АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначте фактори середовища, які впливають на розвиток таланту і обдарованості

Читайте также:
  1. Біологічні фактори
  2. Біологічні фактори небезпеки
  3. Бюджетне обмеження споживача та чинники, що на нього впливають.
  4. Виды факторинга
  5. Визначення фінансової надійності страхової компанії та фактори, що її забезпечують
  6. Визначте вірні дії першої медичної допомоги та їх послідовність при утопленні
  7. Визначте місце козацької держави у міжнародних відносинах та основні положення її дипломатичної діяльності.
  8. Визначте наявні в реченнях фонетичнi засоби стилiстики.
  9. Визначте основні методи дослідження психогенетики і можливості їх застосування
  10. Визначте привілейований склад злочину.
  11. Виникнення грошей як історичний розвиток.

Результати різних дослідників, що розглядають вплив соціального середовища (соціально-економічні відносини, матеріальне забезпечення, соціально-побутові умови і т.д.) на обдарованість не однозначно. Але, можливо зробити такі висновки: соціально-економічні умови впливають на розвиток обдарованості, тому що вони визначають рівень життя людини; ніж економічно розвинене суспільство, тим більше сприятливі можливості для розвитку людини.

Дуже важливою умовою розвитку обдарованості є сім'я, а саме:

структура і емоційний клімат сім'ї;

стилі дитячо-батьківських відносин;

ставлення батьків до дитячої обдарованості.

Більш детально вивчено питання про стилі дитячо-батьківських відносин. Вчені одностайні в тому, що стилі, що базуються на жорсткому контролі, силовому тиску не дають можливості для розвитку обдарованої особистості. Важливим аспектом є ставлення батьків до дитячої обдарованості. Очевидно, що цей фактор - один з основних, які впливають на реалізацію можливостей дитини.

Типи відносин:

негативне;

игнорирующее;

позитивне;

гіперсоціалізація (коли батьки бачать в обдарованості престижність, можливість самоствердження через видатні здібності своїх дітей або реалізації своїх нездійснених можливостей).

2.3 Технологія роботи з обдарованими дітьми

Слід пам'ятати, що як би не був обдарований дитина, його потрібно вчити. Важливо привчити до посидючості, привчити трудитися, самостійно приймати рішення.

Обдарований не терпить тиску, утисків, окриків, що може вилитися в проблему.

У такої дитини важко виховувати терпіння і ненав'язливість. Необхідна величезна завантаження дитини, з дошкільного віку його слід залучати до творчої праці, створювати обстановку для творчості.

Для розвитку своїх талантів обдаровані діти повинні вільно розпоряджатися часом і простором, навчатися по розширеному навчальним планом і відчувати індивідуальну турботу і увагу з боку свого вчителя. Широкі тимчасові рамки сприяють розвитку проблемно-пошукового аспекти. Акцент робиться не на те, що вивчати, а на те, як вивчати. Якщо обдарованій дитині надана можливість не поспішати з виконанням завдання і не перескакувати з одного на інше, він найкращим чином спіткає таємницю зв'язку між явищами і навчитися застосовувати свої відкриття на практиці. Необмежені можливості аналізувати висловлені ідеї та припущення, глибоко вникати в суть проблем сприяють прояву природної допитливості і допитливості, розвитку аналітичного та критичного мислення.

Однією з форм роботи з талановитими дітьми в сучасних умовах є створення Будинків дитячої творчості.

Важливо, побачивши талант дитини, не пускати на самоплив, не думати що він сам знайде дорогу. Потрібно забезпечить максимальний розвиток; не допомагаючи неважко зробити його нижче посередності.

3 Талант

Особливо високий рівень обдарованості позначають поняттями «талант» і «геній».

Талант - високий рівень розвитку здібностей, які проявляються в творчих досягненнях, важливих у контексті розвитку культури, перш за все - здібностей спеціальних. Про наявність таланту слід судити за результатами діяльності, які повинні відрізнятися принциповою новизною, оригінальністю підходу.

У різних областях талант може виявлятися в різний час. Так, в музиці, малюванні, математиці, лінгвістиці, техніці зазвичай він проявляється в ранньому віці, а талант в літературній, науковій або організаторської сферах виявляються в більш пізньому віці.

Максимальна продуктивність талановитих людей теж проявляється в різних віках: в науці в 35 - 40 років; в поезії в 24 - 30 і т.д. [6]

Талант і геній розрізняються, перш за все, з об'єктивної значимості і разом з тим оригінальності того, що вони здатні зробити. Талант характеризується здатністю до досягнень високого порядку, але залишаються в принципі в рамках того, що вже було досягнуто; геніальність припускає здатність створювати щось принципово нове, прокладати дійсно нові шляхи, а не тільки досягати високих точок на вже второваних дорогах. Високий рівень обдарованості, який характеризує генія, неминуче пов'язаний з обдарованістю в різних або навіть у всіх областях. Як приклад універсалізму, часто властивого геніям, досить назвати Арістотеля, Леонардо да Вінчі, Р. Декарта, Г. В. Лейбніца, М. В. Ломоносова, К. Маркса. Але й обдарованість генія має певний профіль, і в ньому якась сторона домінує, якісь здібності особливо виявлені і оформлені в провідному напрямку його творчості.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)