АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Проведення заняття. Психології управління

Читайте также:
  1. I. Організація та проведення модульного і підсумкового контролю
  2. V. Зміст теми заняття.
  3. VI. Матеріали методичного забезпечення заняття
  4. Випишіть військові операції часів Першої світової війни (укажіть хронологічні межі), які відбувалися на Україні. Зазначте час їх проведення.
  5. Вплив місця проведення наукового заходу на оратора
  6. Вступні заняття
  7. Графік проведення індивідуально-консультативної роботи з навчальної дисципліни «Договірне право»
  8. ГРАФІК ПРОВЕДЕННЯ КОНСУЛЬТАЦІЙ
  9. Див.: Загальні рекомендації з проведення аудиту ефективності використання державних коштів. Затв. постановою Колегії Рахункової палати України від 12.07.2006 № 18-4.
  10. Для військових психологів щодо підготовки особового складу підрозділів і частин до участі в бою і проведення психологічної реабілітації військовослужбовців із БПТ
  11. Договір підряду на проведення проектних і досліджувальних робіт
  12. Етапи проведення аналізу фінансового стану

Завідувач кафедри

Психології управління

___________доц. С.С. Макаренко

«_____»_____________20 р.

 

ПЛАН

Проведення лекційного заняття з навчальної

дисципліни «Юридична психологія»

Спеціальність – «Психологія», «Практична психологія»

Курс – 3

Група (и) – ПУ-31, ПУ-32, ПП-31

 

Тема 2/1: „Методологія і методи юридичної психології”

План:

1. Методологічні принципи в юридичній психології

2. Система методів юридичної психології:

-- методи психологічної діагностики;

-- методи психологічного впливу.

3. Правомірність і допустимість методів психологічного впливу в кримінальному судочинстві

Час – 2 год.

Основна література:

8, 28, 29, 30, 34, 42.

Додаткова:

3, 4, 10, 21, 24, 33

1. Варій М.Й. Загальна психологія: підручник / Для студ. психол. і педагог. спеціальностей. – К.: „Центр навчальної літератури”, 2007. – 968 с.

2. Психологія: Підручник / Під ред. Ю.Л. Трофімова, 3-те видання., стереотипне. – К.: Либідь, 2001.

3.....................

4.....................

 

Додаткова література:

1. Абульханова-Славская К.А. Деятельность и психология личности. – М.: Наука, 1980.

2. Асмолов А.Г. Психология личности. – М.: Просвещение, 1990.

3. Брушлинский А.В. Субъект: мышление, учение, воображение: Избр. психол. тр. – Москва; Воронеж: МОДЭК, 1996.

4. Варій М.Й. Соціальна психіка нації / Наукова монографія. - Л.: СПОЛОМ, 2002.

5. Леонтьев А.Н. Деятельность. Сознание. Личность. – М., Политиздат, 1975.

6. Тайны сознания и бессознательного: Хрестоматия / Сост. К.В. Сельченок. - Мн.: Харвест, 1988.

7. Психология XXI века: Учеб. для вузов / Под ред. В.Н. Дружинина. – М.: ПЕР СЭ, 2003.

8. Фрейджер Р., Фейдимен Д. Личность. Теории, упражнения, эксперименты. / Пер. с англ. – СПб.: Прайм-ЕВРОЗНАК, 2004.

9. Фройд З. Психология бессознательного. – М.: Прогресс, 1990.

 

 

Навчальна мета:_ ознайомити студентів з методами, які використовуються в юридичної психології

Виховна мета:_ спонукати студентів до застосування методів впливу: умов режиму, праці, навчання, розкривати перспективні цілі, яких він може досягти

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Місце проведення: навчальна аудиторія за розкладом

Інформаційно-технічне забезпечення: _плакати, слайди, роздатковий матеріал до теми лекції_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


ПЛАН

проведення заняття

№ п/п Зміст Час (хв.)
     
І Вступна частина: ­ перевірка наявності курсантів (студентів), їх готовності до заняття; ­ оголошення теми лекційного заняття і питань; ­ надання основної та додаткової літератури за темою; ­ визначення навчальної та виховної мети заняття; ­ визначення актуальності теми, її логічного зв’язку з іншими темами і практичною діяльністю;   до 10
ІІ Основна частина:
  1. Класифікація методів юридичної психології.:
­ Методи використання впливу колективу на окрему особистість.. ­ Фактори, що впливають на формування рішень до перевиховання та формування соціально-позитивної особистості засудженого Висновки: вплив вихователя, психолога на перевиховання засудженого має спонукати його до самовиховання.  
  1. Методологічні принципи в юридичній психологіїі.:
­ Категорії осіб, які звільняються з місць позбавлення волі. ­ Адаптаційний період засудженого до умов існування в нормальному соціальному середовищі 3. Методи психологічного впливу. Висновки: Соціальна адаптація вважається успішною, коли соціально корисні зв’язки звільненого від покарання в основних сферах життєдіяльності сформовані і не мають відхилень.  
     
ІІІ Підсумкова частина заняття 1) висновки до лекції: Загальним методом юридичної психології є діалектичний метод, а окремими — методи, що специфічно відображаються в ньому, для вивчення психічних явищ, спрямовані на всебічне дослідження психологічної структури людської діяльності в правовій сфері 2) відповіді на запитання: 1. Яка роль праці у вихованні засудженого? 2. Яка роль колективу у перевихованні засудженого? 3. Які методи використовує вихователь у виправно-трудовому закладі з метою перевиховання засудженого? 4. Що таке соціальна адаптація після звільнення від покарання? 3) Лекція прочитана на високому науковому рівні з активним залученням студентів до запитань. 4) постановка завдань на самостійну роботу та наступне заняття. до 10

 

 


ПЛАН-КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЇ

Вступ.

Методи, за допомогою яких досліджуються закономірності будь-якої науки, визначають її розвиток і ступінь вірогідності одержуваних результатів. Історія психології багата на приклади пошуку методів досліджень, які нерідко відзначалися вузькістю і суб'єктивністю. Застосування методу діалектики в психологічних дослідженнях дало змогу пояснити процеси і явища людської психіки з позицій теорії пізнання.

__ І питання 1. Методологічні принципи в юридичній психології.

Використання методу пізнання передбачає наявність методів, властивих кожній науці, в яких виявляється загальний метод. Тут співвідношення загального і окремого виявляється в тому, що загальне (діалектичний метод) відображається в окремих методах конкретної науки відповідно до її особливостей і завдань. Окремими методами пізнання є методи кожної науки, які дозволяють всебічно досліджувати систему закономірностей, що становлять її предмет.

Таким чином, загальним методом юридичної психології є діалектичний метод, а окремимиметоди, що специфічно відображаються в ньому, для вивчення психічних явищ, спрямовані на всебічне дослідження психологічної структури людської діяльності в правовій сфері.

Окремі методи розвивалися переважно за такими своєрідними напрямами. По-перше, методи, які перенесені із загальної психології і виконують пізнавальні функції водночас як у загальній, так і в юридичній психології. Вони охоплюють:

а) психологічні методи вивчення особистості;

б) методи психологічного впливу на особу;

в) методи перевірки психологічних якостей особи.

Висновки до 1-го питання

Методице своєрідний інструментарій проведення дослідження, з допомогою яких вони визначають розвиток юридичної психології

І питання

1. Класифікація методів: методи психологічної діагности і методи психологічного впливу.

Оптимальною є система методів трьох рівнів: загального, особливого і окремого — відповідно загальний метод (метод діалектики), загальнонаукові методи і окремі методи (окремо-наукові).

До окремо-наукових методів юридичної психології належать: спостереження, бесіда, анкетування, тестування, інтерв'ювання, природний і лабораторний експерименти, біографічний метод, метод незалежних характеристик тощо.

Ці методи виступають у певній системі, в якій окремо-наукові методи посідають важливе місце і являють собою конкретизацію діалектичного і загальнонаукового методів.

Висновки до 2-го питання

Методи, за допомогою яких досліджуються закономірності будь-якої науки, визначають її розвиток і ступінь вірогідності одержуваних результатів. Історія психології багата на приклади пошуку методів досліджень, які нерідко відзначалися вузькістю і суб'єктивністю. Застосування методу діалектики в психологічних дослідженнях дало змогу пояснити процеси і явища людської психіки з позицій теорії пізнання.

. Висновки до лекції

Всебічне вивчення методів діагностики в юридичній психології створює основу для дослідження, для висновків про те, як формувалась ця особа, які життєві обставини (сім'я, школа, дружнє коло) вплинули на формування його інтересів і настанов. Аналізуючи ці матеріали, треба ураховувати динаміку формування особи, змінення його психологічної структури, пов'язані з віком, соціальним станом та іншими даними..

______________________________________________________________________

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)