АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Харків – 2009

Читайте также:
  1. Ільєнко О.Л. Методичні вказівки з англійської мови міжкультурної комунікації (для студентів 1-2 курсів денної форми навчання всіх спеціальностей), Харків, 2006. – 88 с.
  2. СУДИ ПРОТИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
  3. Харків 2007

Міністерство освіти і науки України

Харківський національний педагогічний університет

Імені Г.С. Сковороди

Юридичний факультет

Кафедра історико-правових дисциплін,

Державного та міжнародного права

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

По підготовці до семінарських занять

З навчальної дисципліни

"Теорія держави і права"

(Змістовний модуль 1. "Загальнотеоретичне вчення про державу")

Для студентів І курсу

Денної форми навчання

Харків – 2009

Укладачі: канд. юрид. наук, доцент Нечитайленко А.О.;

викладач Нечитайленко В.А.

 

Загальні методичні рекомендації по підготовці до семінарських занять з дисципліни„Теорія держави і права”

Приступаючи до вивчення передбачених навчальною програмою тем, студент повинен усвідомити, що теорія держави і права є основною, базовою юридичною наукою та учбовою дисципліною, опанування якої стане запорукою успішного навчання у вищому юридичному закладі освіти. Теоретичні узагальнення та висновки, які розробила ця наука, використовуються практично всіма галузевими та спеціальними юридичними науками, у всіх галузях вітчизняного та зарубіжного законодавства, в багатьох законодавчих та інших нормативних актах, включаючи Конституцію України.

Побудова в Україні суверенної і незалежної, демократичної, соціальної, правової держави, яка існує на основі запровадження принципу верховенства права, зумовлює необхідність усвідомлення і чіткого розуміння студентами юридичного факультету – майбутніми працівниками органів державної влади та органів місцевого самоврядування, судових та правоохоронних органів сутності та ознак цієї держави, яка найвищою соціальною цінністю визнає людину, її життя і здоров’я, честь і гідність, безпеку і недоторканість, а гарантії прав і свобод людини визначають зміст і спрямованість її діяльності. Необхідність глибокого засвоєння тем цієї дисципліни важлива й з огляду на те, що певні її положення мають прикладне, практичне значення, а тому безпосередньо застосовуються в діяльності державних, насамперед судових органів.

До розгляду на семінарських заняттях запропоновані найважливіші теми, опанування яких дасть студентам цілісне уявлення про державу і право, їх інститути, гарантуватиме придбання навичок, необхідних для успішного засвоєння юридичних знань.

При підготовці до семінарських занять необхідно використовувати рекомендовану викладачами навчальну літературу – підручники та посібники з теорії держави і права, включаючи й видану в інших, передусім пострадянських державах – Росії, Білорусі та ін., оскільки ця наука та навчальна дисципліна не має якихось національних особливостей, а вивчає основні, загальні для всіх держав і правових систем закономірності їх виникнення, існування та розвитку.

Студенти повинні враховувати, що знання, які становлять предмет теорії держави і права, вдосконалюються в процесі державотворення останніх років, а тому можуть бути не висвітленими навіть в новітніх підручниках і навчальних посібниках. Отже, слід обов’язково користуватися конспектом лекцій, які викладач проводить з урахуванням наукових розробок провідних вчених-юристів стосовно розвитку науки теорії держави і права, постановки і вирішення нових теоретико-правових проблем.

Не зважаючи на те, що вказана навчальна дисципліна є суто теоретичною, це не означає, що виключається використання при підготовці до занять норм Конституції та чинного законодавства України. Навпаки, загальновідомо, що теорія держави і права сформувалася не сама по собі, до виникнення галузевих юридичних наук, а завдяки практики реалізації норм окремих галузей права і на основі досягнень інших юридичних наук. А тому необхідно при висвітленні окремих питань тем використовувати рекомендовані нормативні джерела. Глибоке ж знання положень Конституції України буде запорукою не тільки належного засвоєння навчального матеріалу, а й гарантією позитивної атестації студента за підсумками навчальних занять і успішної практичної роботи по запровадженню у життя її норм.

На факультеті запроваджена і діє система "Інтернет", а тому необхідні нормативно-правові акти можна знайти за його допомогою, зокрема, на сайтах Верховної Ради України (www.rada.gov.ua), Кабінету Міністрів України (www.kmu.gov.ua), Секретаріату Президента України (www.president.gov.ua). Настійно рекомендуємо студентам роздруковувати ці нормативно-правові акти, оскільки вони стануть в нагоді і у подальшому, при підготовці до занять з інших дисциплін, що будуть викладатися у процесі навчання (конституційне право, адміністративне право та ін.).

Враховуючи викладене вище, слід мати на увазі, що на заняттях розглядатимуться не тільки суто теоретичні питання, але й вирішуватимуться деякі практичні завдання на основі використання норм Конституції та законодавства України.

Контроль рівня знань, отриманих студентом, здійснюватиметься шляхом оцінювання відповідей студента на семінарських та практичних заняттях, проміжного (після розгляду певного блоку взаємопов’язаних між собою тем - модулів) та підсумкового тестування.

Викладачем заохочуватиметься написання студентами рефератів за темою кожного з занять, зміст яких доповідатиметься та обговорюватиметься і оцінюватиметься на заняттях. Вимоги до рефератів додатково будуть викладені викладачем. Реферати, які будуть особливо відзначені викладачем як такі, що мають проблемний характер і накреслюють деякі шляхи вирішення піднятих в них проблем, можуть стати основою для написання студентом на п’ятому курсі дипломної роботи з цієї ж, або близької до неї, теми.

Ті із студентів, які будуть приймати активну участь не менш як у третині з усіх передбачених навчальним планом занять і отримають на них добрі та відмінні оцінки („7-9” та „10”-„12”), можуть бути атестовані викладачем за підсумками їх відповідей на цих заняттях, тестування та виступів з рефератами і звільняються від складання заліку (іспиту) з виставленням доброї або відмінної оцінки в залікову (екзаменаційну) відомість до початку екзаменаційної сесії.

Студенти, що з будь-яких причин були відсутніми на заняттях або отримали незадовільні оцінки, зобов’язані з’явитися для додаткової співбесіди з викладачем у дні, визначені кафедрою. Невиконання цієї вимоги і наявність заборгованості хоча б з однієї із тем є безумовною підставою для не атестування студента і недопущення його до складання заліку (іспиту).

Кожен з викладачів цієї дисципліни, згідно з розкладом, затвердженим кафедрою, надає додаткові консультації та проводить індивідуальну роботу зі студентами для надання їм допомоги у засвоєнні тем курсу, для роз’яснення складних теоретико-правових питань та положень чинного законодавства, які використовує наука теорії держави і права.

З приводу вирішення будь-яких питань стосовно викладання та засвоєння тем дисципліни, її методичного забезпечення студенти мають звертатися також до працівників навчально-методичного кабінету кафедри державно-правових дисциплін та міжнародного права в аудиторію № 13.

Професорсько-викладацький склад та співробітники кафедри щиро бажають вам, шановні студенти-першокурсники, великих успіхів у навчанні!

Плани семінарських занять

Змістовний модуль 1: "Загальнотеоретичне вчення про державу"

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)