АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лісові ресурси

Читайте также:
  1. Бальнеологічні курортно- рекреаційні ресурси України.
  2. Банківські ресурси, їх види та класифікація
  3. Виробничі ресурси і виробничий потенціал суспільства
  4. Виробничі ресурси суспільства і їх обмеженість. Крива виробничих можливостей.
  5. Влада як соціальний феномен. Ресурси влади. Класифікація влади.
  6. Водні ресурси України
  7. Гідрографія і водні ресурси
  8. Глава 5. Інформаційні технології та інформаційні ресурси у державній митній справі
  9. Запозичені банківські ресурси: суть, значення та загальна характеристика
  10. Земельні ресурси і структура земельного фонду України, регіональні проблеми розміщення і використання.
  11. Інформацiйнi ресурси Інтернету
  12. Інформаційні ресурси

Лісові ресурси займають 133,4 тис. га, що становить 4,7% від загальної площі Херсонської області. Найпоширенішими лісовими породами є сосна, біла акація, дуб, липа, клен, осокір. Промислового значення ліси Херсонщини не мають, так як площі їх незначні. Найбільші площі соснових лісів знаходяться в Каланчацькому і Чаплинському районах.
В основному ліси Херсонщини мають природоохоронне, рекреаційне та заповідне значення.
Територій, для яких би лісове господарство могло відігравати значиму роль, в Херсонській області практично немає.

Висновок
Отже, як бачимо, Херсонська область характеризується середнім рівнем ПРП. Але в структурі ПРП найбільшу цінність мають земельні, водні та рекреаційні ресурси. Особливо цінними є земельні ресурси. Грунти Херсонської області надзвичайно родючі, тому область здебільшого спеціалізується на вирощуванні с/г культур. Але значна частина території Херсонської області зазнає періодичного або постійного підтоплення, тому не в усіх районах області є можливість займатися вирощуванням с/г культур.

Найбільш сприятливими територіями з родючими грунтами є Бориславський, Каховський, Горностаївський, Нижньосірогізький, Верхньорогачицький, Івановський, Новотроїцький, Чаплинський райони області. Інші райони в результаті підтоплення та інших негативних природних процесів є менш придатними для вирощування с/г культур. Найбільш потерпають від підтоплення Новотроїцький, Каланчацький, Цюрупинський, Великоолександрівський, Генічеський, Скадовський, Білозерський і Голопристанський райони.Поклади мінеральних ресурсів в області незначні. Основними мінеральними ресурсами є нерудні корисні копалини, зокрема будівельні матеріали, – піски, глина, вапняки. Перспективним на сьогоднішній день є розробка нафто- та газородовищ в районі Азовськогоморя.Газопрояви і гідрохімічні фактори поряд з відомим Приазовським газоносним районом підтверджують перспективи нафтогазоносності на території Причорноморської лощини, перспективи якої слід розглядати як високі.


Надзвичайно важливими для області є рекреаційні ресурси, так як Херсонська область має сприятливі умови для розвитку рекреації. Тому в першу чергу потрібно звертати увагу на раціональне використання рекреаційних ресурсів, які можуть приносити основні фінансові доходи області.

 

 

№ 7 Галузева структура господарства Херсонщини. Показники розвитку промисловості і сільського господарства.

1)Сільське господарство.

— У галузевій структурі валової продукції сільського господарства провідне місце належить рослинництву. Загальна площа сільськогосподарських угідь складає 2033,2 тис. га, з них орні землі — 1970,5 тис. га, пасовища займають — 155,6 тис га. В області взято курс на інтенсифікацію виробництва рослинницької продукції за рахунок впровадження маловитратних, ресурсозберігаючих технологій, використання більш високопродуктивних сортів і гібридів рослин. За січень-березень 2007 року в аграрному секторі області вироблено валової продукції сільського господарства на суму 289,7 млн. грн., що на 4,7% більше ніж за відповідний період 2006 року. Обсяги виробництва зросли як у сільськогосподарських підприємствах (+15,6%), так і у господарствах населення (+3,2%). Станом на 01 квітня 2007 року забезпеченість насінням ярих зернових культур сільгосптоваровиробників області становить 98,1% (на відповідну дату минулого року — 94%). Кондиційного насіння в області 95,8% (84%). Проведено підживлення озимих на площі 308,9 тис. га, що становить 85,2% до завдання і на 175,2 тис. га більше проти показника минулого року.Поряд з рослинницькою провідною галуззю в області є тваринницька. У зв'язку з реформуванням аграрного сектора тепер понад 70 відсотків поголів'я худоби і птиці утримується у приватних господарствах. Вченими науково-дослідного інституту тваринництва степових районів України імені М. Іванова виведено асканійську м'ясну породу свиней, яка за м'ясними властивостями є однією з кращих у Європі. Інститут також активно працює над виведенням високопродуктивних порід вівців. Завдяки науковим розробкам вчених iнституту в господарствах усіх форм власності впроваджуються конкурентноспроможні породи великої рогатої худоби — свиней, вівців. Серед нових напрямків розвитку цієї галузі є і незвичайні види, які, тем не менш, вже користуються попитом,— розведення перепелів і страусів. Високо цінуються яйця і дієтичне м'ясо цих птахів. Є позитивна тенденція щодо збільшення обсягів виробництва (у порівнянні з відповідним періодом 2006 року) м'яса у живій вазі на 8,7% та яєць на 4,1% за рахунок впровадження сучасних технологій утримання та вирощування поголів'я, підвищення його продуктивності та вагових кондицій.Станом на 01 квітня 2007 року в господарствах усіх форм власності налічується поголів'я великої рогатої худоби 194,5 тис. голів, у тому числі корів — 93 тис. голів, свиней — 199,6 тис. голів, вівців та кіз — 90,4 тис. голів, птиці — 2511,8 тис. голів. У порівнянні з відповідним періодом 2006 року зменшилася чисельність великої рогатої худоби на 8%, корів — на 7,4%. Зросло поголів'я свиней на 17,5%, овець і кіз на 1,3% та птиці на 13,4%.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)