АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Друге гетьманування Юрія Хмельницького. Війна з Польщею та розкол України. Апогей Руїни

Читайте также:
  1. Агальна характеристика конституційного права України.
  2. Берлінський криза 1948г.и розкол Німеччини
  3. В 1569 р. між Польщею та Литвою була укладена Люблінська унія.
  4. Властивості Конституції України. Охорона Конституції України
  5. Водосховища, канали і ставки України.
  6. Геополітика та сучасне геополітичне становище України.
  7. Державний бюджет України. Склад і структура його доходів та видатків. Бюджетна класифікація
  8. Державно-правовий розвиток Німеччини між двома війнами.
  9. Доба «великих реформ» 60-70-х рр. ХІХ ст. та її наслідки для України.
  10. Друге заняття
  11. Загальнообов’язкове державне пенсійне страхування України.

В 1659 р. гетьманом знову обрано Юрія Хмельницького. Заляканий силою російського війська та погрозами Трубецького, в 1659 році Юрій підписує Переяславські статті- нав'язаний українській стороні новий договір між Гетьманщиною і Московською державою. В основу якого, було покладено сфальсифікований московською стороною текст Березневих статей 1654 р. Складались вони з 19статтей, зміст яких свідчив про наміри московського уряду значно обмежити суверенні права Гетьманщини та зміцнити свої позиції в Україні. Гетьман не мав права вести самостійну зовнішню політику (укладати міжнародні договори, приймати іноземних послів тощо). Гетьману з Військом Запорізьким не дозволялось вступати у війну або посилати козацькі полки на допомогу сусіднім державам. Козацька рада не могла (без згоди царського уряду) переобрати гетьмана. Гетьман без ради не міг призначати і звільняти полковників та генеральну старшину. Київський митрополит повинен був визнати зверхність Московського Патріарха і новообраному митрополиту заборонялось приймати посвяту від Константинопольського Патріарха. Для посилення контролю за діяльністю гетьманського уряду в Україні значно збільшився контингент царських військ. Крім Києва, московські гарнізони з воєводами розташовувались у Переяславі, Ніжині, Чернігові, Брацлаві, Умані. Переяславські статті викликали величезне обурення серед широких верств українського суспільства. Вся трагедія подальшої історії України була в тому, що цей сфальсифікований документ 1659 року став єдиним офіційним текстом на ньому згодом підписувались усі гетьмани.

В 1660 році між Росією та Польщею знову виникає війна за панування над Україно. Московські війська разом з гетьманським військом виступають на Правобережжя. Та незабаром під Чудним, що на Волині вони потрапляють в польське оточення. Після розгрому Ю. Хмельницький згоджується до повернення України до складу Польщі, підписуючи договір, так званий Слободищенський трактат, що був повторенням Гадяцького договору, але з скасуванням Переяславської угоди 1654 року та розривом союзу з Москвою - фактично Україна діставала автономію. Але на той час влада гетьмана поширювалась лише на Правобережжя, лівий беріг знаходився під владою московського царя. Ю. Хмельницький ще не втрачав надії об’єднати Україну, але розуміючи власну неспроможність виправити важке становище країни в січні 1667 року він зрікається гетьманської булави та йде в монастир. Згодом його поляки заарештували і ув’язнили в фортеці. Вийшовши на волю, тривалий час жив в одному з монастирів в місті Умань.

Таким чином, окупована російськими та польськими військами, розірвана на шматки соціальними конфліктами та політичним протистоянням різних сил Україна розділилась на дві частини. Історичний період, відомий як Руїна досягає свого апогею.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)