АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Війна на морі. Підводна війна

Читайте также:
  1. Арабо-ізраїльська війна 1947-48 років (Війна за незалежність)
  2. Війна в Іраку
  3. Війна в Чечні
  4. Війна Йом Кіпур (Війна Судного дня)
  5. Війна на виснаження
  6. Державно-правовий розвиток Німеччини між двома війнами.
  7. ДРУГА СВІТОВА ВІЙНА ТА ОБ'ЄДНАННЯ НІМЕЧЧИНИ
  8. Друге гетьманування Юрія Хмельницького. Війна з Польщею та розкол України. Апогей Руїни.
  9. Кримська війна 1853 – 1856 рр.
  10. Ліванська війна 1982 року
  11. Між двома світовими війнами

Рр.

Мета: дати характеристику воєнним подіям на Східному фронті, розглянути трагічні події битви під Верденом, розкрити роль О. Брусилова у Першій світовій війні, з’ясувати наслідки підводної війни, коротко розглянути особливості воєнно-політичних подій 1917-1918 рр.; формувати вміння аналізувати історичні документи, прослідковувати причинно-наслідкові зв’язки, виховувати у дусі патріотизму та національної свідомості.

План.

1. Бойові дії у 1915 р.

2. "Верденська м’ясорубка". Брусиловський прорив. Битва на річці Соммі

3. Війна на морі. Підводна війна

4. Виснаження воюючих країн

5. Антивоєнні виступи

6. Події 1917 -1918 рр.

Тестові завдання

Варіант 1.

Вкажіть дату початку Першої світової війни.

Яку назву мав план «блискавичної війни»?

Антанта – це ….

Варіант 2.

Вкажіть дату вбивства ерцгерцога Ф. Фердинанда.

Яка битва зірвала німецький план блискавичної війни?

Троїстий союз – це ….

Варіант 3.

Коли Туреччина приєдналась до Троїстого союзу?

Що стало приводом початку Першої світової війни?

Бліцкриг – це ….

Варіант 4.

Коли відбулася перша битва на Марні?

Яким був характер Першої світової війни?

Ультиматум – це ….

 

Актуалізація опорних знань

1. Назвіть причини Першої світової війни.

2. Розкрийте стратегічні цілі воюючих держав.

3. Проаналізуйте сутність плану Шліффена.

4. Назвіть головні воєнні події 1914 р. на Західному та Східному фронтах.

5. Опишіть події на р. Марна.

 

Проблемне питання: «У чому трагізм військових кампаній 1915 – 1916 рр. і які їх наслідки?»

Бойові дії у 1915 р.

Театр воєнних дій Головні події
Західноєвропейський ¨ Ворогуючі сторони перейшли до стратегічної оборони. ¨ Битва в районі м. Іпр. Перше застосування німецьким командуванням отруюючи речовин (газова атака). ¨ Проголошення Італією війни Австро-Угорщині. ¨ Точилися бої місцевого значення обмеженими силами (незважаючи на рішення Міжсоюзницької ради про надання допомоги Росії з метою відволікання значних німецьких сил зі Східного фронту).
Східноєвропейський ¨ Спрямування головного удару проти Росії. Битва на Мазурських озерах, у якій німецькі війська розгромили 10-тисячну російську армію, примусивши її залишити Східну Прусію (лютий). ¨ Російська армія під командуванням О. Брусилова здійснила наступ в Східній Прусії, під Перемишлем, у Карпатах (березень). ¨ Німецькі війська витіснили російську армію з Галичини (травень – червень), Польщі (липень), здійснили наступ у Прибалтиці. Фронт стабілізувався на лінії: Рига – р. Західна Двіна – Барановичі – Дубно – р. Стріла.
Близькосхідний ¨ Найбільш активні бойові дії вели російські війська, що відбили у супротивника райони озер Ван та Урмія. Російське командування ввело війська в північну частину Ірану, аби запобігти закріпленню тут впливу Туреччини та Німеччини. ¨ Англо-індійські дивізії відкинули турецьку армію, що намагалася заволодіти Суецьким каналом.
Італійський ¨ Італія оголосила війну Австро-Угорщині (травень). ¨ Бойові дії набули позиційного характеру (червень).
Балканський ¨ У війну вступила Болгарія, що підписала договори з Німеччиною і Туреччиною (жовтень). ¨ Австро-німецькі і болгарські війська окупували Сербію. Розгром сербської армії на Балканах (кінець листопада. – жовтень) ¨ Англо-французький корпус, що був направлений для надання допомоги Сербії, відступив у район Салонік, де утворився Салонікський фронт.
Бойові дії на морі ¨ Англо-французький флот зробив спробу форсувати протоку Дарданелли, аби захопити Стамбул і вивести з війни Туреччину, але зазнав поразки (лютий). ¨ Німеччина розпочала підводну війну. Затоплення німецьким підводним човном англійського лайнера «Лузитанія». Але потоплення пасажирських пароплавів викликало протести США та інших нейтральних країн.

Кампанія 1915 р. не виправдала сподівань ворогуючих коаліцій, але для Антанти її наслідки були кращими, ніж для Троїстого союзу. Німеччина опинилася перед необхідністю продовжувати тривалу війну на два фронти. Головний тягар боротьби у 1915 році випав на долю Росії, що забезпечило Франції та Великобританії перепочинок для мобілізації економіки на потреби війни.

Почало змінюватися і ставлення населення ворогуючих країн до війни, більш рішучими ставали антивоєнні виступи.

"Верденська м’ясорубка". Брусиловський прорив. Битва на річці Соммі

Кампанія 1916 року

Театр воєнних дій Головні події
Західноєвропейський ¨ Наступ німецьких військ під Верденом (лютий - грудень). ¨ Англо-французький наступ на р. Соммі де вперше в бою застосували танки (липень - вересень).
Італійський ¨ Невдалий наступ італійської армії на р. Ізонцо, відступ під натиском австро-угорських військ (березень - травень).
Східноєвропейський ¨ Наступальні операції російської армії, найважливіша з них – Брусиловський прорив під час якого російські війська знову зайняли більшу частину Східної Галичини та Буковини (червень – серпень).
Близькосхідний ¨ Успішний наступ російських військ на Кавказькому фронті. Захоплення турецької фортеці Ерзерум, вихід до турецько-іранського кордону (січень - лютий).
Воєнні дії на морі ¨ Продовження блокади Німеччини британським флотом. ¨ Чорноморський флот блокує Босфор (серпень). ¨ Відбувається найбільша морська битва британського і німецького флотів – Ютландська, в якій перемогла Великобританія (травень).

Кампанія 1916 р. не досягла цілей, які були поставлені ворогуючими коаліціями на її початку. Але стратегічна ініціатива перейшла до Антанти. Битви 1916 р. супроводжувалися величезними людськими втратами і великими витратами матеріальних ресурсів та коштів. Німеччина і Росія робили спроби приступити до сепаратних переговорів.

Війна на морі. Підводна війна

7 травня 1915 р. об’єктом атаки став англійський пасажирський лайнер "Лузитанія" з 1198 пасажирами на борту, з них 124 були американці

 

31 травня – 1 червня 1916 р. – Ютландська битва. Німецький флот поспішно залишив бій. Під час бою англійці втратили 14 кораблів. Німці – 11. Повернувшись до баз, німецький флот більше у відкритому морі не з’являвся. Морську блокаду країн Антанти прорвати не вдалося.

 

Німеччина розпочала підводну війну. Але потоплення пасажирських пароплавів викликало протести США та інших нейтральних країн. У Німеччині знов активізувалися прихильники необмеженої підводної війни. "Ми будемо топити навіть тріску, якщо вона попливе в Англію", — підтримав їх кайзер Вільгельм ІІ.

 

 

Події 1917 – 1918 рр.

Січень 1917 р. ¨ Ворогуючи країни продовжували бойові дії на всіх фронтах. ¨ Посилився антивоєнний рух. Лютий 1917 р. ¨ Німеччина оголосила Великобританії „необмежену підводну війну”. ¨ В Росії відбулася буржуазна революція, влада перейшла до Тимчасового уряду.
Березень 1917 р. ¨ Британські війська активізували наступальні операції на Близькому Сході, зайняли Багдад. Квітень 1917 р. ¨ Війська Антанти зробили невдалу спробу прорвати німецький фронт на р. Ена. ¨ США вступили у війну на боці Антанти.
Червень 1917 р. ¨ Війська Південно-Західного фронту провели наступальну операцію, що в цілому закінчилася провалом. З поставлених цілей вдалося реалізувати тільки одну: зупинити наступ німецьких військ на Україну. Початок розпаду Східного фронту. Жовтень – листопад 1917 р. ¨ Війська Австро-Угорщини розгромили італійську армію поблизу Капоретто. Англія і Франція, аби втримати фронт, змушенні були перекинути туди додаткові дивізії. ¨ Битва в Камбре за ініціативою англійського командування ¨ В Росії відбулася соціалістична революція, новий уряд декларував намір вийти з війни.
Початок 1918 р. ¨ Радянська армія припинила бойові дії. ¨ Окупація Бессарабії румунськими військами. ¨ На всіх фронтах здійснювалася стратегічна оборона. ¨ Антанта за допомогою США планує наступ на Німеччину в 1919 р. ¨ 8 січня В. Вільсон надав на розгляд Конгресу США проект мирного договору «14 пунктів» Березень 1918 р. ¨ Радянська Росія уклала з Німеччиною Брест-Литовський сепаратний мир. ¨ Німеччина почала наступ на Західному фронті, окупувала Україну, Білорусію і Прибалтику.
Квітень 1918 р. ¨ Спроба Німеччини перехопити ініціативу у свої руки. Початок останнього наступу німецьких військ у Фландрії. Велика битва на Марні. Обстріл німцями Парижа.   Серпень1918 р. ¨ Початок наступу французьких військ під командуванням маршала Ф. Фоша з метою послаблення німецького тиску на Ам’єн. Розгром 16 німецьких дивізій.
Вересень 1918 р. ¨ У ході наступальних операцій на Західному фронті Німеччина виснажила сили, не змогла досягти своїх цілей. Розпочався наступ союзників на всіх фронтах. Жовтень - листопад 1918 р. ¨ Розпад Центрального блоку. Союзники Німеччини (Австро-Угорщина, Болгарія і Туреччина) укладали мирні договори з Антантою.
Листопад 1918 р. ¨ В Німеччині відбулася революція. 11 листопада Німеччина підписала Комп’єнське перемиря з Антантою, визнала себе переможеною і зобов’язалась негайно вивести війська з усіх окупованих територій, а також передати союзникам значну кількість зброї і військового майна.

 

Терміни

Четверни́й сою́з (союз Центральних держав) — військово-політичний блок Німеччини, Австро-Угорщини, Болгарії і Туреччини, що протистояв країнам Антанти в Першій світовій війні 1914—1918.

Траншейна війна, або Позиційна війна — війна, в якій збройна боротьба ведеться переважно на суцільних, відносно стабільних фронтах з глибоко ешелонованою обороною. Як правило, характеризується високою щільністю військ і розвиненим інженерним забезпеченням позицій. Під час ведення позиційної війни військово-політична і стратегічна обстановка залишаються стабільними впродовж тривалого часу. Військові дії з обох сторін послідовні і мало результативні, наступальні операції неефективні, і навіть при сприятливому завершенні призводять до обмежених результатів.

Підводна війна може бути розділена на війну підводних човнів і протичовнову оборону а також мінне справу і протимінні дії.

Ве́рденська би́тва (фр. Bataille de Verdun, нім. Schlacht um Verdun) — битва на Західному фронті у Першій світовій війні, яка тривала з 21 лютого по 18 грудня 1916 року. Відбулася на горбистій місцевості на північ від міста Верден-сюр-Мез, що у північно-східній Франції. Найтриваліша та найзапекліша битва Першої світової війни. Втрати кожної зі сторін перевищували 300 тис. осіб. Увійшла в історію як «верденська м'ясорубка».

Бруси́ловський прори́в (Лу́цький прори́в) — наступальна операція Південно-Західного фронту російської армії проти австро-угорських і німецьких військ під час Першої світової війни. Проведена чотирма російськими арміями під командуванням генерала від кавалерії Олексія Брусилова від 22 травня (4 червня за новим стилем) до 7 вересня (20 вересня) 1916 року на фронті від Луцька до Чернівців. У ході операції було завдано серйозної поразки австро-угорській армії та зайнято Галичину і Буковину

 

Запам’ятайте дати:

Квітень-грудень 1915 р. – Дарданельська операція військ Антанти.

22 квітня 1915 р. Перше вдале застосування хімічної зброї під містом Іпр.

Травень 1915 р. – початок німецько-австрійського наступу на Східному фронті.

Осінь 1915 р. – поразка Сербії.

Лютий – грудень 1916 р. Битва під Верденом.

Травень – червень 1916 р. Ютландський морський бій.

Червень – серпень 1916 р. Брусиловський прорив.

Липень – листопад 1916 р. Битва на річці Соммі.

 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)