АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальна характеристика асортименту льняних тканин

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Краткая характеристика группы занимающихся
  3. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  4. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  5. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  6. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  7. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  8. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  9. III.3.1. Общая характеристика и тенденция развития Правительства Российской Федерации
  10. III.4.1. Общая характеристика и тенденции развития федеральных органов исполнительной власти
  11. III.5.1.Становление судебной власти в России. Общая характеристика судебной системы
  12. III.6.1.Общая характеристика государственного устройства России

Об’єм виробництва льняних тканин значно менший, ніж бавовняних. Асортимент льняних тканин складає 15% всіх артикулів.

В прейскурант на льняні тканини внесені льняні та напівльняні тканини, що містять хімічні волокна.

Згідно з торговим прейскурантом № 036 асортимент льняних тканин поділено на 16 груп за призначенням, способом виготовлення та видом оздоблення. В їх асортименті на долю тканин побутового призначення припадає близько 40% їх загального випуску. Основні тканини побутового призначення сконцентровані в перших десяти групах:

01-жакардові широкі тканини;

02- жакардові та корсетні вузькі тканини;

03- полотно та рушники гладкі;

04- полотна вузькі білі та напівбілі;

05- полотна широкі білі та напівбілі;

06- костюмно - платтяні тканини;

07- полотна сурові тонкі;

08- полотно пістряве;

09- полотно сурове грубе;

10- бортова тканина;

11- парусина; 2- двонитка; 13- равентухи; 14- пакувальна тканина; 15- тканина для мішків; 16- спецтканини.

Кожна з груп ділиться на дві підгрупи. Перша складається з чистольняних тканин та позначається цифрою 1, друга складається з напівльняних (у суміші із бавовняними або хімічними) тканин та позначається цифрою 2.

Артикул льняних тканин позначається п’ятизначним або шестизначним числом та має смислове значення. Таким чином, згідно з артикулом можливо отримати деяку інформацію про певну тканину.

Перші дві цифри відповідають номеру групи тканини (наприклад, 06 - костюмно-платтяні тканини, 10 - бортова тканина). Третя цифра вказує на склад сировини, що позначає підгрупу (1 - чистольняна тканина, 2 –напівльняна). Інші цифри в артикулі позначають порядковий номер тканини в прейскуранті.

Вироби. Асортимент льняних тканин представлений в основному полотнами різними за товщиною та характером оздоблення і використовується для натільної, постільної та столової білизни, для жіночих та дитячих суконь, костюмів, пальто, чоловічих сорочок, скатертин і рушників. Льняну бортову тканину широко використовують як прокладковий матеріал. Досить багато лляних тканин використовується в технічних цілях.

Асортимент льняних тканин постійно розширюється завдяки використанню хімічних волокон, створенню тканин нових структур (тонких, пластичних, розріджених), використанню жакардових переплетень, різних видів друкованих рисунків, яскравих соковитих кольорів.

Пряжа. Льняна тканина виготовляється з льняної пряжі мокрого та сухого прядіння.

Волокнистий склад. Розрізняють чистольняні та напівльняні тканини, які виготовляються з льняної пряжі в суміші з бавовняною пряжею, хімічними нитками, а також зі змішаної пряжі, яка містить штапельні хімічні волокна (лавсан, капрон, нітрон, віскоза).

За способом виготовлення та характером оздоблення льняна тканина виготовляється в основному сурова, напівбіла, вибілена, рідше - пістрява, гладкофарбована і набивна.

Переплетення. Виробляють їх переважно полотняним, саржевим, рідше - жакардовим та дрібновізерунковим переплетеннями. У невеликій кількості випускаються тканини атласних і складних переплетень, а також тканини сітчастих структур, що мають просвітчасті й ажурні переплетення.

Властивості. Поверхнева щільність лляних тканин коливається від 140 г/м2 у тонких тканин до 400 г/м2 у грубих і напівгрубих. Вони характеризуються великою щільністю основи і піткання. Льняні тканини мають значну міцність, вагу і товщину; мало розтягуються; жорсткі та погано драпіруються, швидко і сильно мнуться; гігієнічні (мають високу гігроскопічність), але мають низькі теплозахисні властивості, тому їх використовують лише для літнього одягу. Поверхня тканин гладка та блискуча. Через гладку поверхню тканина може зміщуватись під час розкрою.

Для покращення пружних властивостей тканини до їх складу додають штапельне лавсанове волокно, сіблон, нітрон, віскозні і полінозні волокна, обробляють синтетичними смолами. Льняні тканини з лавсаном (50-67%) мають гарний зовнішній вигляд, мало мнуться і зсідаються під час прання (зсідання не більше 1%), більш зносостійкі, але менш гігієнічні і потребують особливих режимів волого-теплової обробки. При вмісті в тканині лавсану більш ніж 50% виникають обмеження на операціях волого-теплової обробки - температура гладильної поверхні не повинна перевищувати 140° С. Тканини мають деяку обсипальність зрізів, що необхідно враховувати при розкрої і пошитті виробів.

У швейному виробництві лляні тканини при настиланні не перекошуються і не заминаються, однак, через трохи слизьку поверхню можуть зміщатися при розкрої. Підвищена жорсткість чинить опір різанню, тому ріжуться лляні тканини з великим зусиллям, ножі розкрійних машин швидко тупляться. Обробка їх на швейних машинах утруднень не викликає. Через підвищену жорсткість тканини можуть пошкоджуватись голкою.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)