АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Напрями використання прибутку

Читайте также:
  1. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  2. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  3. Адміністративні правопорушення в галузі охорони природи, використання природних ресурсів, охорони пам'яток історії та культури. Ведення адвокатом таких справ.
  4. Антропологія менеджменту та антропологія конфлікту як перспективні напрями досліджень
  5. Використання web інтерфейсу для роботи з e-mail
  6. Використання автофільтру в EXEL.
  7. Використання антивірусів
  8. Використання добрив і пестицидів та його наслідки
  9. Використання займенників у професійному мовленні
  10. Використання здобутків правової інформатики щодо забезпечення правотворчої діяльності
  11. Використання і переробка відходів.
  12. Використання імені фізичною особою

Прибуток завжди є власністю підприємця, який авансував капітал для його одержання. Виходячи з цього, власник капіталу, що приніс прибуток, визначає І напрями використання прибутку. В законі України «Про підприємства в Україні» зазначено, що порядок використання прибутку (калового доходу) визначає власник (власники) або уповноважений ним орган згідно зі статутом підприємства. Однак в кінцевому підсумку прибуток використовується: 1) для розрахунку з державним бюджетом різних рівнів; 2) для створення резервного (страхового) фонду; 3) для створення фонду нагромадження; 4) для формування фонду споживання (задоволення невиробничих потреб). Ці напрями використання прибутку (доходу) здійснюються через податки, податкові пільги, а також економічні санкції.

У практиці підприємницької діяльності розрізняють балансовий і чистий прибуток. Балансовим прибутком називають різницю між загальною сумою виручки підприємства (фірми) і загальними витратами виробництва (собівартістю) за певний період (місяць, квартал,рік). З одержаного балансового прибутку вносять передбачені чинним законодавством податки та інші обов'язкові платежі до бюджету.

Та частина прибутку, що залишається упідприємства (фірми) після сплати зазначенихплатежів, називається чистій прибутком. Його спрямовують на формування резервного (страхового) фонду (для стабілізації фінансових зв'язків з державним бюджетом, банками, партнерами, на позапланове придбання устаткування та нової техніки).

Другим напрямом використання чистого прибутку є формування фонду нагромадження.Його створюють на фінансування витрат нарозвиток виробництва, технічне переоснащення і реконструкцію, нове виробниче будівництво і розширення об'єктів, виконання науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, здійснення інших витрат капітального характеру з технічного переоснащення, модернізації, заміни устаткування, будівництва нових об'єктів та їх розширення,для сплати відсотків за довготерміновими позиками банків та для погашення довготермінових кредитів, фінансування витрат на підготовку і підвищення кваліфікації кадрів, придбання акцій та інших цінних паперів інших підприємств та організацій. Частка чистого прибутку, що спрямовується у фонд нагромадження підприємства, залежить від конкретних завдань його діяльності у певному періоді (на практиці мінімальний рівень відрахувань до фонду нагромадження становить не менше 30% загального розміру чистого прибутку).

Частина чистого прибутку спрямовується у фонд споживання за двома напрямами; 1) на матеріальне заохочення працівників; 2) відрахування на соціальний розвиток.

Її господарських товариствах і колективних підприємствах частину чистого прибутку спрямовують на виплату дивідендів.

Слід відмітити, що в економіці України в період переходу доринку розподіл і використання прибутку знаходиться під істотним впливом держави. Це зумовлено тим, що в цей період переважна частина капіталу є державною власністю, і держава, з одною боку, визначаєнапрями використання прибутку, а з іншого - несе відповідальність за забезпечення економічного та соціального розвитку суспільства, а тому прагне мобілізувати до бюджету більше коштів для реалізації цієї відповідальності. З розвитком ринкових відносин вплив держави на розподіл і використання прибутку зменшуватиметься.

Контрольні запитання для повторення

1. Дайте визначення витрат виробництва.

2. Яке співвідношення між витратами виробництва і
собівартістю продукції?

3. За яким критерієм витрати виробництва поділяють на
постійні і змінні? Яке значення має цей поділ для
підприємців?

4. Що таке граничні витрати виробництва?

5. Що таке собівартість продукції, і її основні види.

6. Охарактеризуйте основні шляхи пониження собівартості
продукції.

7. Суть і основні функції прибутку.

8. Як визначають норму прибутку і яку роль вона відіграє для
підприємців?

9. Які фактори впливають на норму прибутку?

10. Що таке середній прибуток і ціна виробництва?

11. Охарактеризуйте основні напрями використання прибутку
підприємством (фірмою).

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)