АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІV. Виконавський аналіз

Читайте также:
  1. Case 2. Маркетингове середовище міжнародних ринків та його аналіз
  2. VII. Тематика курсових робіт з аналізу фінансів підприємств
  3. АВС-аналіз товарів за ___ рік за рівнем отриманого доходу (чистої виручки від реалізації)
  4. Аналіз асиметрій розвитку галузі побутової хімії у старих (ЄС-15) та нових (ЄС-12) країнах-членах
  5. Аналіз асортименту і структури продукції
  6. Аналіз виробничих ресурсів і організаційно-технічного рівня підприємства
  7. Аналіз владних відносин у постіндустріальних суспільствах
  8. Аналіз галузі та конкурентного середовища підприємства в галузі
  9. Аналіз даних
  10. Аналіз дебіторської і кредиторської заборгованості підприємства
  11. Аналіз депозитної та кредитної діяльності кредитних спілок
  12. Аналіз документів у соціології

Дмитро Бортнянський

 

Виконала:

Студентка ІV курсу 41 групи

Заочного відділення

Куєвда М.М.

 

Викладач:

Купчик А.Т.

Умань – 2014

 

 

ПЛАН АНАЛІЗУ ХОРОВОЇ ПАРТИТУРИ

І. Загальний аналіз.

1. Відомості про авторів.

2. Жанрова приналежність

3. Зміст твору.

4. Загальний характер твору.

 

ІІ. Музично-теоретичний аналіз

1. Структура музичної форми.

2. Ладо тональність

3. Гармонія.

4. Метро ритм.

5. Темп.

6. Особливості фактури викладу.

 

ІІІ. Вокально-хоровий аналіз

1. Тип і вид хору, наявність дівізі і унісонів. Загальний діапазон хору.

й загальна теситура, прийом звуковедення, дихання

2. Аналіз і характеристика кожної хорової партії.

Ансамбль частковий

а) діапазон хорової партії, теситура, дівізі;

б) особливості ансамблю динаміки, темпу, ритму;

Стрій мелодичний

а) особливості голосоведіння і вплив напрямку мелодії на горизонтальний стрій;

б) визначення інтонаційних труднощів і шляхи їх подолання;

в) вплив динаміки, темпу і ритму на горизонтальний стрій.

ансамбль загальний:

а) тип ансамблю;

б) визначення особливостей ансамблів динаміки, темпу, ритму й дикції

залежно від теситурних умов.

ІV. Виконавський аналіз

1. Аналіз динаміки й кульмінації.

2. Аналіз фразування: визначення логічних наголосів залежно від змісту

Літературного тексту або від логіки побудови музичної думки з урахуванням форми твору.

3. Диригентські труднощі.

4. Нотний текс з гармонійним та мелодичним аналізом.

5. Додаток.

6. Використана література.

 

 

 

 

Хоровий твір «Під твою милість» Дмитра Бортнянського являється класикою української духовної вокальної музики. Цей твір написаний для

4-х голосного мішаного хору a cappella.

Дмитро Бортнянський (1751-1825) — один із найвидатніших українських композиторів церковної музики, співак і диригент, автор 6 опер, камерно-інструментальних творів, хорових циклічних концертів,

10 двохорових концертів, херувимських та причасних творів. Створив новий тип хорового концерту. Твори композитора були у великій пошані не тільки в Україні, а й у Європі. Так, наприклад, його «Херувимська пісня» перекладена на різні мови світу. Однак найвизначнішими творами композитора вважають його тридцять п’ять концертів. Ці духовні твори видано в 1881 році за редакцією Петра Чайковського. У своїй музичній творчості Бортнянський однаково блискуче виявив талант у різноманітних жанрах: кантатах, гімнах, вокально-хорових, оперно-інструментальних творах, сонатах, романсах, симфоніях, операх тощо. Його опери, написані в Петербурзі, хоч і мають багато спільного з операми італійського періоду, виявляють інтонації української музики. Композитор і музикознавець Людкевич зазначив, що Бортнянський — «видатний український хоровий вокаліст і в цій галузі йому немає рівних у нас, а може, і в Європі».

Твір «Під твою милість» (давньоукраїнського обихідного наспіву) написаний у вигляді молитви до Пресвятої Богородиці, в якому просять милості та відповіді на молитви. Характер твору спокійний, урочистий, піднесений, благальний і разом з тим ліричний.

Твір складений в поліфонічному строгому стилю, який набув великої популярності у вокальній хоровій музиці ХV- ХVІІ. Особливості характеру мелодії та побудова пов’язані з можливостями вокального виконання: строгий, спокійний характер теми, невеликий діапазон, хвилеподібна лінія мелодії, найменша тривалість нот є четвертна, і тільки в 3, 14, 22, 27 тактах є восьмі ноти на слабких долях як допоміжні конфігурації. Разом з тим присутність VII підвищеної ступені коло першої та прохідні хроматизми вказує на відхилення від цього стилю, та творчої його інтерпретації автором. Всі партії написанні без допоміжних ліній що знову свідчить на користь строгому стилю. Він має три мелодичних речення, перші дві з яких мають одночасну варіативну форму, а третя відрізняється, від попередніх. А, А1, В.

Твір «Під Твою милість» Д. Бортнянського написаний у соль мінорі. Та періодичне відхилення до паралельного мажору (Сі бемоль мажору) справляє враження хвилеподібного коливання твору між мінором та мажором. Модуляції в творі відсутні. Загальний діапазон хору- від соль великої октави до ноти до другої октави.

Темп виконання твору спокійний, помірний, розмір - Alla breve що прирівнюється до 2/2.

Умови для унісонного гармонічного ансамблю дуже сприятливі, кожна група хору співає в межах середнього регістру

Прийом звуковедення твору на легато. Дихання по фразове і ланцюгове.

 

Твір написаний для змішаного хору, бас, тенор, сопрано і альта. Всі партії співають одночасно, звучить на pp до mf в середній теситурі.

 

 

 

Визначимо теситуру кожної групи

Діапазон сопрано від фа дієза першої октави до до другої октави. Сопрано обертається в межах зменшеної квінти, мелодія рухається плавно по секундах і в деяких тактах по прімі. Партія сопрано має декілька стрибків на терцію у 25-у, 26-у тактах.

Стрибки легкі для виконання. У 3,14, 22, 25, на слабку долю припадає розспів основного складу восьмими нотами, коли у альта і баса розспівів не має. На це потрібно звернути увагу під час вивчення партій.

 

Партія альта написана в межах від ре першої октави до соль першої октави, і виконується по ладовим ступеням та стрибками на терцію. В 26 такті зустрічається стрибок на кварту. Партія зручна для виконання.

Тенор співає в межах октави від соль малої октави до мі першої октави, мелодія партії написана в основному плавно, стрибки мелодії відбуваються на терцію в 25-у, 26-у тактах

У 3,14, 22, 25, на слабку долю припадає розспів основного складу восьмими нотами, який підсилює розспів у сопрано на сексту вниз. В останньому такті партія тенора ділиться на дівізі.

 

Партія баса написана в межах соль великої октави до соль малої октави.

Ця партія являється основою гармонічної будови твору. І не схожа мелодійними ходами на інші партії. Більшість звуковедення побудоване на стрибках вгору і вниз по тонічних ступенях на кварту і квінту які періодично повторюються і не спричиняють складності для виконання.

У 25 і 26 тактах зустрічається VII повишена ступінь, яка притаманна гармонічному мінору. Це не викликає труднощів у виконанні, по скільки вона звучить після натуральної VII ступень та тоніки. В останньому та 17 тактах зустрічається дівізі.

 

 

Кульмінацією твору є початок частини «В» на 24- 27 такти. Мелодія твору звучить напружено. Висока VII ступінь підкреслюю інтонації молитви та возвеличує Чисту і Благословенну Богородицю.

 

Виконання кульмінації відбувається на mf на фоні основного виконання на pp і p. Партія баса звучить в середньому діапазоні що підсилює звучання голосів у кульмінації. Завершується кульмінація та твір ферматами, прагнучи заставити слухача вдуматися в зміст молитви та перейнятися почуттями, які викликає цей твір.

В 28 такті після поливної тривалості ідуть шість восьмих, що акцентує увагу до слів Пресвятая Богородиця та підготовлює слухача до завершення твору.

Твір зручний для диригування, виконується в помірному темпі, всі партії звучать одночасно.

 

 

 

Список використаної літератури.

 

 

1. Анисимов Л. Дирижер – хормейстер. 1976

2. Баранов.Б. Курс хоровединия. Москва 1991.

3. Егоров А. теорія и практика работы с хором Ленінград. 1951.

4. Красношеков В. Вопросы хороведения. Москва. 1965.

5. Колесса М. основи техніки техніки диригування. Музична Украъна. 1981.

6. Купчик А. Хорознавство.. Курс лекцій. CD – носій. –УПДУ імені Павлв Тичини. 2009.Умань.

7. Збірник творів для диригування. Київ 1985.

8. Пігров К. Керування хором. - К., 1962. К. Укержержав. 1962.

9. Чеснаков П. Хор и управление им. Москва 1952.

10. Ятло Л. Теорія і методика роботи з дитячим хором. Навчальний посібник.2-ге видання. Умань: РВЦ «Софія» 2009

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)