АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Страхування квартир, що належать громадянам

Читайте также:
  1. Виникнення та розвиток страхування
  2. Відчуження майнових прав, які належать засновникам ПП
  3. Г. Страхування електронних пристроїв.
  4. Глава 25. Медичне забезпечення, одноразова грошова допомога та страхування
  5. Глава 53. Загальні положення щодо пропуску та оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами
  6. Глава 54. Пропуск та оподаткування товарів, що вивозяться (пересилаються) громадянами за межі митної території України
  7. Глава 55. Пропуск та оподаткування товарів, які ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України
  8. Глава XVIІ. Загальнообов’язкове державне соціальне страхування та пенсійне забезпечення
  9. Дайте характеристику платників збору на обов’язкове державне пенсійне страхування
  10. Депозитнестрахування в Україні: сутність, проблеми та перспективи розвитку.
  11. Динаміка договірних правовідносин страхування як способу забезпечення зобов’язань
  12. До державних цінних паперів належать?

Страхувальниками за даним видом страхування є теж самі особи, що й за договорами страхування будівель та споруд. До складу квартири входять: житлові кімнати, передпокій, коридори, кухня, ванна та туалетна кімнати, внутрішньоквартирні сходи, балкони, лоджії, вбудовані шафи й антресолі.

Об’єкти страхування: За адресою, указаною страхувальником, вважаються застрахованимиелементи обладнання та оздоблення квартири: стіни, перегородки (обклеєні шпалерами та іншим покриттям), підлога (дощата, паркетна, покрита лінолеумом та ін.), стеля, двері (в т.ч. з оббивкою), віконні та дверні коробки і рами, скло і вітражі, декоративні (звичайні) дверні та віконні ручки, дверні замки, електричні дзвінки, електропроводка та електролічильник (якщо він знаходиться у квартирі), радіо та телефонна проводки, газові та водяні лічильники, сантехнічне обладнання, газові й електричні плити, опалювальні установки, газові балони і таке ін.

Будь-які самостійно збудовані страхувальником споруди за межами квартири (передпокій у загальному коридорі тощо) на страхування не приймаються.

Не можуть бути застрахованими пошкоджені і не відремонтовані квартири (якщо наявні протікання, здування підлоги, пошкодження покриття стін, відшарування фанерування і т.ін.). Не приймаються на страхування квартири, які знаходяться в аварійних або ветхих будинках.

Одночасно зі страхуванням квартири на договірну страхову суму може бути застрахована цивільна відповідальність страхувальника та членів його родини на випадок пошкодження (знищення) обладнання та оздоблення квартири, що належить третій особі.

Обсяг страхової відповідальності. Страхування квартир проводиться на випадок пошкодження або знищення елементів її обладнання та оздоблення внаслідок пожежі, землетрусу, вибуху, удару блискавки, повені, паводка, бурі, урагану, зливи, граду, обвалу, зсуву, селю, лавини, виходу грунтових вод, просідання грунту, проникнення води з сусідніх (чужих) приміщень, аварії опалювальної системи, водопровідної чи каналізаційної мереж, раптового зруйнування основних конструкцій житлових та підсобних приміщень (якщо це не викликано проведенням в них додаткових будівельних або оздоблювальних робіт), наїзду транспортних засобів, викрадення (замах викрадення) обладнання або оздоблення квартири, пошкодження або знищення внаслідок дій третіх осіб.

Страхова сума за договором установлюється за бажаннямстрахувальника (договірна), але не повинна перевищувати вартості квартири за ринковими цінами даного регіону.

Страхувальник може укласти договір страхування квартири з умовою власної участі у відшкодуванні збитку з франшизою. А також постійним страхувальникам можуть надаватися пільги. Порядок укладання договору звичайний.

Страхова шкода (збиток) у разі настання страхового випадку визначається у розмірі вартості ремонту квартири. До вартості ремонту квартири включається:

- вартість штукатурки та пофарбування стін, пофарбування підлоги, дверей, віконних рам, побілки стелі тощо;

- вартість заміни (робота і матеріали) – шпалер, лінолеуму та інших покриттів стін та підлоги, оббивки дверей, заміна замків та ручок, віконного скла, електричних дзвінків, електропроводки, сантехнічного та газового обладнання тощо.

Для визначення розміру збитку в разі настання страхового випадку представником страховика або за його дорученням ремонтно-будівельною організацією, що виконує ремонт квартир громадян, складається кошторис, виходячи з розцінок на будівельні матеріали і ремонтні роботи, що діяли на день настання страхового випадку.

Страхове відшкодування виплачується за системою страхового забезпечення першого ризику.

Винятки. За всіма видами страхування майна громадян (страхування будівель, тварин, домашнього майна, засобів транспорту тощо) страхове відшкодування не виплачується, якщо:

1. Страхувальник або повнолітній член його родини вчинили навмисні дії, які завдали збиток або їх дії кваліфіковані як злочинні. Наявність навмисного наміру у діях страхувальника або повнолітнього члена його родини установлюється на підставі документів суду або відповідних компетентних органів.

2. Внаслідок несвоєчасного звертання страхувальника, коли неможливо установити факт та причину знищення або пошкодження домашнього майна і визначити розмір завданого збитку.

3. Пошкоджено або знищено майно внаслідок власних дій, громадських заворушень, введення воєнного стану, екологічних катастроф, радіоактивного забруднення.

4. Якщо компетентними органами не підтверджується факт страхового випадку.

5. Якщо майно підлягає конфіскації.

До основних видів страхування відповідальності громадян відносяться:

- Страхування відповідальності мешканців будинку (окремі страховики несуть даний від відповідальності при укладанні договорів страхування будівель та споруд та страхування квартир);

- Страхування професійної відповідальності громадян (нотаріусів, лікарів та ін.. професій);

- Страхування відповідальності власників собак;

- Обов’язкове страхування цивільної відповідальності громадян України, що мають у власності зброю.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)