АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Всмоктування ліпідів та їх транспорт

Читайте также:
  1. III. Светофоры на транспорте
  2. IV. Сигналы ограждения на транспорте
  3. IX. Звуковые сигналы на транспорте
  4. V. Права и обязанности сотрудников службы авиационной безопасности и сотрудников органа внутренних дел на транспорте при проведении досмотров
  5. V. Ручные сигналы на транспорте
  6. VI. Сигнальные указатели и знаки на транспорте
  7. VII. Требования к организации транспортирования медицинских отходов
  8. Аварии на железнодорожном транспорте
  9. Авіатранспортного підприємства»
  10. Автомобильно-железнодорожный транспорт
  11. Автомобильно-конвейерный транспорт
  12. Автомобильный транспорт

У тонкому кишечнику відбувається всмоктування таких продуктів перетравлювання ліпідів: жирних кислот, гліцерину, 2-моноацил-гліцерину, холіну й інших спиртів, Н3РО4, сфінгозину, холестерину.

 

- Близько 50\% ліпідів всмоктується у вигляді 2-моноацилгліцеринів, проходячи мембранний бар'єр завдяки простій дифузії.

- Близько 3-6\% ліпідів всмоктується у вигляді триацилгліцеринів шляхом піноцитозу.

 

Всмоктування жирних кислот залежить від довжини вуглеводневого ланцюга. Так, коротколанцюгові жирні кислоти (до 12 вуглецевих атомів) транспортуються простою дифузією всередину кишкового епітелію. Жирні кислоти, які мають більше за 14 вуглецевих атомів, утворюють транспортні комплекси з жовчними кислотами, що звуться холеїновими комплексами. Це полегшений транспорт, в якому роль переносника виконують жовчні кислоти. Усередині стінки кишечника холеїновий комплекс розпадається, і жовчні кислоти по системі портальної вени надходять до печінки.

 

З печінки вони знову повертаються із жовчю в кишечник. Цей кругообіг називають кишково-печінковою циркуляцією жовчних кислот.

 

Інші продукти перетравлювання ліпідів, такі як гліцерин, фосфати у вигляді натрієвих і калієвих солей, а також спирти (холін, сфінгозин) легко всмоктуються, в основному, шляхом пасивного транспорту.

 

Продукти перетравлювання ліпідів, які потрапили в результаті всмоктування в слизову оболонку кишечника, транспортуються в кров і лімфу.

 

У кров воротної вени і далі в печінку надходять коротколанцю-гові жирні кислоти, гліцерин, фосфати, холін та інші спирти гліце-рофосфатидів.

Довголанцюгові жирні кислоти, холестерин, триацилгліцерини, моноацилгліцерини і більша частина фосфоліпідів після всмоктування виявляються в лімфі.

Перед надходженням у лімфу в стінці кишечника ліпіди ресинтезуються.

В епітелії кишечника відбувається ресинтез триацилгліцеринів, фосфоліпідів та ефірів холестерину.

 

Біологічне значення ресинтезу ліпідів полягає в утворенні ліпідів, притаманних організму людини, які відрізняються від харчових жирів за фізико-хімічними і біологічними властивостями.

 

Процес ресинтезу ліпідів, який починається в стінці тонкої кишки далі продовжується в печінці.

 

 

Судинне русло

 

(Рис. 70. Схема травлення і всмоктування ліпідів у тонкому кишечнику)

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)