АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Асортимент та характеристика тканин і штучних виробів

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Краткая характеристика группы занимающихся
  3. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  4. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  5. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  6. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  7. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  8. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  9. III.3.1. Общая характеристика и тенденция развития Правительства Российской Федерации
  10. III.4.1. Общая характеристика и тенденции развития федеральных органов исполнительной власти
  11. III.5.1.Становление судебной власти в России. Общая характеристика судебной системы
  12. III.6.1.Общая характеристика государственного устройства России

Стан та перспективи виробництва текстильних товарів

До текстильних товарів відносяться тканини, трикотаж, неткані матеріали, валяльно-повстяні, кручені і інші вироби. Текстильні товари виробляють з текстильних волокон двох типів: натуральних і хімічних, пряжі і ниток. З волокон, попередньо не перероблених пряжу або тканини, виготовляються лише деякі текстильні товари - вата, фетрові і повстяні вироби, окремі види нетканих матеріалів. Серед текстильних виробів провідне місце за обсягом виробництва і значенням належить тканинам.

Виробництвом текстильних товарів займається текстильна промисловість, яка за роки виросла у велику галузь народного господарства, оснащеної сучасною технікою. Заново створено вітчизняне текстильне машинобудування, реконструйовані і побудовані сотні нових текстильних комбінатів, організовано виробництво хімічних волокон і допоміжних матеріалів.

За останні роки освоєно випуск цілого ряду ткацьких верстатів (човникових і бесчелночних) і обладнання для оснащення текстильних підприємств, що відрізняються поліпшеними параметрами, підвищеною продуктивністю і високим ступенем автоматизації.

Перед текстильної промисловістю стоять великі завдання щодо подальшого розвитку виробництва тканин, нетканих матеріалів, трикотажу, оновленню асортименту і поліпшенню їх якості.

Намічено поліпшити структуру текстильних матеріалів, максимально замінити натуральні волокна в технічних тканинах хімічними волокнами, а тканини - нетканими матеріалами.

Будова тканин

Під будовою тканин розуміється взаємне розташування ниток основи качка і зв'язок цих ниток між собою. Будова тканини залежить від багатьох факторів, основними з яких є наступні: вид використаної сировини, товщина, щільність тканини по основі і качку і співвідношення щільностей, вид переплетень ниток, натяг ниток в процесі ткацтва і співвідношення натягів, технологічні параметри заправки і процесу вироблення тканини на верстаті, що впливають на натяг основних і уточнив ниток.

За волокнистого складу тканини можу бути однорідними і неоднорідними. Однорідні тканини складаються з якого-небудь одного виду волокна (нитки), і властивостями - цього волокна. Неоднорідні тканини складаються з двох, трьох або більше видів волокон (ниток). Їх називають відповідно дво-, трьох-і багатокомпонентними. Властивості таких тканин залежать у першу чергу від видів та співвідношення часток вводяться волокон (ниток).

Структура використовуваних ниток визначає особливості будови тканин. Безпосередній вплив надають величина, напрямок, характер сукання ниток, наявність фасонних ефектів і ін За структурою використовуваних ниток тканини також діляться на однорідні (з ниток різних структур).

Велике значення має Деформованість ниток в поздовжньому і поперечному напрямках. Сильно деформуються в поздовжньому напрямку нитки при виробленні тканин стають тоншими, вони можуть втратити об'ємність, пухнастість. Виробництво тканин з таких ниток вимагає дотримання особливих умов, зокрема мінімальних натягів. Тканини з ниток, неоднаково деформуються в поперечному напрямку, мають різну будову. Якщо нитки деформуються (сплющуються) значно, тканини виходять гладкими, плоскими, застілістимі. Відповідно змінюються і їх властивості.

Співвідношення діаметрів ниток впливає на ступінь взаімоізгібов основи і качка: тонкі нитки згинаються більше, товсті - менше. Такі тканини мають рубчик (потовщення) вздовж балок товстих ниток.

Щільність тканин (фактична) по основі і качку характеризується числом ниток на одиницю довжини - 100 мм. Чим вище щільність, тим більше маса 1 м, вище заповненість тканини, нижче проникність, краще механічні властивості. Великий вплив на будову і властивості тканин надає співвідношення щільностей нитки основи і качка. Чим більша щільність по одній з систем ниток в порівнянні з щільністю по іншій системі, тим більше ці нитки згинаються і виступають на поверхню, тим вище анізотропної (рівномірність властивості у всіх напрямках) тканини.

Поверхня заповнення характеризує частку площі тканини (у%), закриту нитками основи і качку. Ця частка залежить від щільності по основі і качку і діаметрів ниток. Поверхневе заповнення дає уявлення про загальну заповнювання тканини волокнистим матеріалом і може змінитися від 60 до 100%. / 7 /

Переплетення ниток є найважливішим чинником будови тканин, мав вплив на всі їхні властивості і перш за все на естетичні, зокрема на фактуру (загальний характер структури поверхні). Переплетення - найбільш мобільний засіб зміни і різноманітності фактури і в цілому зовнішнього вигляду тканин. Чим простіше переплетення, тим менше повторюваний ділянка - раппорт. Для отримання тканин з ткацьким малюнком необхідно застосувати переплетення з великим раппорт.

Чим більше довжина переплетення, тим менше взаємодії між основою і утком, тим більше гладку поверхню і рихлу структуру має тканина, що відбивається на її механічні властивості.

Для характеристики переплетення крім довжини перекриття має значення співвідношення цих довжин по основі і качку, а також число перекриттів у рапорті.

Асортимент та характеристика тканин і штучних виробів

Асортимент тканин, що виробляються текстильної промисловістю Росії і республіки Башкортостан, надзвичайно різноманітний: тканини побутові різного призначення, технічні, спеціальні та ін Всі тканини в залежності від сировини, яку застосовують прийнято ділити на чотири класи: бавовняні, лляні, шовкові та вовняні. Такий розподіл покладено в основу всіх існуючих систем класифікації тканин - стандартної, прейскурантної (торгової) та наукової (навчальної). Поділ же на групи і підгрупи в названих системах класифікації здійснюється за різними ознаками.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)