АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Парламенту України

Читайте также:
  1. III. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ТА ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ В ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
  2. Авторський міф України Тараса Шевченка (1814-1861)
  3. Академія прокуратури України при Генеральній прокуратурі України (на правах управління).
  4. АКТ ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ
  5. Антимонопольна політика і антимонопольне регулювання в Україні. Функції Антимонопольного комітету України.
  6. Бальнеологічні курортно- рекреаційні ресурси України.
  7. Банківська система України
  8. Банківська система України. Види банків.
  9. Боротьба у Верховній Раді України
  10. Бюджет, та учасники бюджетного процесу України.
  11. Бюджетний кодекс України – фінансова конституція держави. Відносини, що регулюються бюджетним кодексом
  12. В ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ

 

План

  1. Конституційно-правовий статус Верховної Ради України як парламенту.
  2. Склад та структура Верховної Ради України.
  3. Конституційна регламентація функцій парламенту України.
  4. Загальна характеристика законодавчого процесу.
  5. Акти парламенту.
  6. Дострокове припинення повноважень Верховної Ради України.

132. Як результат врегулювання тривалої кризи Верховна Рада України за попереднім погодженням із Президентом України прийняла постанову про призначення позачергових виборів народних депутатів та Президента України. До Конституційного Суду звергнулися 50 народних депутатів із поданням про визнання цієї постанови неконституційною.

Проаналізуйте повноваження парламенту з питань виборчого процесу.

Яке рішення має ухвалити суд?

 

133. Верховна Рада України прийняла Постанову “Про підтримку національно-визвольного руху на пострадянському просторі”, в якій привітала рішення республіки Придністров’я про проголошення нею незалежності, а також створила робочу групу із народних депутатів, яка мала б забезпечити міжпарламентські стосунки між Верховною Радою та парламентом Придністров’я.

Президент України звернувся до Конституційного Суду з вимогою визнати це рішення парламенту неконституційним. Глава держави мотивував свої вимоги тим, що виключно Президент може приймати рішення про визнання іноземних держав.

Яку роль відіграє Верховна Рада України в конституційному механізмі зовнішньої політики?

Яким має бути рішення суду?

 

134. Після подолання вето Президента України на Закон України “Про досудове слідство” Голова Верховної Ради направив цей Закон на підпис Президентові. Однак глава держави відмовився підписувати його та повернув із своїми вмотивованими пропозиціями до Верховної Ради України. Голова парламенту на прес-конференції заявив, що найближчим часом підпише Закон і дасть вказівку опублікувати його у газеті “Голос України”. Після цього Президент офіційно звернувся до Голови Верховної Ради з проханням повернути йому Закон для його промульгації. Голова парламенту погодився на пропозицію Президента. Однак врешті-решт глава держави Закон не підписав.

Яким чином може парламент подолати вето Президента? У чому полягає процедура підписання та оприлюднення закону? Дайте правову оцінку діям і рішенням Голови Верховної Ради та Президента України.

 

135. Кабінет Міністрів України призначив на посаду начальника Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю Міністерства внутрішніх справ України М. Народний депутат України С. звернувся до адміністративного суду з позовом про визнання цього рішення Кабінету Міністрів протиправним, посилаючись на те, що призначення відбулося без погодження із Комітетом Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

Суд взяв до уваги доводи відповідача і відмовив у задоволенні позову з огляду на те, що за три дні до прийняття Кабінетом Міністрів згаданого рішення Президент України видав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України. Таким чином, парламент і його органи є неповноважними, а отже, погоджувати призначення М. не було з ким.

Охарактеризуйте кадрові (номінаційні) повноваження комітетів Верховної Ради України.

Наскільки правомірним є рішення суду?

 

136. Верховна Рада України прийняла Закон “Про систему виконавчої влади”. Президент визнав цей акт таким, що не відповідає Конституції, не став його підписувати і поставив питання про розпуск Верховної Ради в тому разі, якщо вона самостійно не виправить ситуації та не скасує результатів попереднього голосування по Закону. Парламент погодився на вимоги глави держави і прийняв постанову про скасування результатів голосування по схваленню цього Закону в цілому.

Яким чином Верховна Рада може скасувати прийнятий Закон? Надайте правову оцінку діям парламенту по скасуванню результатів голосування.

 

137. Громадянин України Р. був обраний до Верховної Ради України за виборчим списком Блоку Прогресивних Сил (далі – БПС). Після отримання тимчасового посвідчення народного депутата України він заявив, що виходить із Прогресивної політичної партії, яка є членом вказаного блоку, і не буде брати участі у фракції БПС у парламенті. Натомість він вступив до Партії місцевих інтересів і збирається стати членом її фракції. БПС на своїй конференції вирішив позбавити Р. повноважень народного депутата і виключив його з Прогресивної політичної партії. Однак Р. відмовився віддавати тимчасове посвідчення народного депутата України, посилаючись на те, що Конституція України не передбачає механізму позбавлення депутатського мандата за перехід із партії у партію.

Які юридичні наслідки тягне за собою перехід народного депутата із однієї партії у іншу, із однієї фракції у іншу?

Наскільки обґрунтованими є правові позиції Р. і БПС?

 

138. Прокурор району порушив кримінальну справу проти народного депутата України Ш. і викликав його для пред’явлення звинувачення у вчиненні злочину.

Адвокат Ш. звернувся до адміністративного суду зі скаргою на дії прокурора, в якій просить суд скасувати постанову про порушення кримінальної справи проти народного депутата Ш. та визнати дії прокурора незаконними.

Чи є в суду правові підстави для задоволення скарги адвоката?

У чому полягає порядок притягнення народного депутата України до кримінальної відповідальності?

 

139. Розглянувши депутатський запит народного депутата С. з вимогою надати інформацію про стан злочинності й відповідні копії звітів, начальник обласного УМВС України К. відмовився це зробити, обґрунтовуючи свої дії тим, що такі дані становлять інформацію про діяльність органів досудового слідства і не можуть бути надані громадянам на підставі їх запитів.

Чи обґрунтованою є відмова К. у наданні інформації за депутатським запитом народного депутата С.?

 

140. Слідчий прокуратури М. виніс постанову про проведення обшуку в приміщенні ТОВ “Обрії”. Однак провести обшук М. разом із співробітниками підрозділу міліції швидкого реагування не вдалося, оскільки після того, як М. пред’явив директору ТОВ “Обрії” постанову про проведення обшуку, до приміщення увірвався народний депутат України Р., повісив на двері бухгалтерії ТОВ “Обрії” папірець із написом “Громадська приймальна народного депутата України Р.” і заявив, що М. разом із працівниками міліції має невідкладно залишити це приміщення, оскільки він орендує його у ТОВ “Обрії” для своєї громадської приймальні. Також Р. зазначив, що у цій кімнаті він веде прийоми виборців і зберігає свою службову документацію. Таким чином, на думку Р., для того, щоб проводити обшук у даному приміщенні, необхідно спочатку отримати дозвіл Верховної Ради України.

Після таких дій і заяв Р. співробітники правоохоронних органів були змушені припинити обшук і залишити приміщення ТОВ “Обрії”.

Дайте розгорнутий конституційно-правовий аналіз цієї ситуації, оцінюючи при цьому правомірність дій та заяв кожного із учасників казусу.

С п и с о к н о р м а т и в н и х а к т і в

т а л і т е р а т у р и

 

Про Регламент Верховної Ради України: Закон України від 10.02.2010 р. № 1861-VI // Офіційний вісник України. – 2010. – № 12. – Ст. 565.

Про комітети Верховної Ради України // Закон України від 04.04.1995 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1995. – № 19. – Ст.134.

Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: Закон України // Там же. – 1998. –№ 20. – Ст.99.

Про Рахункову палату: Закон України // Там же. –1996. – № 43. – Ст.212. зі змінами. – Там же. – 1998. –№ 24. – Ст.137.

Парламентське право України / За ред. О.Н. Ярмиша. – Х., 2007.

Наливайко Л.Р., Приходько Х.В. Функції Верховної Ради України: критерії класифікації та види // Бюлетень Міністерства юстиції України.- 2003.- № 11.- C.5-14

Омельченко Н.Л. Теоретичні проблеми механізму реалізації законодавчої функції Верховної Ради України [Текст] / Н. Л. Омельченко // Часопис Київського університету права. - 2008. - 3. - С. 121-126

Барабаш Ю.Г. Парламентський контроль в Україні (конституційно-правовий аспект). – Х.: Легас, 2004.

Барабаш Ю.Г. Розвиток засад парламентаризму в Україні // Державне будівництво та місцеве самоврядування. Вип. 11. - Х.: Право, 2006. - С. 175-183.

Барабаш Ю.Г. "Глобалізаційний" виклик парламентаризму: конституційно-правовий аналіз // Університетські наукові записки, 2007, №1:. - 2007. - С. 40-46.

Барабаш Ю.Г. Інститут розпуску парламенту на сучасному етапі державотворення: порівняльно-правовий аналіз // Університетські наукові записки, 2008, №1. - 2008. - С. 36-43

Пустовіт Ж.М. Поняття та сутність установчої функції Верховної Ради України [Текст] / Ж. М. Пустовіт // Часопис Київського університету права. - 2007. - 2. - С. 59-64

Сушкова Х.В. Конституційно-правові форми реалізації представницької функції Верховної Ради України [Текст] / Х. В. Сушкова // Бюлетень Міністерства юстиції України. - 2007. - 4. - С. 65-74

Кривенко Л. Верховна Рада України – однопалатний парламент // Вісн. Акад. прав. наук України. – 1998. – № 4.

Погорілко, В.Ф. Конституційно-правовий статус Верховної Ради - парламенту України: проблеми теорії і практики [Текст] / В. Ф. Погорілко // Правова держава: Щорічник наук. праць Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. Вип.11. - К.: Вид. Дім "Юрид. кн.", 2000. - С. 103-117

Погребняк Н. Апарат Верховної Ради України: конституційно-правовий статус, структура, порядок формування [Текст] / Н. Погребняк // Підприємництво, господарство і право. - 2009. - 7. - С. 118-120

Барабаш Ю.Г. Інститут розпуску парламенту на сучасному етапі державотворення: порівняльно-правовий аналіз [Текст] / Ю. Г. Барабаш // Університетські наукові записки, 2008, №1. - 2008. - С. 36-43

Жук Н.А. Достроковий розпуск парламенту, як складова "хрестоматійної" рівноваги між гілками влади [Текст] / Н. А. Жук // Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. № 819. Сер. Право. Вип. 2(4)/2008. - 2008. - С. 42-49

Шевченко Т.О. Розпуск парламенту як випадок колективного припинення повноважень народних депутатів України [Текст] / Т. О. Шевченко // Часопис Київського університету права. - 2007. - 1. - С. 77-82

 

 

Тема 28. Конституційний статус


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)