АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Їх особливості

Читайте также:
  1. Аграрні кризи та їхні особливості
  2. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СЕЧОВИВІДНОЇ СИСТЕМИ
  3. Б) особливості акторского складу та їх поділ
  4. Бізнес-лексика та її особливості
  5. Біохімічні особливості
  6. Вивчення і особливості розвитку молодшого шкільного віку.
  7. Видові особливості молочної залози в свійських тварин
  8. Видові особливості м’якушів у свійських тварин
  9. Висновок експерта як джерело доказів у кримінальному провадженні: поняття, значення, структура та особливості оцінки.
  10. Відкриття кожної нової якості та особливості води вражає і хвилює уяву і, здається, у своїй загадковості вода невичерпна.
  11. Властивості та характерні особливості складних систем
  12. Вправа 15. Доберіть зразки текстів різних стилів. Визначте їх мовностилістичні особливості.

Для ефективного забезпечення транспортних перевезень на морському транспорті використовуються такі транспортні зо­бов'язання: договір перевезення вантажу, договір перевезення пасажира та багажу, договір круїзу, договір агентування, договір буксирування, договір лізингу суден, зобов'язання з приводу майна, що затонуло, тощо.

Правове регулювання перевезень здійснюється Цивільним ко­дексом України, Господарським кодексом України, Кодексом тор­говельного мореплавства України та підзаконними актами.

Умови морського перевезення вантажів визначаються догово­ром. Учасниками договору морського перевезення вантажів є пе­ревізники різних форм власності та замовники транспортного пе­ревезення. Перевізники — морські транспортні організації поділя­ються на морські транспортні організації загального користування і морські транспортні організації незагального користування.

Морська транспортна організація загального користування має особливий статус, зокрема на неї покладаються додаткові обов'язки:

а) прийняти будь-який запропонований для перевезення ван­таж, якщо на судні с вільні приміщення, придатні для перевезен­ня, і вантаж може бути перевезений без шкоди для раніше прийня­тих до перевезення вантажів;

б) не віддавати перевагу одному вантажовласнику перед ін­шим стосовно приймання вантажів і умов перевезення, за винят­ком випадків, передбачених чинним законодавством України;

в) публікувати тарифи та умови перевезень.

Зміст договору — за договором морського перевезення ванта­жу перевізник або фрахтівник зобов'язується перевезти доруче­ний йому відправником вантаж із порту відправлення в порт при­значення і видати його уповноваженій на одержання вантажу особі (одержувачу), а відправник або фрахтувальник зобов'язу­ється сплатити за перевезення встановлену плату (фрахт). Фрах­тувальником і фрахтівником визнаються особи, що уклали між собою договір фрахтування судна (чартер).

Договір морського перевезення вантажу укладається у пись­мовій формі. Документами, що підтверджують наявність і зміст договору морського перевезення вантажу, є рейсовий чартер (на­дання для перевезення всього судна, його частини або окремих суднових приміщень), коносамент, інші письмові докази.

Господарський кодекс України в ст, 307 визначає види дого­вору на морському транспорті, зокрема такі як довгострокові і короткострокові договори.

Після приймання вантажу до перевезення перевізник вантажу, капітан або агент перевізника зобов'язані видати відправнику ко­носамент, який є доказом прийому перевізником вантажу, зазна­ченого в коносаменті. Замість коносамента перевізник може ви­дати інший документ на підтвердження отримання вантажу для перевезення. Реквізити коносамента визначаються в ст. 138 Ко­дексу торговельного мореплавства України. Перевізник зобов'я­заний видати відправнику на його бажання кілька примірників коносамента тотожного змісту, причому в кожному з них відмі­чається кількість складених примірників коносамента. Коноса­мент передається з дотриманням правил ст. 140 Кодексу торгове­льного мореплавства України.

Особливі права та обов'язки учасників перевезення вантажу морським транспортом:

Відправник має право вимагати повернення вантажу в порту відправлення до відходу судна або видачі вантажу в проміжному порту, або видачі не тій особі, що зазначена в коносаменті, за умови пред'явлення всіх виданих відправнику примірників коно­самента чи надання відповідного забезпечення і з дотриманням правил Кодексу торговельного мореплавства України про відмо­ву від договору морського перевезення. Відправник повинен своєчасно передати перевізнику всі документи стосовно вантажу, як того вимагають портові, митні, санітарні та інші адміністратив­ні правила.

Вантаж розміщується на судні за розсудом капітана, але не може бути поміщений на палубі без письмової згоди відправника, за винятком вантажів, перевезення яких на палубі допускається відповідно до чинних правил і звичаїв.

Термін, протягом якого вантаж повинен бути навантажений на судно або вивантажений з судна (стадійний час), визначається угодою сторін, а за відсутності такої угоди — нормами, прийня­тими в порту навантаження (розвантаження).

Угодою сторін можуть бути встановлені додаткові після за­кінчення терміну навантаження (розвантаження) час очікування судном закінчення вантажних робіт (контрсталійний час) і розмір плати перевізнику за простій судна протягом контрсталійного ча­су (демередж), а також винагорода за закінчення навантаження (розвантаження) до закінчення сталійного часу (диспач). За від­сутності угоди сторін про тривалість часу і розмір плати вина­города визначається відповідно до термінів і ставок, прийнятих у відповідному порту. За відсутності зазначених ставок розмір плати за простій визначається витратами на утримання судна і екіпажу, а винагорода за дострокове закінчення навантаження (розвантаження) обчислюється у половинному розмірі плати за простій.

Під час завантаження судна у разі закінчення контрсталійного часу перевізник має право стягнути завдані йому подальшою за­тримкою судна збитки і відправити судно в рейс, якщо навіть весь обумовлений вантаж не навантажено на судно з причин, що не залежать від перевізника. При цьому перевізник зберігає право на одержання повного фрахту. У разі надання для перевезення вантажу всього судна капітан не вправі відмовитись від при­ймання вантажу, доставленого до закінчення сталійного або контр­сталійного часу, якщо сторони домовились про це, навіть якщо приймання і укладення вантажу можуть затримати судно понад встановлений термін. За кожний зайвий день затримки судна по­над контрсталійний час відправник зобов'язаний відшкодувати перевізнику заподіяні збитки.

У тих випадках, коли для перевезення вантажу надано не все судно, капітан вправі до закінчення погодженого сталійного (або сталійного і контрсталійного) часу відмовитися від приймання вантажу, який внаслідок його пред явлення Із запізненням можна навантажити на судно належним чином і без шкоди для решти вантажу не інакше, як затримавши судно. При цьому перевізник зберігає право на одержання повного фрахту.

У разі надання для перевезення вантажу всього судна, частини судна або окремих суднових приміщень відправник може вима­гати вилучення вантажу, що не належить йому, з поданого йому судна, частини судна чи суднового приміщення в порту відправ­лення, а у випадку надання всього судна — у будь-якому порту заходу.

Легкозаймистий, вибуховий або небезпечний за своєю приро­дою вантаж, якщо він був зданий під неправильним або непов­ним найменуванням і під час його приймання перевізник не міг шляхом зовнішнього огляду пересвідчитися у його властивостях, може бути вивантажений перевізником у будь-який час або зни­щений чи знешкоджений, як того будуть вимагати обставини, без відшкодування відправнику пов'язаних із цим збитків.

У разі, якщо відправнику надано для перевезення все судно, перевізник зобов'язаний на вимогу відправника відправити судно в плавання, навіть якщо не весь вантаж був навантажений. Пере­візник у цьому випадку зберігає право на повний фрахт.

Кожна із сторін вправі відмовитися від договору морського перевезення вантажу без відшкодування іншій стороні пов'яза­них із цим збитків у випадках, визначених в ст. 156 Кодексу тор­говельного мореплавства України, в разі настання вказаних обс­тавин до відходу судна з порту.

Доказом укладення договору морського перевезення пасажира і сплати вартості проїзду є виданий перевізником квиток. Здача перевізнику багажу засвідчується багажною квитанцією.

Пасажир має право в будь-який час до відходу судна, а після початку рейсу — в будь-якому порту, в який судно зайде для по­садки або висадки пасажирів, відмовитись від договору морсько­го перевезення. Пасажир, який повідомив перевізника про відмо­ву від перевезення, має право отримати назад плату за проїзд провіз багажу. Перевізник має право відмовитися від договору морського перевезення пасажира при настанні обставин, зазначе­них у пунктах 1—4 ст. 156 Кодексу торговельного мореплавства України.

Про втрату або пошкодження багажу пасажир повинен на­правити письмове повідомлення перевізнику або його агенту у встановлені строки. Багаж, не затребуваний протягом трьох мі­сяців з дня приходу судна в порт призначення, може бути реалі­зований у порядку, встановленому Міністерством транспорту України.

Пасажир за договором морського перевезення підлягає обов'яз­ковому страхуванню від нещасного випадку відповідно до зако­нодавства України. Сплачувана пасажиром страхова премія вхо­дить у вартість квитка.

Перевізник зобов'язаний до початку перевезення привести су­дно у стан, придатний для плавання і безпечного перевезення па­сажирів, завчасно належним чином спорядити його і забезпечити всім необхідним для плавання, укомплектувати екіпажем і утри­мувати судно в такому стані протягом усього часу морського пе­ревезення пасажирів.

Особливий договір перевезення пасажира — договір морсько­го круїзу. За договором морського круїзу одна сторона — органі­затор круїзу — зобов'язується здійснити колективну морську по­дорож (круїз) за певною програмою і надати учасникові круїзу всі пов'язані з цим послуги (морське перевезення, харчування, побутове та екскурсійне обслуговування тощо), а інша сторо­на — учасник круїзу — зобов'язується сплатити за це встановле­ну плату.

Документом, що підтверджує наявність договору морського круїзу, є іменна путівка або інший прирівняний до неї документ, виданий організатором круїзу.

Іншими поширеними договорами морського транспортування є договори фрахтування, лізингу, буксирування суден та страху­вання.

За договором фрахтування судна на певний час судновласник зобов'язується за обумовлену плату (фрахт) надати судно фрах­тувальнику на певний час для перевезення пасажирів, вантажів та для інших цілей торговельного мореплавства.

Надане фрахтувальнику судно може бути укомплектоване екі­пажем (тайм-чартер) або не споряджене і не укомплектоване екі­пажем (бербоут-чартер).

Інший поширений договір — договір лізингу судна, згідно з яким власник судна (лізингодавець) зобов'язується передати фрахтувальнику (лізингоодержувачу) судно без екіпажу для ви­користання з метою торговельного мореплавства на визначений термін, після закінчення якого до лізингоодержувача переходить право власності на судно.

Лізингоодержувач зобов'язується сплатити лізингову плату, в яку включаються плата за користування судном і його вартість за договором морського лізингу.

Договір лізингу українського державного судна може бути укладено лише з дотриманням вимог, передбачених сг. 17 Кодек­су торговельного мореплавства України.

Договір лізингу повинен бути укладений у письмовій фор­мі. У ньому повинні бути вказані найменування сторін, мета договору, назва судна, рік побудування судна, його клас, ван­тажопідйомність або вантажомісткість, потужність двигунів, швидкість ходу і витрата пального, термін користування, піс­ля закінчення якого до лізингоодержувача переходить право власності на судно, розмір і термін внесення лізингової плати, місце і час передачі судна лізингоодержувачу та інші необхідні дані.

За договором морського буксирування власник одного судна зобов'язується за винагороду відбуксирувати інше судно чи пла­вучий об'єкт на певну відстань або буксирувати його протягом певного часу чи для виконання маневру.

2. Договори річкового перевезення

Основною юридичною підставою здійснення перевезень річ­ковим транспортом є акти планування та договори. Річковий транс­порт має значну частку державної форми власності, відповідно планування має велике значення для злагодженої роботи цієї га­лузі.

Планування перевезень експортних та імпортних вантажів річ­ковим транспортом здійснюється у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 17 травня 1993 року № 357 «Тим­часове положення про місячне планування та організацію переве­зень експортних, імпортних і транзитних вантажів залізничним, морським та річковим транспортом».

Вантажовласники за умови згоди портів на перевантаження та зберігання вантажів не пізніш як за 25 днів до початку планового місяця подають українським судновласникам або фрахтовим ор­ганізаціям місячні заявки на перевезення вантажів із зазначенням умов перевозу, згідно з Положенням. Судновласники або фрах­тові організації не пізніш як за 16 днів до початку планового мі­сяця разом з портами складають проект місячного графіка розмі­щення зафрахтованого флоту, а до 17 числа передпланового мі­сяця погоджують його з вантажовласниками. Для вивезення екс­портних вантажів на умовах ФОБ і завезення імпортних вантажів на умовах С\Ф вантажовласники до 15 числа передпланового мі­сяця погоджують із судновласниками, морськими і річковими портами місячний графік подачі суден.

Перевезення вантажів здійснюється на договірних засадах, враховуючи акти планування. Правове регулювання договору перевезення вантажів річковим транспортом здійснюється Ста­тутом внутрішнього водного транспорту, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, Кодексом торго­вельного мореплавства та підзаконними актами, які визнача­ють правила надання транспортних послуг на річковому транс­порті.

Договір перевезення вантажів річковим транспортом уклада­ється у письмовій формі, зокрема, може оформлюватись у вигля­ді накладної.

Договір перевезення на річковому транспорті при систематич­ному перевезенні визначається як навігаційний на річковому транспорті (внутрішньому флоті) згідно зі ст. 308 Господарського кодексу України.

Відправник вантажу зобов'язаний одночасно з вантажем пред­ставити перевізнику накладну, яка вилається вантажоодержувачу в пункті призначення разом із вантажем. На підставі накладної порт чи пристань відправлення складає дорожню відомість, яка після видачі вантажу в пункті призначення залишається у перевізника. Для засвідчення приймання вантажу до перевезення відправнику вантажу видається квитанція. Накладні і квитанції складаються на ім'я визначених вантажоодержувачів.

Відправник вантажу повинен одночасно з накладною надати пароплавству всі документи, необхідні за санітарними, митними, карантинними й іншими правилами. Завантажені суднові трюми підлягають опломбуванню.

Вантажі приймаються до перевезення вантажною швидкістю чи великою швидкістю з оплатою останньої за підвищеним тари­фом. Швидкість зазначається у накладній.

Перевізники здійснюють транспортно-експедиційне обслуго­вування підприємств, організацій і окремих осіб.

Перевізник зобов'язаний доставити вантаж у пункт призна­чення в установлений термін.

Перевізник зобов'язаний повідомити вантажоодержувача про прибуття на його адресу вантажу, вивантаженого на причалах за­гального користування, у день прибуття вантажу чи не пізніше 12 години наступного дня. Порядок і спосіб повідомлення вста­новлюються начальником порту (пристані) по узгодженню з ван­тажоодержувачем. При неможливості повідомити вантажоодер­жувача безпосередньо порт (пристань) вивішує в місці, доступ­ному для клієнтури, оголошення про прибулі вантажі.

Вантаж видається вантажоодержувачу в пункті призначення, зазначеному в накладній. Вантажоодержувач розписується в до­рожній відомості в одержанні вантажу з указівкою сум внесених ним платежів. Відправник вантажу має право вимагати видачі вантажу не тому вантажоодержувачу, який зазначений у наклад­ній. Заяви про таку зміну подаються начальнику порту (пристані) відправлення з додатком квитанції.

Перевізник вправі не видавати вантаж до внесення вантажо­одержувачем усіх платежів.

Вантажоодержувач зобов'язаний прийняти і вивезти з порту (пристані) вантаж, що прибув на його адресу. У разі прибуття ван­тажу, постачання якого вантажоодержувачу не передбачено пла­ном постачання (договором, замовленням), вантажоодержувач зо­бов'язаний прийняти такий вантаж на відповідальне збереження,

Вантажоодержувач може відмовитися від прийняття вантажу лише в тих випадках, коли якість вантажу внаслідок ушкодження чи псування його змінилася настільки, що виключається можли­вість повного чи часткового використання його за початковим призначенням, якщо це підтверджено відповідною експертизою.

Прибулий вантаж зберігається в порту (пристані) призначення безкоштовно протягом доби, не враховуючи дня прибуття вантажу.

Перевезення пасажирів, багажу та пошти здійснюється у від­повідності до положень Статуту та правил, встановлених підзаконними актами.

Договір перевезення пасажирів на річковому транспорті має свої особливості і специфіку в залежності від способу перевезень. Зокрема, перевізники організовують попередній продаж квитків у портах, на пристанях, міських станціях, а у великих населених пунктах — доставку квитків і багажу додому за особливу плату.

Порту надасться право стягувати перонний збір за вхід на па­сажирські причали і дебаркадери.

Пасажир має право:

а) одержати місце на судні відповідно до придбаного квитка;

б) провозити разом із собою безкоштовно одну дитину у віці не доросліше 5 років, якщо вона не займає окремого місця;

в) провозити із собою безкоштовно ручну поклажу на водоміст-ських суднах не більше 36 кг і на швидкісних суднах — не біль­ше 20 кг.

Перевізник зобов'язаний подовжувати термін придатності квитка:

а) при ненаданні пасажиру з вини перевізника місця на паса­жирському судні (крім приміських, внутрішньоміських і екскур­сійно-туристських) — на час, рівний інтервалу між відправлен­ням даного судна і відправленням наступного судна;

б) у пунктах пересадки, при несвоєчасному прибутті чи відправ­ленні пасажирських суден — на увесь час затримки транзитного пасажира до надання йому можливості продовжувати поїздку;

в) при хворобі пасажира — на увесь час хвороби (по пред'яв­ленні довідки лікувальної установи);

г) при поїздці на відстань, не меншу ніж 500 км — на одну зу­пинку в дорозі терміном не більше ніж на 10 діб.

Пасажир зобов'язаний до відходу судна, але не пізніше ніж через годину після прибуття судна заявити про зупинку началь­нику порту, пристані чи вокзалу, яким повинна бути зроблена на квитку відповідна помітка. При зупинці на шляху прямування плацкарта утрачає силу і вартість її пасажиру не повертається.

Якщо пасажир порушує громадський порядок, правила внут­рішнього розпорядку і не припиняє порушення після попере­дження адміністрацією судна, капітан може видалити пасажира із судна.

Договір перевезення багажу супроводжує договір перевезення пасажира. Договір оформлюється багажною квитанцією. Багаж видається пасажиру в пункті призначення по пред'явленні багаж­ної квитанції. У пункті призначення багаж зберігається безкоштов­но протягом 24 годин, після чого за збереження багажу стягується плата в розмірі, установленому тарифом.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)