АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тест 1. “Класифікація геометричних форм”

Читайте также:
  1. Варіант № 1
  2. Варіант № 1
  3. Виготовлення деталей типу хрестовин карданного валу з чотирма зовнішніми циліндричними поверхнями.
  4. Властивості полімерних плівок
  5. возрождение многопартийности в СССР в конце 1980 – 1990
  6. ДЕКОРАТИВНО - УЖИТКОВЕ МИСТЕЦТВО
  7. Дефекти і способи контролю металевих заготівель і виробів
  8. Діагностика сенсорного розвитку дітей раннього віку.
  9. для студентів ІЗДН
  10. До вторинних відмов обладнання відносять
  11. Евакуаційні шляхи
  12. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНОЇ РОБОТИ

Матеріали: по 4 малих і великих квадрати, круги, трикутники, ромби, розфарбовані у червоний, синій, жовтий, зелений кольори з одного боку, а з другого боку одного кольору. Всього 32 форми.

1.Дитині пропонується розкласти геометричні форми за кольорами.

2.Якщо дитина виконала завдання, пропонується розкласти за розміром і кольором.

3.Можна дитині запропонувати розкласти геометричні форми на свій розсуд.

Шкала оцінки: у таблиці відзначається порядковий номер виконаного завдання, який і є оцінкою тесту.

Способи виконання завдання:

1. Правильне самостійне виконання завдання. При цьому дитина швидко класифікує геометричні форми за вказівкою і свідомо пояснює свої дії, що свідчить про добру орієнтувальну діяльність, сформованість психічних роцесів. Пропонує сама інші варіанти або відповіді на запитання: “Як ще можна розкласти?”; починає діяти і пояснювати сама.

2. Правильне самостійне виконання завдання, але з обдумуванням, навіть тривалим, запитаннями: “Це так?”; можливі помилки в діях і їх самостійне виправлення. По закінченні дитина пояснює дії самостійно або з допомогою запитань. Це свідчить про практичне орієнтування дитини і водночас про недостатнє розуміння зв’язків в основі класифікації, що обумовлено недостатньою сформованістю зорової орієнтації і операції мислення. Усвідомлення принципів класифікації приходить після практичних дій.

3. Дитина розуміє завдання, але не орієнтується в ньому, перекладає форми, грається, викладає узори, пояснити свої дії не може. Це свідчить про недостатню сформованість процесів мислення і загального психічного зрілого розвитку.

Тест 2. “Вилучення зайвого”

Матеріали: набір карток із зображенням предметів:

1. Яблуко, груша, диня, слива;

2. Чашка, банка, стіл, тарілка;

3. Голка, швейна машинка, нитки, окуляри;

4. Шафа, телевізор, книжкова полиця, двері;

5. Молоко, сир, соло, сметана;

6. Високий, низький, довгий, важкий предмет.

1. Дитині по черзі пропонують кожну картку. Запитують: “Що тут зайве?”; “Як ти думаєш, який предмет тут не підходить до інших?”; “Чому?”.

Запрпонувати пояснити.

2. Перед дитиною окремо кладуть перелічені предмети і ставлять такі ж запитання. П’яте завдання можна показати на картці або назвати словами.

3. Завдання 6, 7, 8 пропонують дитині у словесній формі.

Шкала оцінки: у табличці відзначають порядковий номер повністю виконаного завдання, який і є оцінкою.

Способи виконання завдання:

1. Завдання виконано правильно, якщо предмети згруповані на основі загальної суттєвої ознаки і визначення її пояснено узагальнюючими словами: фрукти, овочі і т. д. Якщо дитина відповідає одразу ж після одержання завдання, то це свідчить про добре розвинені розумові здібності, узгодженість дій і мовної діяльності, високу працездатність.

2. Завдання виконано правильно, але не через визначення суттєвої ознаки, а через описування функцій (“це щоб їсти”), дитина називає кожен предмет, називає одну ознаку, а інші через протиставлення (“меблі, не посуд”). Це свідчить про недостатній рівень розвитку мовлення, особливо узагальнюючих понять.

3. Завдання виконано правильно, використовуючи допомогу вчителя. Не може пояснити свої дії. Це свідчить про недостатню підготовку дитини.

 

Тест 3. “Читання”

Матеріали: розрізана азбука, розрізані букви, доступний текст.

1. Запрпонувати дитині показати на розкладених на столі буквах ті, які ви довільно назвете (бажано: С,У,Ш,Ч,Ж,К,Т,Ф,А,Е,І,М). Якщо дитина добре знає букви і це для неї просте завдання, запропонувати прочитати текст.

2. Запропонувати скласти слова з букв, які ви знаєте (бажано: м-а-к, н-е-б-о, т-р-а-в-а, к-о-л-о-с, м-е-т-р-о, п-а-р-к, с-і-л-ь).

3. Запитати дитину, які слова вона назве або які слова подобаються їй (можна запропонувати слова осінь, листя, замля, дуб). Після цього запропонувати скласти із слів речення.

Шкала оцінки: оцінка виставляється за тим же принципом, що її попередні.

Способи виконання завдання

1. Дитина із задоволенням читає текст, свідомо переказує, що прочитала. Розповідає, які книги читала, називає улюблені казки. Вільно складає будь-яке речення. Це свідчить про високу аналітико-синтетичну діяльність, швидкість операцій мислення.

2. Дитина по складах читає текст, свідомо переказує. Їй подобається читати. Складає поширене речення з даними словами.

3. Дитина знає букви, читає вільно по складах, читати подобається, складає прості речення.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)