АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Трудове виховання і профорієнтація учнів

Читайте также:
  1. Виховання дітей у східних слов’ян
  2. Виховання й шкільна освіта в державах Стародавньої Греції. Освіта епохи еллінізму
  3. Виховання та навчальна практика у країнах Стародавнього Сходу
  4. Виховання у військовослужбовців бережливого ставлення до військової техніки й озброєння
  5. Виховання, школа і педагогічна думка у Стародавньому Римі. Педагогічні ідеї М.Ф.Квінтіліана
  6. Виховна робота з педагогічно занедбаними дітьми. Принципи, шляхи і етапи перевиховання важковиховуваних дітей.
  7. Глава 26 ПРАВОВЕ ВИХОВАННЯ. ПРАВОВИЙ ВСЕОБУЧ
  8. Громадянське виховання – це виховна діяльність школи, сім’ї і громадськості спрямована на формування громадянської культури вихованців.
  9. Екологічне виховання учнів.
  10. Економічне виховання учнів.
  11. Естетичне виховання учнів.
  12. Етапи виховання (структура процесу виховання). Управління процесом виховання.

Людина розвивається духовно й фізично тільки в праці. Без праці вона деградує. Будь-які спроби уникнути продуктивної праці призводять до негараздів і для особистості, і для суспільства. З цього приводу К. Ушинський писав: «Якби люди винайшли філософський камінь, то біда була б ще невелика: золото перестало б бути монетою. Але якби вони знайшли казковий мішок, з якого вискакує все, чого душа забажає, або винайшли машину, яка цілком заміняє всяку працю людини, то самий розвиток людства припинився б: розбещеність і дикість полонили б суспільство».

У процесі фізичної праці в учнів розвиваються мускулатура різних частин тіла, координація і точність рухів, зграбність, сила, витривалість. Праця сприяє їх розумовому розвиткові. Діти, зайняті різними видами праці, кмітливіші, винахідливіші, вони стикаються з різними знаряддями праці, матеріалами, дізнаються про їх призначення, збагачують свій словниковий запас. Участь школярів у трудових процесах позитивно впливає на їх поведінку, дисциплінує.

Трудове виховання – це цілеспрямований процес організації та стимулювання різноманітної трудової діяльності учнів, формування в них емоційно-позитивного ставлення до праці через формування навичок і звичок активної трудової діяльності.

Мета трудового виховання - формування культури праці, як основи готовності вихованців до активної трудової діяльності.

Готовність передбачає: теоретичну підготовку – оволодіння системою знань про працю; практичну підготовку – оволодіння системою як загально трудових умінь і навичок, так і спеціальних. Формування культури праці передбачає психологічну підготовку – формування мотивів, потреб, позитивного ставлення до праці.

Критерієм трудової вихованості школярів е: висока особиста зацікавленість і продуктивність праці, відмінна якість продукції, трудова активність і творче, раціоналізаторське ставлення до процесу праці, трудова, виробнича, планова, технологічна дисципліна, працелюбність.

Завдання трудового виховання:

Забезпечити оволодіння учнями знаннями необхідними для формування якостей працівника.

- сутність понять «професія», «праця», «майстер своєї справи», «роль праці в житті людини» тощо;

- ознайомлення учнів з основами техніки, технології, організації і економіки виробництва;

- знання норм і правил техніки безпеки;

- ознайомлення з різними галузями господарства, умовами ринкової економіки, масовими професіями;

- ознайомлення з досягненнями людей в різних галузях виробництва.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)