АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні вимоги до написання есе

Читайте также:
  1. B. 2. Вимоги до транзакцій
  2. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  3. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  4. ISO посилює вимоги до випробування машинозчитуваних паспортів
  5. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  6. VІ Вимоги до складання та оформлення документації про проходження ВИРОБНИЧОЇ практики
  7. Бази даних. Основні відомості
  8. Біотехнічні заходи.Основні її задачи
  9. Вакуумні деаератори, будова, схеми розміщення. Основні показники роботи.
  10. Варистори та їх основні характеристики.
  11. Визначення сум податкового зобов’язання контролюючими органами, податкові повідомлення, податкові вимоги.
  12. Визначники та їх основні властивості.

Написання есе - це єдина можливість продемонструвати свою унікальність, амбіції та інтереси. Есе пишуть як на конкретні теми, так і на довільні теми, об’ємом від 500 до 1500 слів (або більше).

Його оцінюють за кількома критеріями:

- зміст;

- суть;

- організація ідей;

- рівень володіння академічною англійською (іншою іноземною) мовою, якщо є вимога подати есе іноземною вимогою.

Структура есе містить наступні пункти:

- Назва (влучна і цікава, доцільно не більше 10 слів).

-Вступ (визначення сутності ситуації, що дозволила змінити проблему на краще, обґрунтування вибору проблеми - орієнтовно - один-два абзаци).

- Основна частина (розкриття ситуації, використовуючи тези і аргументи). Думки автора есе з проблеми викладаються у формі коротких тез. Думка повинна бути підкріплена доказами - тому за тезою слідують аргументи. Аргументи - це факти, явища суспільного життя, події, життєві ситуації і життєвий досвід, наукові докази, посилання на думку вчених та ін. Аргументи мають бути логічно та стилістично пов'язані між собою. Доцільно приводити два аргументи на користь кожної тези.

(В основній частині 3-4 тези).

- Висновок (узагальнення та висновки, що грунтуются на наведених вище
аргументах).

(У вступі та висновку потрібно зосередити увагу на проблемі (у вступі вона ставиться, в висновку - резюмується думка автора).

- Список використаних джерел.

Есе слід писати на білому папері стандартного формату А4.

Обсяг есе визначається вмінням автора стисло і водночас вичерпно розкрити тему: показати актуальність питань, що розглядаються, розкрити його зміст, оцінити його висвітлення в спеціальній літературі та розв'язання на практиці, представити самостійне бачення проблеми питання, зробити висновки та обґрунтувати власні пропозиції відповідно до обраного підходу, стилю тощо.

Обов'язкова наявність ілюстрацій - таблиць, схем, графіків, діаграм тощо. Список використаної літератури (не менше 5-ти джерел) оформляється згідно з діючими правилами.

Перш ніж обрати жанр есе, подумайте та переконайтесь у тому, що вам є що сказати.

Стиль есе вирізняється:- афористичністю;- образністю;- парадоксальністю.

Для есе характерне використання численних засобів художньої виразності:
- символи;- метафори;- порівняння;- алегоричні і притчові образи.

Для передачі особового сприйняття автору есе необхідно:- використовувати всілякі асоціації;
- проводити паралелі;- добирати аналогії.

Есе буде цікавим, якщо в ньому будуть присутні:- непередбачувані (парадоксальні) висновки;
- несподівані повороти;- цікаві зчеплення.

А також основними вимогами до есе є:

- Максимальний обсяг - 3 сторінки друкованого тексту;

- Мова: українська;

- Висловлення думок та особистого ставлення автора до обраної проблеми;

-Чіткість, послідовність та логічність висловлювань;

- Нестандартні, позитивні ідеї;

- Естетичний вигляд роботи;

- Грамотність написання тексту.

Пам’ятайте! Обираючи жанр есе, ви можете дозволити собі бути суб’єктивними, зосередитися на частковому, а не на головному, висловлювати спірні міркування, наводячи мінімум доказів, але, з іншого боку, саме це може бути і небезпечним – уявна легкість — пиши собі, як бажаєш. Але зовсім не факт, що ваш твір вийде оригінальним та цікавим.

Правила написання креативного есе:
Найкраще есе – це есе, що написано креативно. Тобто, це політ думки, оригінальність тощо. Все просто, але головне – засвоїти наступні правила:
1. Тільки позитивна мова (описувати краще те, що є, а не те, чого немає).
2. Слова-зв’язки (вони допомагають плавно переходити з однієї частини до іншої).
3. Різна структура речень. (Читати речення правильної структури нудно. Додайте кілька інверсій. Пишіть різні за довжиною речення.)
4. Зрозумілі слова. (Розумійте значення слів, які ви вживаєте в есе. Ви пишете, щоб уразити змістом, а не словниковим запасом. Вишуканість гарна, але в міру.)
5. Різні слова (синонімія.)
6. Лаконічність.
7. Кожне слово важливе (без повторів; кожне речення повинне нести унікальний зміст).
8. Активна життєва позиція.

Серед можливих тем для свого есе ти можеш вибрати наступні: - досвід роботи за обраним фахом;

- кар’єрні плани;

- міжнародний освітній і практичний досвід;

- мотивація стати фахівцем за обраною спеціальністю;

- персональний життєвий досвід;

- незвичайні ситуації з власного життя;

Додаток Г

Приклад резюме

ІМ’Я ПРІЗВИЩЕ

Зісканована фотографія

Адреса: Постійна: 78528, Львівська обл., м. Самбір, вул. Ягідна, 5, кв. 41 тел. (03245) 5-55-55 (якщо тимчасової адреси нема, то слово “постійна” не вказується). Тимчасова: 79036, м. Львів, вул. Лазаренка, 88/888. Тел. моб. 8-050-500-0550 для повідомлень (032) 221-21-21 (Ігор)
Мета: Працевлаштування з попереднім стажуванням.
Освіта: 09.2007 – дотепер   Національний університет “Львівська політехніка”, інститут енергетики та систем керування, спеціальність “Електричні машини”, диплом магістра отримаю в грудні 2006 року.
09.2003 – 08.2007 Національний університет “Львівська політехніка”, інститут енергетики та систем керування, напрямок ”Електромеханіка”, диплом бакалавра.
09.2005 – 08.2007 Національний університет “Львівська політехніка”, військовий інститут. Завершив підготовку за програмою офіцера запасу.
09.2003 – 06.2005 Львівський технікум промислової автоматики, спеціальність технічне обслуговування і ремонт обладнання автоматики, диплом молодшого спеціаліста.
09.2001 – 06.2003 Профцентр при СШ №56 м. Самбора. Спеціальність інформатика і комп’ютерна техніка. Посвідчення оператора ЕОМ 3-го розряду.
Досягнення: Рейтинг навчання 93 бали зі 100. Другий за рейтингом серед студентів своєї спеціальності. Витримав конкурсний відбір на мігістерську підготовку після отримання диплому бакалавра. Диплом бакалавра з відзнакою. Диплом молодшого спеціаліста з відзнакою
Нагороди: Іменна стипендія ім. Івана Пулюя в 2006 році. Грамота призера обласної олімпіади з фізики в 2004 році.
Публікації: Вісник Національного університету “Львівська політехніка” № 651, 2007, с. 85-89. В. Васильченко, П.Василюк Нетрадиційні джерела енергії  
Досвід роботи:     004.2008 – дотепер 10.2005 – дотепер   літо 2005 весна 2004 (У цьому пункті вказати де працював і що конкретно робив включаючи всі види практик, тему магістерської (дипломної) роботи, можливе вказування тем курсових проектів важливих для потенційного роботодавця) Ви конання магістерської кваліфікаційної роботи на тему: ____________________ Лаборант НДЛ-69 виконання робіт по держбюджетній темі: “Нетрадиційні джерела енергії”. Будівельні роботи в складі студентського загону, Волинська обл.. Ознайомча практика на Львівському заводі фрезерних верстатів, роботи по ремонту та обслуговуванню засобів автоматики. Епізодично – адміністрування комп’ютерів та комп’ютерних мереж.
Навички: (Висвітлити, що конкретно навчився робити і зможеш робити самостійно перш за все за спеціальністю, а також у інших областях, особливо звернути увагу на ті навички, які потрібні роботодавцю) Проектування електричних машин, систем автоматики. Методи та засоби вимірювання електричних та неелектричних величин (вказати конкретно яке вимірювальне обладнання освоїв). Програмування логічних контролерів (Assembler). Робота в середовищі MS-DOS, Windows, робота з програмами MS Office, Coral Draw, AutoCAD – рівень користувача. Мови програмування С++, Fortran, Pascal. Посвідчення водія категорії “В”, “C” з 2002 року. Ділове спілкування, робота з людьми.  
Мови: Українська – рідна, російська – вільно, англійська – достатньо для вільного спілкування та роботи з літературою, польська – розмовний рівень.
Активність: Робота в науково-дослідній лабораторії кафедри електроприводу 2005 -2007 рр. Член Форуму студентів Європи (AEGEE) з 2005 року. Староста групи, голова профспілкової організації студентів інституту енергетики і систем керування. Участь у підготовці студентського фестивалю “Весни політехніка” у 2005 і 2006 рр. Професійно займаюся спортом, кандидат в майстри спорту з класичної боротьби.
Особисті дані: Рік народження 1980, неодружений, відповідальний, комунікабельний, швидко освоюю нову інформацію.
Інтереси: Психологія, техніка, комп’ютерна графіка, література, туризм, спорт, музика
Рекомендації: На вимогу від викладачів кафедри (назва)

 

Додаток Д

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)