АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Страхування домашнього майна

Читайте также:
  1. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  2. II. Перевірка домашнього завдання.
  3. Арешт майна як захід забезпечення кримінального провадження.
  4. Вартість майна, яке належить арештувати з метою забезпечення цивільного позову, повинна бути співмірною із розміром шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.
  5. Виникнення та розвиток страхування
  6. Г. Страхування електронних пристроїв.
  7. Глава 25. Медичне забезпечення, одноразова грошова допомога та страхування
  8. Глава XVIІ. Загальнообов’язкове державне соціальне страхування та пенсійне забезпечення
  9. Дайте характеристику платників збору на обов’язкове державне пенсійне страхування
  10. Депозитнестрахування в Україні: сутність, проблеми та перспективи розвитку.
  11. Динаміка договірних правовідносин страхування як способу забезпечення зобов’язань
  12. Добровільне медичне страхування та його значення.

Згідно з умовами страхування домашнього майна на страхування беруться предмети домашньої обстановки, побуту та споживання за постійним місцем проживання, які належать страхувальнику і членам його родини, що разом з ним проживають і ведуть спільне господарство на правах власності або використовуються йми на інших законних умовах.

Більша частина страховиків укладають наступні види договорів:

► загальний договір;

► договір за окремими групами майна;

► спеціальний договір.

За загальним договором вважаються застрахованими усе домашнє майно, що є у даному господарстві, крім:

- Документів, цінних паперів, грошових знаків, рукописів, слайдів та фотознімків, запасних частин, деталей та приладдя до транспортних засобів, кімнатних та інших рослин та їх насіння, предметів культу, а також майна, страхування якого проводиться за умовами інших правил страхування.

- Виробів з дорогоцінних металів, коштовних, напівкоштовних та виробних (кольорових) каменів.

- Колекцій, картин, унікальних та антикварних речей.

По бажанню страхувальника можна укласти договір за окремими групами майна.. За даним видом договору можна застрахувати окремі групи, наприклад: меблі та килими, одяг та взуття, електропобутові прибори, теле та відео техніку та інші групи.

За спеціальним договором можна застрахувати вироби з дорогоцінних металів, коштовних, напівкоштовних та виробних каменів; колекції; унікальні та антикварні речі за наявності документів, що підтверджують їх вартість.

Деякі страхові компанії можуть включати в об’єкти страхування домашнього майна елементи оздоблення та обладнання житлових і господарських приміщень на випадок їхнього пошкодження, майно на вулиці, на роботі та інших громадських місцях, цивільну відповідальність страховика тощо.

Обсяг страхової відповідальності. Страхування домашнього майна проводиться на випадок загибелі або пошкодження внаслідок пожежі, удару блискавки, вибуху, стихійного лиха, виходу підгрунтових вод, просідання ґрунту, неправомірних дій третьої особи, нещасного випадку, аварії опалювальної системи, водопровідної і каналізаційної мереж, попадання води зі сусідніх приміщень, викрадення або замаху на викрадення, а також на випадок рятування при настанні страхового випадку та приведення його в порядок.

Обсяг страхової відповідальності може установлюватись за варіантами. Наприклад, окремі страховики проводять страхування домашнього майна за трьома варіантами відповідальності:

1 варіант – від будь-якого зі перелічених страхових випадків;

2 варіант – від всіх перелічених випадків, крім викрадення;

3 варіант – тільки на випадок викрадення (замах викрадення).

Страхова сума установлюється за бажанням страхувальника (договірна), але не більше дійсної вартості майна за постійним місцем проживання. Якщо договір укладається за групами майна, то страхова сума установлюється по кожній групі майна окремо.

Якщо ліміти відповідальності (розмір страхової суми) невисокі, то страхова компанія може застрахувати майно без огляду й оцінки. При значних страхових сумах майно береться на страхування з обов’язковим оглядом і оцінкою.

Якщо під час дії основного договору страхувальник виявить бажання підвищити страхову суму, застрахувати інші групи домашнього майна або укласти договір за іншим варіантом страхування, то він може укласти додатковий договір на термін, що залишився до кінця дії основного договору.

Термін страхування може установлюватись від одного до п’яти років або декілька місяців за бажанням страхувальника. Якщо договір укладається на термін менше року, то страхова премія розраховується як 1/12 річної премії за кожен місяць або встановлений відсоток від платежу за рік..

Тарифна ставка за даним видом страхування установлюється диференційовано і залежить від умов, в яких знаходиться майно; обсягу відповідальності, вибраних ризиків, умов зберігання майна, наявності пожежної та охоронної сигналізації, типу будівлі, в якій знаходиться майно, регіону, умов дотримання правил безпеки тощо, а також може бути різною для міської і сільської місцевості. Порядок укладення договору звичайний.

Страхова шкода (збиток) визначається в розмірі дійсної вартості знищеного або викраденого майна та суми знижки вартості (знецінення), спричиненої внаслідок страхового випадку, пошкодженого майна. Страхове відшкодування виплачується за системою першого ризику.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)