АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Властивості індивіду

Читайте также:
  1. Cамостійна та індивідуальна робота
  2. Cамостійна та індивідуальна робота
  3. Cамостійна та індивідуальна робота
  4. Cамостійна та індивідуальна робота
  5. Cамостійна та індивідуальна робота
  6. Cамостійна та індивідуальна робота
  7. Cамостійна та індивідуальна робота
  8. Cамостійна та індивідуальна робота
  9. E. Продукт, натуральні властивості якого змінені з метою обману споживача
  10. II. Індивідуальна робота студентів.
  11. II. Індивідуальна робота студентів.
  12. V. Індивідуальні завдання

Тема 2.1 Особистість та її структура

План

1. Поняття: індивід, людина, особистість, індивідуальність, суб’єкт

2. Особистість як предмет психологічного пізнання

3. Структура особистості

4. Біологічне і соціальнев структурі особистості

5. Основні положення сучасних теорій особистості

Ключові поняття: індивід, людина, особистість, суб’єкт, індивідуальність, психодінамічна теорія, аналітична теорія, гуманистична теорія, когнітивна теорія, поведінкова теорія, діяльнісна теорія.

Питання для актуалізації знань:

1. Чим людина відрізняється від тварини?

2. Які використовуються в психології методи пізнання людської психіки?

3. Що допомагає зрозуміти психічні явища в психіці особистості?

Навчальна мета: визначити поняття індивід, людина, особистість, індивідуальність, суб’єкт, зрозуміти суть їх співвідношень, вміти використовувати ці поняття в поясненнях. Уяснити, що особистість є предметом психологічного пізнання, вона характеризується певною структурою і співвідношенням біологічного та соціального в ній. Розкрити основні напрямки положень сучасних теорій особистості.

1. Для розуміння природи особистості потрібно з’ясувати співвідношення цього поняття з іншими поняттями, що використовуються як у класичній, так і у сучасній психології. Людина народжується на світ з генетично закладеними в неї потенційними можливостями стати саме людиною. Але не слід вважати, що немовля – це „чиста дошка” на якій під впливом соціуму „пишуться” ознаки людяності. Немовляті притаманні анатомічні і фізіологічні властивості тіла й мозку, що належить тільки людині. Вони забезпечують у перспективі оволодіння прямоходінням, знаряддями праці та мовою, розвиток інтелекту, самосвідомості тощо. Але система біологічних, генетичних, анатомічних та фізіологічних чинників передбачає становлення людини лише в певних соціальних, культурно-історичних умовах цивілізації. Щоб підкреслити біологічно зумовлену належність як новонародженої так і дорослої людини саме до людського роду та відрізнити їх від тварин, використовують поняття індивіда як протилежне поняттю, особини тварини.

Індивід – це людська біологічна основа розвитку особистості у певних соціальних умовах.

Інколи поняття індивід використовують для визначення людини як окремого представника людської спільність, як соціальна істота, що використовує знаряддя праці. Але в цьому випадку не відхиляється біологічна суттєвість індивіду.

Людина як індивід має певні властивості: первинні – індивідуально-типологічні властивості – конституціональні (загальносоматичні), нейродинамічні і білатеральні (особливості симетрії організму). Сукупність первинних властивостей індивіду визначає його вторинні властивості – структуру органічних потреб і сенсомоторну організацію, які також залежать від таких факторів, як статевий диморфізм і вік.

 

Індивід

 


Властивості індивіду

       
 
Первинні Вікові, статевий диморфізм Конституціональні особливості Нейродинамічні властивості мозку Функціональна асиметрія мозку
   
Вторинні Динаміка фізіологічних функцій   Структура органічних потреб індивіду

 


 

Проявляються у

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.015 сек.)