АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні вказівки. Ключові терміни та поняття: буття, життя і смерть ,абстракція, реальність, свідомого і несвідомого, категорія

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. Атрибути – це компоненти тегу, що містять вказівки про те, як броузер має сприйняти й обробити тег.
  3. Витрати на виробництво продукції згідно П(С)БО 16 та методичні рекомендації з формування собівартості продукції
  4. Вказівки до виконання контрольних робіт
  5. ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ
  6. ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  7. Вказівки до вирішення задач
  8. Вказівки до компоновки міжповерхового Перекриття
  9. ВКАЗІВКИ ДО КОНСТРУЮВАННЯ
  10. Вказівки до конструювання плити
  11. Вказівки до конструювання фундаментів
  12. Вказівки до неї з дисципліни

Ключові терміни та поняття: буття, життя і смерть,абстракція, реальність, свідомого і несвідомого, категорія, мислення, мова, субстанція, дуалізм, монізм, плюралізм, рух, розвиток, матерії, пізнавальна, емоційна, мотиваційно-вольова, свідомість, субстанційне та релятивістська концепція.

Особливу увагу слід звернути на такі питання: Виникнення і внутрішня логіка проблеми буття. Роздуми про світ, його існування, життя і смерть та їхнє значення в людському житті. Категорія буття: її смисл і специфіка. Буття як реальність і абстракція. Буття світу як основа і передумова його єдності. Світ як сукупна реальність і єдність природи та людини, матеріального світу і людського духу.

Основні форми буття. Буття речей, процесів і станів природи. Буття людини у світі природи. Специфіка людського буття. Буття ідеального. Буття свідомого і несвідомого. Соціальне буття як єдність індивідуального і суспільного буття.

Буття і субстанція. Проблема субстанції. Дуалізм і монізм. Монізм і плюралізм. Уявлення про субстанцію та їхня залежність від розвитку природознавства.

Формування науково-філософського поняття матерії. Матерія як філософська категорія і об’єктивна реальність. Еволюція філософських і природничо-наукових поглядів на матерію. Філософсько-світоглядна і наукова картина світу.

Основні форми існування матерії. Зв’язок різних рівнів організації матерії. Поняття руху. Рух і розвиток. Джерела розвитку матерії. Сучасна наука про класифікацію форм руху матерії. Єдність матерії і руху. Форми руху матерії. Простір і час. Соціальний та історичний час. Субстанційне та релятивістська концепція простору і часу, їхнє світоглядне й методологічне значення. Теорія відносності (А.Ейнштейн) та її значення для розвитку філософських уявлень про простір і час. Проблема співмірності простору й часу. Проблема єдності світу і спроба її вирішення в історії філософії.

Проблема свідомості у філософії та науці. Основні напрямки її аналізу в історії філософії. Багатоманітність феномена свідомості. Сучасна наука про передумови виникнення свідомості. Відображення як атрибутивна властивість матерії та його основні форми. Свідомість - вища форма психічного відображення дійсності. Провідна роль соціальності у виникненні свідомості. Роль суспільно-трудової діяльності, спілкування, мови у виникненні та розвитку свідомості. Сутність та основні характеристики свідомості. Структура свідомості. Свідомість як сформований внутрішній світ суб'єктивної реальності, суб'єктивної рефлексії. Три основні сфери свідомості - пізнавальна, емоційна, мотиваційно-вольова, їхня роль у регуляції людської діяльності. Основні структурні рівні психіки - несвідоме, підсвідоме, надсвідоме та їхні структурні елементи. Мислення і мова.

Змістовий модуль 2

Семінарське заняття 10


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)