АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Література. Тема: «Правові відносини»

Читайте также:
  1. Використана література
  2. Вопрос№15: Розвиток полемічна література та книгодрукування в XVI - першій половині XVII ст.
  3. Додаткова література
  4. Додаткова література
  5. Додаткова література
  6. Додаткова література
  7. Додаткова література
  8. Додаткова література
  9. Додаткова література
  10. Додаткова література
  11. Додаткова література
  12. ДОДАТКОВА ЛІТЕРАТУРА

Тема: «Правові відносини»

 

 

Одеса-2010

План

ВСТУП

1. Правовідносини: поняття, ознаки і види, структура

2. Суб’єкти права

3. Об’єкти правовідносин

4. Суб’єктивне право і юридичний обов’язок

ВИСНОВКИ

Навчальна мета лекції: формування уявлення про правові відносини як частину суспільних відносин; виробітка вміння проводити класифікацію правовідносин, узагальнення раніше отриманих знань про юридичні норми і їх зв'язок із правовими відносинами. поглиблення початкових знань про правові відносини, їх види і структуру. Формування уявлення про юридичний факт як підставу виникнення правових відносин.

Виховна мета: виховувати у курсантів повагу до права. Формування правового установлення на погодження спрямованості та очікувань особи з інтересами та очікуваннями суспільства. Розвивати стійкі правові ідеї та принципи демократії, формувати правову свідомість та правову культуру.

Зв'язок з іншими темами, навчальними дисциплінами: галузеві юридичні науки, етика, естетика.

Зв'язок з практикою: Закласти підстави формування у майбутніх працівників необхідні якості теоретичної підготовки, формування професійних знань та навичок майбутнього фахівця-юриста за допомогою яких він розрізняв би правовий закон від закону не правового.


Література

Нормативні джерела

Цивільний кодекс України: Закон України від 16 січня 2003 р. //http://portal.rada.gov.ua

Про громадянство України: Закон України від 18 січня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. — 2001. — № 13. — Ст. 65.

Література

1. Архипов С.И. Субъект права: Теоретическое исследование. – СПб.: Изд-во Р.Асланова Юридический Центр пресс, 2004. – 466 с.

2. Гревцов Ю.И. Правовые отношения и осуществление права. – Л.: Изд-во Ленингр.ун-та, 1987. - 128 с.

3. Гревцов Ю.И. Проблемы теории правового отношения. – Л.: Изд-во Ленингр.ун-та, 1981. – 83 с.

4. Исаков В.Б. Юридические факты в советском праве. – М.:Юрид. лит., 1984. – 144 с.

5. Кикоть Г. Проблема класифікації юридичних фактів у сучасній теорії права // Право України. – 2003. – №7. – С.29.

6. Кикоть Г. Юридичні факти у механізмі правового регулювання: проблеми теорії // Право України. – 2005. - №7. – С.109-111.

7. Мальков А.В. Законные интересы как правовая категория. – СПб.: Изд-во Р.Асланова «Юридический центр Пресс», 2004. – 357 с.

8. Матузов Н.И. Общие правоотношения и их специфика //Правоведение. – 1976. – № 3. – С. 23-33.

9. Мотовиловкер, Е. Я. Законный интерес и субъективное гражданское право //Правоведение. -2005. - № 2. - С. 210-217.

10. Халфина Р.О. Общее учение о правоотношении. – М.: Юрид.лит., 1974. – 348 с.

11. Харитонова О.І. Деякі проблеми загальної теорії правовідносин // Актуальні проблеми держави і права. – Вип.21. – Одеса: Юрид.літ, 2003. – С.75-83.

12. Чувакова А.М. Идентификация юридических фактов // Юридический вестник. – 2002. – №3. – С.82-86.


ВСТУП

Розглянувши сутність норм права, їх систему, слід звернути увагу на те, що юридичні норми створюються і діють, передусім, для регулювання та охорони найважливішої частини суспільних відносин – правовідносин. Правовідносини – результат дії права як соціального та державного інституту. У додержавному суспільстві правовідносин не існувало, оскільки не існувало формально визначеного права. У зв’язку із цим, головна мета семінарського заняття з даної теми - засвоїти поняття, види та склад правовідносин.

Важливим є засвоєння питання щодо підстав виникнення, зміни та припинення юридичних відносин. Правова доктрина виділяє загальні та спеціальні (юридичні) передумови виникнення правовідносин. До загальних належать потреби та інтереси матеріального, духовного, фізіологічного характеру, під впливом яких суб’єкти вступають у правовідносини. До юридичних передумов належить кожний з елементів складу правовідносин, передусім, правосуб’єктність.

Розкриваючи елементи складу правовідносин і, зокрема, їх зміст, варто також зазначити, що юридичний і фактичний зміст – це нетотожні поняття, які співвідносяться між собою відповідно як ціле та його частина, при цьому права і обов’язки суб’єктів правовідносин тісно пов’язані між собою, оскільки неможливо одержати будь-які права без одночасного виникнення певних обов’язків.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)