АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Семінарське заняття 7

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. V. Зміст теми заняття.
  4. V. Зміст теми попереднього заняття.
  5. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  6. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  7. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  8. VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття.
  9. АНАЛІЗ ВІДВІДАНОГО ЗАНЯТТЯ
  10. Анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю
  11. Бібліографічний список до практичного заняття
  12. Варіант проведення практичного заняття

Тема: Сучасна зарубіжна філософія

1. Загальна характеристика та основні тенденції та етапи розвитку сучасної зарубіжної філософії.

2. Розробка методології наукового пізнання у позитивістській філософії.

3. Екзистенціалізм: основні течії і проблеми. Свобода і відповідальність особистості.

4. Релігійно-філософські напрями ХХ ст. (неотомізм, тейярдизм, персоналізм).

5. Проблема несвідомого в психоаналітичній філософії та його еволюція (З.Фрейд, К.Юнг, Е.Фромм).

Джерела: 5, 22, 30, 62, 65, 67, 68.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: раціоналізм, ірраціоналізм, екзистенціалізм, персоналізм, неотомізм, герменевтика, неопозитивізм, постпозитивізм, структуралізм, воля, почуття, інтуїція, несвідоме.

Особливу увагу слід звернути на такі питання: Характерні риси сучасної зарубіжної філософії. Критичний перегляд принципів і традицій некласичної філософії кінця XIX – поч. XX ст.Проблема ірраціонального (воля, почуття, інтуїція, несвідоме). С віт як воля та уявлення. Волюнтаризм А.Шопенгауера. Ф. Ніцше та його ідея надлюдини.

Вчення С. К’єркегора про три стадії життя людини, проблема вибору. Позитивізм у філософії. О.Конт, Г.Спенсер як представники “першого позитивізму”, його суть та характерні риси. Подальший розвиток ідей позитивізму.

Захист і оновлення класичних філософських традицій: неотомізм (Ю.Бохенський, Ж.Марітен, Е.Жільсон), неокантіанство (О.Лібман, Г.Коген, Е.Кассірер, В. Віндельбанд, Г. Ріккерт), неогегельянство (Дж.Ройс, Б.Кроче, Р.Кронер, А.Ліберт, Ж. Валь, Ж. Іпполіт). Відображення суспільно-політичного життя, науково-теоретичного прогресу у філософській думці. Причини ідеологізації та політизації філософії.

Проблема раціонального та ірраціонального у філософії XX століття. Розмежування раціоналізму та ірраціоналізму. Проблема нераціонального (воля, почуття, інтуїція, несвідоме) і спроба його дослідження з позицій раціоналізму. Ірраціоналістичний і містичний підходи у філософському аналізі. Філософські проблеми психоаналізу (3.Фрейд, К.Юнг, Е.Фромм).

Проблема людини у філософії XX ст. Екзистенціальна філософія та її різновиди: екзистенціалізм (М.Хайдеггер, К.Ясперс, Ж.Сартр, А.Камю); персоналізм (Е.Мун'є). Людина в умовах відчуження, соціальних криз і граничних ситуацій. Сутність та існування людини. Життя і смерть з точки зору "екзистенційної філософії".

Еволюція релігійної філософії в XX ст. Сучасний стан неотомізму. Суперечності і критицизм сучасної релігійної філософії. Християнський еволюціонізм П.Тейяра де Шардена.

Проблема знання імови у філософії. Неопозитивізм (Л.Вітгенштейн, В.В.Карнап, Б.Рассел), структуралізм (К.Леві-Строс, М.Фуко, Ж.Лакан), герменевтика (Г.Гадамер, П.Рікьор, Е.Бетті). Постпозитивізм і його роль у сучасній науці та філософії (К.Поппер, Т.Кун, І.Лакатош, П.Фейєрабенд).

Змістовий модуль 1

Семінарське заняття 8

Тема: Українська філософська думка


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)