АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Збирання мокротиння для лабораторних досліджень

Читайте также:
  1. II Перелік лабораторних та практичних робіт
  2. АКТИВІЗАЦІЯ ВПРОВАДЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
  3. Бібліотека - інтелектуальний центр наукових досліджень. Структура і організація економічної бібліографії
  4. Блок 3 Лабораторних робіт
  5. Взяття крові із вени для імунологічних та біохімічних досліджень
  6. Види акустичних досліджень.
  7. Види маркетингових досліджень
  8. Виконанні лабораторних робіт.
  9. Виконання досліджень
  10. Вимоги до оформлення лабораторних робіт
  11. Вимоги підготовки до практичних (лабораторних) занять
  12. ВИСНОВКИ І РЕКОМЕНДАЦІЇ ЗА НАСЛІДКАМИ ДОСЛІДЖЕНЬ

Мокротиння (харкотиння) — патологічні виділення з органів дихання, що виділяються під час кашлю. До складу мокротиння входить слиз, серозна рідина, клітини крові із дихальних шляхів, патогенні мікроорганізми.

Досліджують мокротиння при підозрі на туберкульоз, рак легень тощо. Збирають мокротиння для загального клінічного аналізу зранку, натще. Попередньо пропонують хворому почистити зуби, прополоскати рот водою, 2% розчином соди, блідо-рожевим розчином калію перманганату або розчином фурациліну 1:5000. Для аналізу треба зібрати 3—5 мл свіжого мокротиння, яке виділяється при ранковому відкашлюванні, а не відхаркуванні. Збирають його у скляний або поліетиленовий посуд з щільною кришкою чи притертим корком. Посуд слід старанно промити гарячою водою з милом та осушити його, не витираючи. На посуді з мокротинням і на направленні проставляють відповідний номер і відправляють біоматеріал у лабораторію.

Мокротиння для бактеріологічного дослідження збирають у стерильну чашку Петрі, яку беруть у бактеріологічній лабораторії. Хворому потрібно пояснити про підготовку ротової порожнини, щоб під час спльовування мокротиння у чашку Петрі він не повинен торкатись країв посуду руками і ротом, а після спльовування відкашляного мокротиння треба відразу закрити чашку кришкою.

Визначення чутливості мокротиння до антибіотиків проводять, збираючи його в стерильну чашку Петрі, до початку курсу лікування антибіотиками.

Для виявлення мікобактерій туберкульозу мокротиння збирають протягом доби, а при виділенні малої кількості мокротиння — протягом 3 днів. Зберігають його в спеціально відведеному промаркованому холодильнику в тубдиспансерах або в прохолодному місці.

Для визначення добової кількості мокротиння хворому виділяють чистий сухий градуйований флакон, на дно якого наливають відповідно точну кількість дезінфекційного розчину. Флакон повинен закриватись корком, а також його необхідно обмотати папером і зафіксувати, щоб вигляд флакона з мокротинням не справляв неприємного враження на інших.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)