АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Гарантії прав і свобод людини і громадянина

Читайте также:
  1. Аналізатори, їх значення для життєдіяльності і забезпечення захисту людини від небезпек.
  2. БИОЛОГИЧЕСКОЕ ПОНЯТИЕ СВОБОДЫ В ПЕДАГОГИКЕ
  3. Буття людини як проблема філософії.
  4. Быть свободным от ширка одно из условий действительности Ислама
  5. В ВИДЕ ЛИШЕНИЯ СВОБОДЫ
  6. ВОСПИТАНИЕ СВОБОДОМЫСЛИЯ, СОВЕСТИ, СОЦИАЛЬНОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТИ И ЛЮБВИ К ЛЮДЯМ
  7. Вплив людини на природу на різних етапах суспільства
  8. Вход свободный по предварительной аккредитации.
  9. Выдать сведения о количестве свободных мест в гостинице, а также сведения по каждому № гостиницы.
  10. Галогенирование алканов и их производных; свободно-радикальный механизм реакции.
  11. Гарантії юридичної практичної діяльності

Як уже наголошувалося раніше, гарантованість прав і свобод людини з боку держави є одним із принципів правового статусу особи.

Гарантії прав і свобод людини і громадянина – це сукупність соціально-економічних, політичних та юридичних засобів, що застосовуються державою з метою забезпечення реалізації прав і свобод людини і громадянина.

Залежно від змісту гарантій прав і свобод особи, виділяються такі їх види:

1) політичні гарантії – наявність та функціонування такої політичної системи суспільства та політичного устрою держави, який забезпечує вільний розвиток людської особистості, створює належні умови реалізації особою належних їй прав і свобод, перш за все політичних. До таких гарантій прав і свобод відносяться політичний плюралізм та свобода політичної діяльності (ст. 15 Конституції України), реальне визнання народу єдиним джерелом влади у державі (ст. 5 Конституції України), забезпечення поділу влади на законодавчу, виконавчу і судову (ст. 6 Конституції України), заборона утворення і діяльності політичних партій та інших організацій, що мають на меті насильницьку зміну державного ладу чи заподіяння шкоди правам і свободам людини і громадянина (ст. 37 Конституції України) та інші;

2) соціально-економічні гарантії – існування розвинутої економічної системи, що ґрунтується на непорушності приватної власності, державному регулюванні ринкової економіки та забезпечує економічну незалежність та достатній рівень матеріальної забезпеченості особи. Соціально-економічними гарантіями прав і свобод, зокрема, є: рівність усіх форм власності та рівний захист усіх суб’єктів права власності, закріплення права власності на природні ресурси за народом України (ст. 13 Конституції України), гарантування приватної власності (ст. 41 конституції України), справедливості та неупередженості розподілу суспільного багатства (ч. 1 ст. 95 Конституції України) тощо.

3) юридичні гарантії – сукупність організаційно-правових та інституційно-правових засоби, що забезпечують здійснення та охорону прав і свобод людини і громадянина. Найбільш важливими внутрішньодержавними юридичними гарантіями прав і свобод є:

• юридичне закріплення прав і свобод людини і громадянина у Конституції та законах;

• юридичне закріплення невичерпності та непорушності прав і свобод людини і громадянина (ст. 22 Конституції України);

• забезпечення права кожної особи знати свої права та обов’язки (ст. 57 Конституції України);

• забезпечення права особи на звернення до суду із вимогою про захист порушеного права (ст. 55 Конституції України);

• закріплення юридичної відповідальності за порушення прав і свобод людини і громадянина;

• утворення системи судових органів та забезпечення їх доступності для громадян;

• створення та діяльність доступної системи правової допомоги (ст. 59 Конституції України);

• створення спеціальних позасудових органів та процедур, спрямованих на захист прав і свобод людини (Уповноважений з прав людини, парламентські комітети та комісії);

• ефективна діяльність державного та громадського контролю за станом забезпечення прав і свобод.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)