця дія мангнітного поля. Наприклад, якщо магнітне поле створено контуром зі струмом, то напруженість поля визначається лише геометричними розмірами контура і струмом у ньому.

Зв’язок між В і Н визначається одним із співвідношень:

в вакуумі – В=μ 0 Н;

в середовищі з відносною магнітною проникністю μВ= μ μ 0 Н,

де μ 0 – магнітна проникість вакууму (магнітна постійна), μ 0 = 4π∙10-7 Г/м.

Інколи для визначення характеристик магнітног поля зручно користуватись поняттям “магнітний момент”. Магнітним моментом М м контура зі струмом називають вектор, модуль якого дорівнює добутку площі контура й струму, а напрям перепендикулярний до полщини контуру.

Якщо магнітне поле створюється намегніченим тілом, то магнітний момент тіла:

, (5.3)

де – магнітний момент, що створюється рухом електронів у атомі.

Для характеристики ступеню намагніченості користуються поняттям “намагніченість” . Під намагніченістю розуміють магнітний момент одиниці об’єму намагніченого тіла:

, (5.4)

де М М – магнітний момент тіла; v – об’єм тіла.

Для характеристики магнітного моменту в різних середовищах зазвичай використовують три основні вектори: магнітну індукцію ; напруженість магнітного поля та намагніченість . Ці вектори пов’язані між собою співвідношенням:

. (5.5)

Калібрування і повірка приладів для вимірювання магнітних величин проводиться за допомогою відповідних мір магнітних величин.

Як міра магнітного потоку зазвичай використовується магнітний потік, що створюється котушкою з двома обмотками [1], з відомим коефіцієнтом взаємної індукції М, при наявності в одній з обмоток зміни струму ∆ І (наприклад, вимкненні струму). Потокозчеплення другої обмотки і є мірою магнітного потоку:

Ψ=МІ. (5.6)

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)