АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 23. Правові засади банківського регулювання та нагляду

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  3. Автоматичні системи аналогового регулювання
  4. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  5. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ
  6. Багатоточкові системи регулювання.
  7. Валютне регулювання
  8. ВАЛЮТНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗЕД
  9. Введення в експлуатацію здійснюється за дозволом державних органів ветеринарного та санітарного нагляду
  10. Види підприємств, їх організаційно-правові форми
  11. Види правовідносин
  12. Види регулювання заробітної плати

1. Конституція України від 28 червня 1996 р.

2. Закон України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг» від 12 липня 2001 р.

3. Закон України «Про Національний банк України» від 20 травня 1999 р.

4. Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 7 грудня 2000 р.

5. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей проведення заходів з фінансового оздоровлення банків» від 24 липня 2009 р.

6. Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» від 23 лютого 2012 р.

7. Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства, затверджене Постановою Національного банку України від 17 серпня 2012 р.

8. Інструкція про порядок регулювання діяльності банків в Україні, затверджена Постановою Національного банку України від 28 серпня 2001 р.

9. Положення про планування та порядок проведення інспекційних перевірок, затверджене Постановою Національного банку України від 17 липня 2001 р.

10. Положення про порядок накладення адміністративних штрафів, затверджене Постановою Національного банку України від 20 грудня 2001 р.

11. Положення про особливості реорганізації банку за рішенням його власників, затверджене постановою Правління Національного банку України від 27 липня 2008 р.

12. Основні принципи ефективного банківського нагляду, підготовлені Базельським комітетом з питань регулювання банківської діяльності (www.bank.gov.ua)

 

5. ПРИКЛАДИ ТИПОВИХ ЗАВДАНЬ, ЩО ВИНОСЯТЬСЯ НА ЕКЗАМЕН.

На екзамен з науки «Фінансове та банківське право» виносяться наступні типові завдання:

 

а) Питання суто теоретичного характеру;

Приклади.

1. Фінансове право, його предмет і метод.

2. Понять та елементи фінансових правовідносин.

3. Суб’єкти фінансових правовідносин.

4. Поняття та елементи кредитних правовідносин.

5. Елементи податкового закону.

 

б) Питання, які ґрунтуються на основних положеннях чинного фінансового та банківського законодавства (складають більшість серед екзаменаційних питань);

Приклади.

1. Виконання закону про Державний бюджет України.

2. Оподаткування доходів фізичних осіб.

3. Фінансові санкції за порушення податкового законодавства.

4. Порядок ідентифікації клієнтів.

5. Юридична відповідальність банків при здійсненні переказу коштів.

в) Питання, які потребують аналізу чинної нормативно-правової бази, що регулює певні відносини у сфері фінансової та банківської діяльності;

Приклади.

1. Правові засади аудиторської діяльності в Україні.

2. Правове регулювання оподаткування в Україні.

3. Правові основи створення банків в Україні.

4. Правові основи гарантування вкладів фізичних осіб в Україні.

5. Правове забезпечення банківської таємниці в Україні.

Г) Питання творчого характеру, які передбачають порівняння понять (явищ, відносин), виявлення їх особливостей, встановлення між ними співвідношення, взаємозв’язку або з’ясування проблем щодо їх розуміння (регулювання).

Приклади.

1. Фінансове право і банківське право: співвідношення та взаємозв’язок.

2. Податкова система, система оподаткування та система податків: поняття та

співвідношення.

3. Видатки бюджету і витрати бюджету: порівняльно-правовий аналіз.

4. Поняття банківського кредиту та кредитних операцій банків.

5. Банківське право України: галузь, підгалузь чи інститут права?

д) Ситуаційні вправи:

Приклади.

1. Фізична особа вирішила придбати квиток державної лотереї. Питання: фізична особа, купуючи квиток державної лотереї, стає учасником фінансових або цивільних правовідносин? Яким методом будуть регулюватися дані відносини?

2. 5 квітня 2012 р. Кабінет Міністрів України подав до Верховної Ради України, Президенту України, Рахункової палати річний звіт про виконання Закону України “Про Державний бюджет на 2011 рік”. 12 квітня 2012 р. Рахункова палата подала Верховній Раді України висновки про використання коштів Державного бюджету України з оцінкою ефективності такого використання. Оцініть правомірність ситуації відповідно до чинного законодавства. Чи відповідають дії зазначених державних органів нормам чинного законодавства? Чи було порушено порядок та строки реалізації стадії звітування про виконання державного бюджету?

3. У зв’язку збільшенням НБУ розміру облікової ставки, Банк „А” пропорційно збільшив розмір відсотків за користування кредитом громадянином Петренком А.В. посилаючись на укладений між ними кредитний договір. Чи правомірні дії банку? Відповідь обґрунтуйте посилаючись на чинне законодавство.

4. 15 березня 2012 р. під час операційного часу банку Чижов І.О. (отримувач) звернувся до КБ «Укргазбанк» (обслуговуючий платника банк) з платіжною вимогою щодо здійснення переказу визначеної суми коштів з рахунку платника на рахунок отримувача. Оцініть правомірність ситуації відповідно до чинного законодавства. Чи може отримувач бути ініціатором переказу? Визначте час, коли переказ вважатиметься завершеним відповідно до чинного законодавства.

5. Відділом державної виконавчої служби Подільського району м. Києва було надіслано письмовий запит до ПАТ «MAXIM-банк» із проханням надати інформацію про наявність коштів на поточному рахунку та здійснені операцій протягом останнього місяця клієнтом банку – фізичною особою Дубровою О.В., яка є боржником у відкритому виконавчому провадженні. Чи повинен банк надати таку інформацію відділу державної виконавчої служби? Який порядок розкриття інформації, що містить банківську таємницю?

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)