АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облицювання поверхні листами сухої штукатурки

Читайте также:
  1. Б) встреча прибывающих поездов дежурными стрелочных постов, сигналистами или другими работниками
  2. Виды штукатурок. Однослойная и многослойная характеристика слоёв многослойной штукатурки.
  3. Встреча с журналистами.
  4. Выполнение высококачественной штукатурки.
  5. Гвинтові лінії та гвинтові поверхні.
  6. Глава I. О том, что Божество непостижимо и что не должно с излишним любопытством доискиваться того, что не предано нам святыми пророками, апостолами и евангелистами
  7. Дефекты фасадной штукатурки.
  8. Допуски та способи їх перевірки при підготовці поверхні та приштукатурних роботах
  9. За этими листами стали.
  10. Завдання 5 . Переріз поверхні конуса площиною, яка перерізає його всі твірні та розташована під гострим кутом до його осі
  11. Зміцнення поверхні електроіскровим легуванням
  12. Использование в энергоэффективных материалов: пустотелых блоков и теплоизоляционной штукатурки.


Вимоги до готовності всієї будівлі і окремих поверхонь, що підлягають обробці листами сухої штукатурки. Оздоблення листами сухої штукатурки (гіпсової, гіпсоволокнисті і деревоволокнистих плит) допускається в приміщеннях, де вологість повітря в експлуатаційних умовах не перевищує 60%.
Вологість поверхонь кам'яних конструкцій, обробляються сухою штукатуркою, не повинна перевищувати 8%, а дерев'яних - 23%.
Перегородки і перекриття не повинні мати наскрізних щілин. У місцях примикання перегородок до стін і стель щілини закладають.
При наявності в приміщеннях поверхонь, що обробляються мокрою штукатуркою, спочатку виконують роботи по мокрій штукатурці, а потім - по сухій штукатурці.
Підготовка поверхонь для кріплення листів, розбиття поверхонь і заготівля аркушів

Правильність і рівність обробляються поверхонь перевіряють шляхом їх провешивания з установкою опорних марок (маяків).
До початку облицювання поверхні розбивають на захватки з розміткою місць установки листів і розкроюють листи, користуючись правилом, рейсшиною і ножем або циркулярною пилкою із дрібними зубами заввишки до 2 мм зі швидкістю 2300 об. / хв.

При розмітці стель враховують, що листи повинні розташовуватися по довжині перпендикулярно зовнішній стіні з віконними прорізами так, щоб шви між суміжними листами розташовувалися симетрично поздовжній осі стелі.
Поверхня стелі по стиках листів починають розбивати від середини стелі, розміщуючи лист на всю ширину по осі кімнати. Стеля рекомендується покривати листами повної довжини.

У разі недостатньої довжини листів роблять двосторонній відступ торцевих сторін аркуша від стін для освіти стельового фриза.
При обробці стін і перегородок довга сторона листів сухої штукатурки, як правило, розташовується вертикально.
Відповідно до розбивкою розташованих листів на підставу наносять опорні (маякові) марки розміром 80x80 мм. Опорні марки розташовують у підлоги, у стелі і в проміжках через 1,2-1,5 м уздовж лінії стику, а також у вхідних і виступаючих кутах.

Розкроюють листи спеціальним ножем, прорізаючи лист з лицьового боку по лінійці на глибину не менше половини товщини його, потім лист перегинають по надрізу на тильну сторону, складають і розрізають картон з тильного боку.
Способи кріплення листів сухої штукатурки
Листи сухої штукатурки до стін і перегородок, крім дерев'яних, приклеюють мастикою, яку наносять на тильну сторону аркушів у вигляді окремих склеювальних марок.

Відстань між марками не повинно перевищувати 400 мм. Загальна площа приклеювання аркуша за допомогою окремих склеювальних марок повинна становити не менше 10% площі листа.
Вертикальні кромки листів повинні спиратися на суцільну смугу з мастики.
Склади клеять мастик.

Листи сухої штукатурки встановлюють в одній площині стіни (без прогинів крайок в стиках). Бічні кромки повномірні гіпсових листів сухої штукатурки в стиках з сусідніми листами повинні бути непошкодженими.
Краї листів сухої штукатурки в місцях сполучення з дверними коробками повинні примикати до них урівень і закриватися лиштвою.

Нижній край аркушів не повинен доходити до підлоги на 10-15 мм; нижня кромка листа повинна бути закрита плінтусом.
До дерев'яних поверхонь листи сухої штукатурки прикріплюють тонкими цвяхами з широкими капелюшками (толевими). Капелюшки цвяхів повинні бути втоплені в листи і прошпакльовані білилами.
У виняткових випадках при обробці кам'яних і бетонних поверхонь обшивальні листи прибивають цвяхами до попередньо влаштованому дерев'яного каркасу.

Кожен лист повинен спиратися на рейки по всьому периметру, а посередині - через кожні 40 см. Товщина рейок каркаса 2,5-4 см, ширина 6-8 см в місцях обпирання кромок листа і 3-4 см в проміжках. Рейки каркаса антисептируют.

Каркас кріплять до кам'яних і бетонних конструкцій йоржами або цвяхами по дерев'яних пробок, закладених в бетоні або кладці.
За допомогою гіпсокартону можна раціональним чином облицювати існуючі стіни. Із застосуванням відповідних ізоляційних матеріалів досягається істотне поліпшення звуко-і теплоізоляційних характеристик.

При цьому розрізняють такі методи обробки:
- Метод сухої штукатурки, при якому плити кріпляться на несучу поверхню за допомогою спеціального клею.
- Кріплення плит на підконструкцію, переважно на ненесучі поверхню. При такому методі сухої штукатурки переконайтеся в тому, що несуча поверхня міцна, безусадкова, а також захищена проти підвищеної вологості і не проморожена.
Залишки розчину, а також воску або опалубних мастил на бетоні слід видалити. Свіжий, ще вологий бетон повинен просохнути.

Гладкі поверхні (бетон) необхідно обробити грунтовкою. При поєднанні методів сухий і сирої штукатурки спочатку нанесіть сиру. При поєднанні облицювання стін і стелі рекомендується спочатку виконати облицювання стін.
Облицювання стін сухою штукатуркою.

В якості сухої штукатурки на несучу поверхню (стінна кладка, бетон) за допомогою спеціального клею кріпиться гіпсокартон товщиною 12,5 мм, по висоті рівний висоті приміщення. Для забезпечення швидкого ходу роботи приготуйте Гіпсокартон потрібного розміру відразу для всієї стіни. Перед кріпленням плит до стіни прокладете всю внутрішню проводку.
Відгалужувальні розетки і коробки вимикачів вставляються так, щоб вони приблизно на 2 см виходили зі стіни.

В області віконних прорізів, раковин, кронштейнів, димоходів і т.д. нанесіть клей на всю поверхню плит.
Кріплення / вирівнювання. Плиту з нанесеним клеєм прикріпити до стіни, постукати по ній гумовим молотком і юстіровочних рейкою і при цьому вирівняти так, щоб плити щільно прилягали один до одного по вертикалі і горизонталі.

У місці примикання до підлоги повинні бути вкладені шматки гіпсокартону, щоб утворився шов шириною близько 10 мм, а в стелі - близько 5 мм (вентиляція під час схоплювання).
Кріплення на смуги гіпсокартону. Для усунення істотних нерівностей прикріпити спеціальним клеєм смужки 60 см, а при ненесучих поверхні додатково здійснити дюбель-ное кріплення через, кожні 60 см.

На вирівняні по вертикалі і горизонталі смужки гіпсокартону Рігіпс приклеюються гіпсокартонні плити Рігіпс товщиною 12,5 мм при допомоги маси для закладення швів Супер, що наноситься тонким шаром.
Нарізка плит за розміром здійснюється ножівкою з тонкими зубами або ручною циркулярною пилкою. Отвори виготовляються за допомогою рашпіль, ножівки або спеціальної фрези.

Для електропроводки слід застосовувати провід із захисною оболонкою
Монтаж проводки здійснюється за стінний кладці, як при сухій штукатурці.
Нанесення спеціального клею на шар мінеральної вати комбінованої плити Рігітерм MF проводиться в два етапи.
Перший етап: нанести тонкий шар спеціального клею Рігіпс шириною близько 10 см на краю і середину плити, з силою втираючи його в поверхню.

Другий етап: на ще свіжий шар нанести порції спеціального клею; по краях - у формі смуг, а по середині - пунктиром. У покрівельних комбінованих плит Рігітерм товщиною 35, 50 і 60 мм вставка фольги передбачена вже на заводі. В особливих випадках може застосовуватися більш товста алюмінієва фольга.
Стик плит. За поздовжніх краях стик плит повинен бути щільним. Клей не повинен потрапляти в стик.

Шви у підлоги і стелі, призначені для вентиляції полого простору, перед шпаклюванням закладаються ізоляцією (рис. 22, ж).
Зовнішній кут плит. При утворенні зовнішнього кутового стику вирізається ізоляція (рис. 22, з).
Внутрішній кут плит. При утворенні внутрішнього кутового стику вирізається гіпсокартон згідно малюнку 22, і.

Облицювання по дерев'яному обрешетке.Там, де кладка стіни нерівна, пошкоджена штукатурка або каркас (фахверк) і кріплення плит за допомогою клею неможливо, гіпсокартон Рігіпс товщиною 12,5 мм можна кріпити на попередньо закріплену за допомогою дюбелів і шурупів дерев'яну обрешітку.
Спочатку на стіну кріпляться от'юстіровать по горизонталі й вертикалі дерев'яні рейки товщиною 30-50 мм за допомогою дюбелів і шурупів (максимальна відстань між дюбелями 100 см).
Нерівності компенсуються за рахунок підкладок.

Якщо при облицюванні стіни необхідно додатково поліпшити її звуко-і теплоізоляційні якості, між дерев'яною латами на стінну кладку укладається мінеральна вата. Кріплення плит проводиться саморезами Рігіпс довжиною 35 мм на відстані 25 см. При теплоизолирующей облицюванні зовнішніх стін щоб уникнути утворення конденсату необхідно передбачити бар'єр вологості.

В якості бар'єру вологості придатні алюмінієва фольга або женка, які містяться між ізоляцією та гіпсокартоном Рігіпс.Свободно стоїть облицювання. Вільно стоїть облицювання застосовується в тих випадках, коли необхідно вирівняти нерівну поверхню стіни або змонтувати приховану проводку в порожнині стіни. Якщо одночасно необхідно поліпшити тепло-та звукоізоляцію, в порожнину стіни поміщається мінеральна вата. Як підконструкції застосовуються С-образні профілі CW 50 або 75 м, або дерев'яні стійки 6x6 см.

Кріплення підконструкції і облицювання відбувається аналогічно конструкції перегородки. При теплоизолирующей облицюванні зовнішніх стін щоб уникнути утворення конденсату необхідно передбачити бар'єр вологості.
Облицювання із застосуванням котирувального кріплення. Ця конструкція застосовується для вирівнювання нерівних стін, а також для поліпшення звукоізоляції.

В якості несучої конструкції можуть застосовуватися металеві профілі UW 50 або дерев'яні рейки 30/50 мм. Осьовий відстань підконструкції становить 62,5 см. Спочатку слід розмітити по вертикалі кріпильні крапки для котирувальних кріплень і вставити дюбелі. Прикріпити котирувальних кріплення, використовуючи прокладки, і загнути бічні лапки під прямим кутом.

Ізоляційний матеріал щільно укласти на стіну, при цьому лапки котирувальних кріплень повинні пройти крізь ізоляцію назовні. Профіль UW або дерев'яні рейки помістити в кріплення і, от'юстіровать їх вертикально і горизонтально, закріпити шурупами з боків. Рейки або профілі можна пересувати усередині кріплення у напрямку до стіни, тобто юстіровать. На вирівняну по вертикалі і горизонталі підконструкцію за допомогою саморезов Рігіпс довжиною 35 мм кріпиться гіпсокартон Рігіпс товщиною 12,5 мм. Відстань між шурупами 25 см.

При теплоизолирующей облицюванні зовнішніх стін щоб уникнути утворення конденсату необхідно передбачити бар'єр вологості.
Обробка і закладення швів
Після остаточної установки листів сухої штукатурки шви між ними заповнюють розчином, але не раніше ніж через 24 годин після наклейки аркушів.

Ширина латають швів в стиках листів при фарбуванні поверхонь допускається не більше 6 мм.
Стики листів, призначених під обклеювання шпалерами, закладають врівень з поверхнею листів, шпаклюємо і підмазуючи пошкоджені місця картону. Після висихання шпаклівки стики обклеюють звичайними прийомами, прийнятими при виконанні шпалерних робіт, без наклейки на поверхню паперу.

При обробці листами сухої штукатурки поверхонь приміщень під клейову і масляну забарвлення шви в стиках аркушів заповнюють на всю глибину пластичним шпаклювальні складом і розшивають вузьким шпателем або іншими інструментами, що утворюють профіль шва.
При обробці поверхонь листами сухої штукатурки під фарбування без відкритих швів стики листів при шпаклівці треба додатково проклеювати марлею.
Оформлення стиків закритим швів зручно робити при використанні листів сухої штукатурки з обтиснутими крайками.

При використанні листів без обжатих крайок по їх поздовжніх краях знімають картон стрічкою шириною до 6 см і по відкритій поверхні гіпсу наносять шар шпаклівки, наклеюють смугу марлі й знову закривають шпаклівкою.
Іноді шви між листами закривають розкладками та штапиками з дерева. У цьому випадку шви попередньо прошпаклевивают. Розкладки кріплять цвяхами або наклеюють цементно-казеїновим клеєм.

Стики листів на ребрах виступаючих двогранних кутів обклеюють смугою марлі і ретельно прошпаклевивают або покривають дерев'яними або пластмасовими куточками (накладками) для захисту від зовнішніх пошкоджень.
Зазори між листами і плінтусом прошпаклевивают.
Організація праці
Робота з облицювання поверхонь листами сухої штукатурки виробляється спеціалізованим ланкою.

Найменша чисельність ланки, що забезпечує раціональну організацію праці, становить два штукатура: 4-го і 3-го розряду.
При невеликому фронті робіт ланка може виконувати всі операції, включаючи приготування мастики вручну або за допомогою встановленої на поверсі гіпсомешалкі, а також транспортування мастики до робочого місця.

При великому обсязі робіт ланки штукатурів, об'єднані в бригади, працюють потоковим методом зі спеціалізацією ланок на виконання окремих операцій:
• облицювання листами сухої штукатурки дверних укосів, пілястр; • облицювання стін і перегородок; • розшивання швів між листами сухої штукатурки; • приготування мастики.
При обробці житлових приміщень листами сухої штукатурки звичайно виконуються і деякі супутні мокрі штукатурні процеси (витягування рустів на стелях у швах між залізобетонними настилами, оштукатурювання віконних укосів, стін у ванних кімнатах, кухнях, санвузлах).

В цьому випадку роботи проводяться комплексною бригадою. Бригада формується зі спеціалізованих ланок. Чисельний склад комплексної бригади залежить від обсягу робіт і термінів виконання їх.

Робоче місце в приміщенні для розкрою листів сухої штукатурки обладнується столом-верстатом. Фронт робіт з облицювання листами сухої штукатурки ділиться на захватки, що складаються з цілого числа квартир у житлових будинках, або цілого числа приміщень в інших видах будівництва з площею оброблюваних поверхонь 180-200 м2.
Майданчики біля підйомників повинні бути обладнані для підйому листів сухої штукатурки спеціальними платформами або пристосуваннями.

Робоче місце біля підйомників обладнується відповідно до вимог правил техніки безпеки.
Приймання робіт і оцінка якості
При прийманні робіт по обробці поверхонь листами сухої штукатурки необхідно звернути увагу на надійність кріплення листів до основи, відсутність тріщин у листах і швах; відсутність плям; якість поверхні облицювання; жорсткість облицювання (відсутність хисткості); відсутність провисань більше 1 мм в стиках; якість обробки швів.

Відшарування листів від підстави визначається простукуванням листів в місцях приклеїла. Відшарування аркушів, виявлене на значній площі, усувається переклеюванням аркушів. Випинання листів або картонній обклеювання не допускається.
Міцність приклейки аркушів в стиках визначають легкими удару-ми дерев'яним молотком або рукою в стиках, при цьому не повинні з'являтися тріщини.

Якість обробки сухою штукатуркою повинна задовольняти вимогам, встановленим для високоякісної штукатурки.
На поверхні листів і швів не повинно бути тріщин, зривів картону, відламаних крайок і кутів і інших механічних пошкоджень.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)