АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація кранів. Основні механізми і параметри кранів. Режими роботи механізму підйому вантажу

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. Автоматизация и роботизация
  3. Аксіома про потенційну небезпеку. Класифікація небезпек
  4. Алгоритм роботи командирiв щодо попередження та подолання конфлiктних ситуацiй
  5. Алгоритми роботи посадових осіб щодо профілактики суїцидальних проявів
  6. Аналіз ефективності роботи основних засобів та довгострокових інвестицій
  7. Аналіз роботи системи
  8. Б) Основні властивості операцій над множинами
  9. Б. Аварійний режим роботи трьохфазної мережі з ізольованою нейтраллю.
  10. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  11. Бюджетна система України: основні характеристики
  12. Ваговий бал – 6 . Максимальна кількість балів за якість виконання текстової частини курсової роботи дорівнює 6 балів.

Вантажопідіймальні машини і механізми призначені для переміщення вантажів різного типу і людей в вертикальній і горизонтальній площинах. По характеру дії вони відносяться до механізмів періодичної дії, які працюють в повторно- короткотривалому режимі. Основним механізмом будь-якої вантажопідіймальної машини є механізм підйому вантажу (МПВ). В залежності від типу машини в її конструкцію можуть входити механізм переміщення, (МПРК), механізм повороту, (МПК), механізм зміни вильоту стріли, (МЗВС), механізм переміщення кранового візка, (МПКВ), механізм повороту башти (МПБ), або стріли баштових або портальних кранів (МПС).

.Крани відносяться до основного типу вантажопідіймальних машин і призначені для здійснення трьох рухів, підйому вантажу і його переміщення в двох напрямах та просторі. Залежно від зони обслуговування і конструкціі вони діляться на дві групи: прольотні, рис.1.1 і 1.2, та стрілові.

Прольотні крани монтують в приміщеннях і на відкритих площадках і обслуговують вони прямокутну площу прольоту. В залежності від конструкціі прольотні крани діляться на мостові, рис.1.1,а, козлові рис.1.1,б…г і мостокабельні, рис.1.1,д, рис.1.2,а,б.

Мостокабельні крани застосовуються для обслуговування великих виробничих площ або будівельних площадок. В цих кранах несучим органом є канат, по якому рухається вантажний візок. Прольоти кранів, як правило, як правило, становлять 150…600м. В окремих випадках прольоти можуть перевищувати 1 км. Вантажоздатність цих кранів знаходиться в межах 1…25т. Опорні башти кранів можуть бути стаціонарними або пересувними, які переміщаються по підкрановому шляху, рис.1.2,д. Якщо одна башта нерухома а друга рухається по дузі, то такі крани називаються радіальними мостокабельними. На рис.1.1,д наведена схема козлового кабельного крана, основою металоконструкції є вертикальні ферми і міст козлового крана. Вантажний візок переміщається по гнучкому несучому органу (канату), який кріпиться до ферм крана. На рис.1.2 наведені схеми мостокабельних кранів, а – стаціонарного, б – пересувного. Мостокабельний пересувний кран, рис.1.2.б, складається з двох башт 1 і 7, між якими натягнутий несучий канат 3 спеціальної конструкції. По несучому канату з допомогою тягового каната 5 і механізму переміщення 8 рухається вантажний візок 2 з вантажозахоплюючим пристроєм. Для підйому і опускання вантажу застосовується механізм підйому 9 з тяговим канатом 6. Для зменшення провисання підйомного і тягового канатів застосовують вузли підтримки 4.

.

Стрілові крани - найпоширеніший вид кранів. В цих кранах вантажозахоплюючий пристрій підвішений до стріли або вантажного візка, який переміщається по стрілі В залежності від зони обслуговування стрілові крани діляться на стаціонарні. і пересувні. В залежності від конструктивних особливостей і області застосування стрілові стаціонарні крани поділяються поворотні на колоні, рис.1.3; настінні поворотні, рис.1.4, і підвісні поворотні, рис.1.5, вантові, рис.1.6. Вантовий кран - це поворотний кран стріла якого закріплена, шарнірно, на вертикальній щоглі і утримується в рівновазі за рахунок канатних відтяжок- вантів. До стрілових пересувних кранів відносять: настінні неповоротні, рис.1.7, і поворотні, велосипедні, рис.1.8, баштові, рис.1.9, портальні, рис. 1.10. Стрілові настінні пересувні крани з поворотними або неповоротними стрілами, які переміщаються по однорельсовому наземному шляху і утримуються верхньою направляючою, називаються велосипедними.

а)

б)

   
 
Рисунок 1.2 Схеми мостокабельних кранів

 

Область застосування баштових кранів – житлове і промислове будівництво. Cтріла баштових кранів закріплена в верхній частині вертикальної башти. Баштові крани класифікуються за способом установлення – стаціонарні, самопідйомні, пересувні; за типами стріли – з підйомною, балочною, шарнірно з’єднаною стрілою; за типом башт – з неповоротною баштою, з поворотним оголовком, з поворотною баштою на порталі; за способом зрівноважування – зрівноваження стріли, зрівноваження вантажу, зрівноваження крана; за типом ходового обладнання – рейкові, автомобільні, пневмоколісні, гусеничні та крокуючі.

Область застосування портальних кранів - завантаження і розвантаження насипних і штучних вантажів в морських та річкових портах. Портальні крани рухаються по рельсовому шляху і складаються з портала і поворотної частини із стрілою.

   
 
Рисунок 1.3 Стріловий стаціонарний поворотний кран на колоні

 

Рисунок 1.4 Стрілові стаціонарні настінні поворотні крани

 

а) б)

Рисунок 1.5 Стріловий стаціонарний підвісний поворотний кран

 

 
 

   
 
Рисунок 1.7 Стріловий пересувний неповоротний кран

 

 

 
 

а) б)

   
 
Рисунок 1.9 Баштові крани

 

   
 
Рисунок 1.10 Портальний кран

 

До окремої групи відносять мобільні стрілові крани, які можуть самостійно переміщатись на великі віддалі. До цих кранів відносять автомобільні, рис.1.11, пневмоколісні, рис.1.12, залізничні і гусеничні.

   
 
Рисунок 1.11 Автомобільний кран

 

   
 
Рисунок 1.12 Пневмоколісний кран

 

Основні параметри розглянемо на прикладах мостового (рис.1.13,а) і стрілового (рис.1.13,б) кранів.

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)