АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КУРСУ

Читайте также:
  1. I Тип Простейшие. Характеристика. Классификация.
  2. I. Электрофильтры. Характеристика процесса электрической очистки газов.
  3. II.2 Стилистическая характеристика рекламного текста
  4. III. Социолингвистическая характеристика
  5. А30. Эллинистический Египет (общая характеристика социально-экономических и политических отношений).
  6. А31. Держава Селевкидов (общая характеристика социально-экономических и политических отношений).
  7. Абсолютизм. Общая характеристика. Особенности стиля. Используемые композиционные решения, конструктивные элементы и строительные материалы. Ключевые здания. Ключевые архитекторы.
  8. Амплитудно-частотная характеристика и способы ее измерения
  9. Анализ издержек начинается с построения их классификаций, которые помогут получить комплексное представление о свойствах и основных характеристиках.
  10. Анализ структуры и системы управления организации, общая характеристика
  11. Архитектура кхмеров. Общая характеристика. Особенности стиля. Используемые композиционные решения, конструктивные элементы и строительные материалы. Ключевые здания.
  12. Аутизм. Этиология и виды аутизма. Психологическая характеристика аутичных детей.

ДОНЕЦЬКИЙ ІНСТИТУТ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ

Української державної академії залізничного транспорту

КАФЕДРА СОЦІАЛЬНО-ГУМАНІТАРНИХ ДИСЦИПЛІН

 

О.В.Кузнєцова

 

ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА УКРАЇНИ

 

 

Плани семінарських занять та методичні рекомендації для студентів економічних спеціальностей денної форми навчання

 

 

Донецьк

УДК 327:339.5

Кузнєцова О.В. Зовнішня політика України. Плани семінарських занять та методичні рекомендації для студентів економічних спеціальностей денної форми навчання. – Донецьк: ДонІЗТ, 2012. - 38с.

 

 

Дані методичні рекомендації можуть бути використані у процесі вивчення курсу «Зовнішня політика України» студентами денної форми навчання, насамперед, під час підготовки до практичних занять. До кожного заняття надані ключові поняття, теми рефератів, питання до дискусії та самоконтролю. Для забезпечення організації самостійної роботи студентів надається список літератури, методичне та ресурсне забезпечення, завдання для самостійної роботи, перелік питань до заліку.

Рекомендується для студентів економічних спеціальностей денної форми навчання.

 

Методичні вказівки розглянуті та рекомендовані до друку на засіданні кафедри соціально-гуманітарних дисциплін «___» ____________, протокол № ___.

Рекомендовано до друку на засіданні методичної комісії факультету „Економіка транспорту” (протокол № __ від _____________).

 

 

Рецензенти: к.філ.наук, доцент кафедри СГД ДонІЗТ

Сушинська І.М.

 

к.іст.наук, доцент кафедри

історії та філософії ДонНАБА

Петров О.О.

 

 

ЗМІСТ

Загальна характеристика курсу «Зовнішня політика України»…………..4

 

Методичні рекомендації з підготовки до семінарських занять……….….....6

Плани семінарських занять……………………………………………..….….9

Методичні рекомендації та завдання для самостійної роботи…………....30

 

Індивідуальні завдання до модулів………………………………….……….32

 

Питання до заліку з курсу «Зовнішня політика України»………..……....35

 

Методичне забезпечення курсу і нормативно-правові та електроні ресурси………………………………………………………………………....37

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КУРСУ

„ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА УКРАЇНИ”

Навчальна дисципліна «Зовнішня політика України» покликана надати студентам знання актуальних проблем зовнішньополітичних та зовнішньоекономічних відносин нашої країни як на двосторонньому рівні, так і у рамках регіональних та міжнародних інтеграційних об’єднань. Для професійної підготовки сучасних фахівців економічних спеціальностей важливим є ознайомлення з особливостями зовнішньоекономічної діяльності України, з’ясування місця нашої держави на міжнародній арені. Програма курсу «Зовнішня політика України» розроблена відповідно до місця дисципліни за структурно-логічною схемою та пов’язана з викладанням курсів «Історія України», «Міжнародні економічні відносини», «Політологія». Практичні заняття призначені для більш глибокого вивчення та розуміння ключових подій історичного розвитку та поточного міжнародного життя та місця України в них. Зміст практичних занять має безпосередній зв’язок з лекційним курсом та доповнює теоретичний матеріал.

Метою вивчення курсу є розгляд принципів та засад зовнішньої політики України, дослідження історичного розвитку її зовнішньополітичної діяльності, утвердження міжнародної правосуб’єктності незалежної України та налагодження рівноправних відносин з іншими державами на сучасному етапі.

Предмет: вивчення основних напрямів зовнішньої політики країни протягом часу та досягнень міжнародного визнання незалежної України, розширення участі в європейському напрямі та співробітництво в рамках СНД, розвиток двосторонніх міждержавних відносин (з США, Канадою та країнами Азії, Африки, Латинської Америки), створення умов для забезпечення національної, насамперед, економічної безпеки, членство в ООН та інших інтеграційних об’єднаннях, а також співробітництво на регіональному рівні.

Об'єкт: інформаційно-джерельна база, що стосується основних засад та напрямів зовнішньої політики України протягом сторіч, її взаємодії з іншими державами світу, нормативно-правові документи, ключові події поточного міжнародного життя.

 

У процесі засвоєння даного курсу студенти повинні ЗНАТИ:

- основні події та факти з історії зовнішньої політики України;

- процес міжнародного визнання незалежної України та головні напрями зовнішньої політики;

- специфіку питання щодо забезпечення національної безпеки та її економічної складової;

- особливості взаємовідносин з країнами пострадянського простору;

- перспективи та проблеми інтеграції України у європейський простір;

- стан та перспективи розвитку двосторонніх відносин з державами Азії, Латинської Америки, Африки, Азійсько-Тихоокеанського регіону (АТР);

- принципи, на яких базується співробітництво з міжнародними організаціями на глобальному та регіональному рівнях.

ВМІТИ:

- працювати з історіографічними джерелами та нормативно-правовою літературою, яка регулює зовнішню політику України;

- виділяти національно-державні інтереси та основні чинники, які впливають на зовнішню політику України;

- систематизувати, порівнювати та аналізувати явища міжнародного життя;

- визначати проблеми та перспективи зовнішньополітичної діяльності України;

- характеризувати стосунки України з іншими державами світу та міжнародними організаціями.

Інформаційними джерелами є підручники, монографії, навчальні посібники, методичні матеріали, словники, енциклопедії, наукові статті, періодичні видання, документальні джерела та нормативно-правові акти.

 

Таким чином, курс «Зовнішня політика України» має надати студентам денного відділення достатньо знань для формування уявлення про Україну як суверенну державу, що здійснює свою зовнішньополітичну діяльність на основі міжнародно-правових принципів, а також можливість кваліфіковано розбиратися у такій проблемі, як Україна в системі міжнародних відносин.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)