АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Засоби захисту органів дихання (ЗІЗОД)

Читайте также:
  1. А. Рішення на застосування одного з перших трьох режимів радіаційного захисту
  2. Автомобільні транспортні засоби за своїм призначенням
  3. Алгоритм дій керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування при виникненні НС
  4. Амілоїдоз внутрішніх органів
  5. Аналіз бюджетного фінансування соціального захисту населення в регіоні (Калуський район, Івано-Франківська область)
  6. Б. Рішення на застосування четвертого або п'ятого режимів радіаційного захисту
  7. В) становлять зміст соціального захисту безробітних.
  8. Взаємовідносини органів державної влади й місцевого самоврядування з органами Служби безпеки України
  9. Взаємовідносини органів публічної влади із судовими органами
  10. Взаємодія органів публічної влади з об’єднаннями громадян
  11. Взаємодія органів публічної влади з органами внутрішніх справ
  12. Взаємодія органів публічної влади з трудовими колективами, підприємствами, установами, організаціями

Засіб індивідуального захисту – пристрій, що забезпечує захист органів дихання людини від небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які діють інгаляційно (ГОСТ 12.4.034-85).

За принципом дії ці засоби поділяють на фільтруючі (респіратори, протигази, шоломи, що очищають вдихуване повітря від шкідливих речовин за допомогою фільтрів, сорбентів) та ізолюючі (шлангові і автономні апарати дихання, що ізолюють органи дихання від навколишнього середовища).

Фільтри бувають різних марок (А, В, Г, Е, К, КД, М, СО, БКФ та ін.) і розрізняють їх за кольором коробки:

А (коричнева) захищає від парів органічних сполук (бензину, ацетону, бензолу, ксилолу, аніліну, тетраетилсвинцю, фосфор- і хлорорганічних пестицидів). Якщо коробка має аерозольний фільтр, вона захищає від пилу, диму, туману;

В (жовта) – від кислих парів і газів (сірчистого ангідриду, хлору, сірководню, синильної кислоти, оксидів азоту, хлористого водню, фосгену);

КД (сіра) – від аміаку, сірководню та їх сумішей. З аерозольним фільтром захищає від пилу, диму, туману;

Г (чорно-жовта) – від парів ртуті, ртутьорганічних пестицидів;

Е (чорна) – миш'яковистого і фосфористого водню;

СО (біла) – окису вуглецю;

М (червона) – оксиду вуглецю у невеликих концентраціях, парів органічних речовин, кислих газів, аміаку, миш’яковистого і фосфористого водню.

При знижені вмісту кисню в повітрі робочої зони до 16-18% або при підвищенні концентрації шкідливих речовин до 0,5% застосовувати фільтруючи протигази забороняється. Такі умови можливі при виконанні робіт у цистернах резервуарах, каналізаційних та асенізаційних спорудах, криницях-гноївкозбирачах та ін. Безпечне виконання робіт у зазначених умовах може бути при використанні шлангових протигазів типу ПШ-1 та ПШ-2.

Фільтруючі респіратори поділяють на протипилові і протиаерозольні, протигазові та універсальні. До протипилових і протиаерозольних належать респіратори: ШБ-І "Лепесток-200", ШБ-1 "Лєпесток-40", ШБ-1 "Лепесток-5", Кана-200, Кана-40, У-2К, Ф-62Ш, "Астра-2", РПА-1, ПРШ-41 "Снежок-КУ-М".

Протигазові респіратори ПРГ-67 оснащують патронами марок А, В, КД і Г (РПГ-67А, РІІГ-67В, РПГ-67ВД, РПГ-67Г).

Універсальними є респіратори РУ-60М, "Снекок-КУ-М".

До ізолюючих шлангових ЗІЗОД належать шлангові протигази ПШ-І, ПШ-2, пневмомаски ППМ-І, ЛИЗ-5 і пневмошоломи ЛИЗ-4.

В залежності від умов праці використовують спеціальне взуття: шкіряне, гумове і валяне, гумові чоловічі та жіночі чоботи (ГОСТ 5375-79), черевики жіночі та чоловічі (ГОСТ 12.4.060-78), калоші чоловічі та жіночі (ГОСТ 1-26-79 і ТУ 38-106174-72), валяне взуття (ОСТ 17-337-79).


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)