АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВА

Читайте также:
  1. Авіатранспортного підприємства»
  2. Аналіз виробничих ресурсів і організаційно-технічного рівня підприємства
  3. Аналіз галузі та конкурентного середовища підприємства в галузі
  4. Аналіз дебіторської і кредиторської заборгованості підприємства
  5. Аналіз маркетингового середовища підприємства
  6. Аналіз оточуючого середовища сервісного підприємства
  7. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  8. Аналіз товарної політики підприємства
  9. Аналіз фінансового стану підприємства
  10. Аналіз фінансової стійкості підприємства
  11. Аналітичний спосіб оцінки конкурентоспроможності підприємства.
  12. Баланс підприємства ( форма 1)

 

Банкрутство підприємств – нове явище для української економіки, що освоює ринкові відносини.

Основні причини виникнення стану банкрутства можна привести наступні (знайдіть ті фактори, що відносяться до “вашого” підприємства).

1. Об’єктивні причини, що створюють умови господарювання: недосконалість фінансових грошових, податкової систем, нормативної і законодавчої бази реформування економіки, досить високий рівень інфляції.

2. Суб’єктивні причини, що відносяться безпосередньо до господарювання: невміння передбачити банкрутство й уникнути його в майбутньому; зниження обсягів продажів через погане вивчення попиту, відсутності збутової мережі, реклами; зниження обсягу виробництва; зниження якості і ціни продукції; наближення цін на деякі види продукції до цін на аналогічні, але більш високоякісні імпортні; невиправдано високі витрати; низька рентабельність продукції; занадто великий цикл виробництва; великі борги, взаємні неплатежі; невміння керівників старої школи керування пристосовуватися до твердих реальностей формування ринку, виявляти заповзятливість у налагодженні випуску продукції, що користується підвищеним попитом; вибирати ефективну фінансову, цінову й інвестиційну політику; розбалансованість економічного механізму відтворення капіталу підприємства.

Відповідно до Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 14.05.92р. №2343-XII під банкрутством розуміють визнану судом платоспроможність і задовольнити визнані судом вимоги кредиторів. Прогнозування можливого банкрутства підприємства – це система фінансового аналізу, який спрямований на виявлення параметрів кризового стану підприємства.

Розрізняють три ступеня неплатоспроможності підприємства: поточну, критичну і надкритичну неплатоспроможність.

Для того, щоб визначити, яка неплатоспроможність характеризує фінансовий стан підприємства, розраховують такі показники:

ـ поточної платоспроможності;

ـ коефіцієнт забезпечення власними засобами;

ـ коефіцієнт покриття.

Показник поточної платоспроможності розраховується за формулою:

Tn=стр.040 ф.1+стр.045 ф.1+стр.220 ф.1+стр.230 ф.1+стр.240 ф.1-стр.620 ф.1

 
 

Коефіцієнт забезпечення власними засобами характеризується наявністю власних оборотних засобів підприємства, необхідних для його фінансової стійкості і визначається наступним чином.

Нормативним значенням цього коефіцієнта є 0,1.

 
 

Коефіцієнт покриття характеризується наявністю достатньої кількості оборотних засобів підприємства для погашення своїх зобов’язань і визначається за формулою:

Нормативне значення коефіцієнта покриття – 1.5.

В таблиці 1 знаходиться алгоритм визначення ступеня неплатоспроможності підприємства в залежності від значення розглянутих вище показників.

Завдання 1. Оцінити структуру балансу досліджуваного підприємства і виявити згідно наведеного алгоритму визначення ступеня неплатоспроможності підприємства потенційну можливість банкрутства підприємства. Результати розрахунків занести в таблицю 2.

Зробити відповідні висновки.

 

В зарубіжній практиці для оцінки ризику банкрутства підприємства широко використовують також модель відомого західного економіста Е.Альтмана, яка була розроблена ним в 1968 році.

Розглянемо порядок розрахунку цього показника:

Z=1,2Х1+1,4Х2+3,3Х3+0,6Х4+1,0Х5, де:

Z – інтегральний показник рівня загрози банкрутства;

Х1 – відношення власного оборотного капіталу до суми всіх активів підприємства;

Х2 – відношення нерозподіленого прибутку до суми всіх активів;

Х3 – рівень дохідності активів;

Х4 – коефіцієнт фінансового ризику;

Х5 – коефіцієнт оборотності активів.

Таким чином, формулу розрахунку інтегрального показника рівня загрози банкрутства можна відобразити таким чином:


Значення показника “Z” Імовірність банкрутства
До 1,8 Дуже велика
1,81 – 2,7 Велика
2,71 – 2,99 Можлива
3 і більше Дуже низька

Завдання 2. Оцінити ймовірність банкрутства підприємства за допомогою Z – моделі Е. Альтмана. Зробити висновки.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)