АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 18. Правові основи депозитних операцій

Читайте также:
  1. III етап. Перевірка господарських операцій по суті
  2. VI. Напрями, операційні цілі та заходи з їх реалізації
  3. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  4. А. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ
  5. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  6. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  7. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ
  8. Азотисті основи як складові компоненти нуклеїнових кислот
  9. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  10. Аналіз ефективності лізингових операцій
  11. Аналіз та оцінка ефективності експортних операцій
  12. Аналіз та оцінка ефективності імпортних операцій

Поняття банківського рахунка. Види банківських рахунків. Договір банківського рахунка. Порядок відкриття, використання та закриття рахунків в банках.

Поняття та види банківських вкладів (депозитів). Договір банківського вкладу.

Правові засади відкриття, обслуговування та закриття рахунків у національній та іноземних валютах в банках України.

Правова природа кореспондентських рахунків.

Гарантування вкладів фізичних осіб. Правове положення та діяльність Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

 

ТЕМА 19.Правове регулювання розрахунково-касових операцій банків

Поняття розрахунково-касового обслуговування. Форми розрахунків. Готівкові розрахунки. Безготівкові розрахунки. Договірне списання коштів. Примусове списання коштів. Арешт грошових коштів на рахунках в банках.

Види безготівкових розрахунків. Поняття та види платіжних інструментів. Документи на переказ. Електронні платіжні засоби. Правові основи здійснення безготівкових розрахунків.

Правове регулювання міжбанківських розрахунків в Україні.

Поняття платіжної системи. Платіжна організація. Учасники платіжної системи. Користувачі платіжної системи. Внутрішньодержавні та міжнародні платіжні системи. Види внутрішньодержавних платіжних систем.

 

ТЕМА 20.Правові основи банківського кредитування

Поняття банківського кредиту та кредитних операцій банку. Принципи банківського кредитування.

Види кредитних операцій банків за законодавством України. Іпотечний кредит. Лізинговий кредит. Консорціальний кредит. Споживчий кредит. Бланковий кредит. Кредит під заставу цінних паперів.

Види забезпечення банківських кредитів.

Кредитний договір, його загальна характеристика.

Правові засади надання банкам кредитів Національним банком України.

 

ТЕМА 21. Правові аспекти банківської діяльності на ринку цінних паперів

Поняття та ознаки цінних паперів. Види цінних паперів за законодавством України. Групи цінних паперів.

Поняття ринку цінних паперів (фондового ринку), його структура. Учасники ринку цінних паперів: емітенти, інвестори, професійні учасники, саморегулівні організації професійних учасників фондового ринку.

Правові засади державного регулювання ринку цінних паперів. Поняття державного регулювання ринку цінних паперів, його мета та принципи. Правові форми впливу на ринок цінних паперів. Органи, що здійснюють державне регулювання ринку цінних паперів.

Види банківських операцій з цінними паперами. Банки як емітенти цінних паперів. Банки як інвестори в цінні папери. Прямі інвестиції банків. Банки як професійні учасники фондового ринку. Особливості правового регулювання професійної діяльності банків на фондовому ринку.

Юридична відповідальність за правопорушення на ринку цінних паперів.

 

ТЕМА 22.Правове регулювання валютних відносин

Поняття валютних цінностей. Валюта України, іноземна валюта, банківські (монетарні) метали. Правовий статус національної валюти України. Право власності на валютні цінності.

Види валютних операцій банків. Ліцензування валютних операцій. Уповноважені банки.

Порядок відкриття та обслуговування банківських рахунків клієнтів в іноземних валютах та банківських металах. Порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті. Правове регулювання кредитування в іноземній валюті. Порядок відкриття та обслуговування кореспондентських рахунків.

Правові основи валютного регулювання та валютного контролю в Україні. Повноваження Національного банку України у сфері валютного регулювання та валютного контролю.

 

ТЕМА 23.Правові засади банківського регулювання та нагляду

Поняття банківського регулювання та банківського нагляду. Мета, підстави та обсяг банківського нагляду.

Методи банківського нагляду. Безвиїзний нагляд. Порядок встановлення обов’язкових для банків економічних нормативів та контроль за їх дотриманням. Виїзний нагляд. Інспекційні перевірки банків. Поняття проблемного банку. Поняття неплатоспроможного банку. Перевірка осіб, які охоплюються наглядовою діяльністю Національного банку України.

Заходи впливу, що застосовуються Національним банком України до банків у разі порушення ними банківського законодавства. Порядок застосування заходів впливу та санкцій за порушення банківського законодавства. Ліквідація банку. Оскарження рішень Національного банку України.

Повноваження Національного банку України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у сфері банківського нагляду.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)