АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття послуги як об’єкта цивільних прав та предмету договору

Читайте также:
  1. G. Послуги з транспортування трубопроводами
  2. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  3. I. Поняття необережності, як форми вини.
  4. IV. Основні поняття і визначення,
  5. S. - термін, що позначає обставини, зміна яких призведе до скасування договору.
  6. VІІ.Оперування поняттями
  7. Аварійний комісар: поняття, функції.
  8. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  9. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  10. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  11. Адміністративні стягнення: поняття і види
  12. Адміністративної послуги

Модуль 4. Договори про надання послуг

Тема 11. Загальні положення щодо договорів про надання послуг.

Договір позики

1. Поняття послуги як об’єкта цивільних прав та предмету договору

2. Характеристика договору про надання послуг

3. Кваліфікація договорів про надання послуг

4. Класифікація договорів про надання послуг

5. Наслідки порушення договору про надання послуг

 

Поняття послуги як об’єкта цивільних прав та предмету договору

Новелою чинного Цивільного кодексу є відокремлення зобов’язань, що пов’язані з наданням послуг, оскільки вони мають певну специфіку, від зобов’язань, що виникають у зв’язку з виконанням робіт. Надання платних послуг – це виконання дій, здійснення підприємницької діяльності, не пов’язаної зі створенням нової речі або ремонтом тощо. Послуга – це, як правило, певне нематеріальне благо, замовник отримує нематеріальний корисний ефект дій (діяльності) виконавця, який споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності. Послуга може не мати матеріалізованого результату, оскільки ці результати виявити не завжди можливо та цей результат споживається замовником (наприклад, розважальні послуги). Однак послуга має всі властивості товару та може мати матеріальний носій (письмова консультація). Закон не зобов’язує замовника прийняти послугу на відміну від роботи за договором підряду.

Договір про надання послуг має спільні риси з договором підряду – предметом обох цих договорів є результати діяльності, дій. Але якщо предметом договору підряду завжди є матеріалізований результат, що передається замовнику після виконання роботи, то результат послуги споживається у процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності. Наприклад, за договором перевезення пасажира перевізник надає транспортну послугу, що не має матеріалізованої форми, це результат транспортної діяльності, яку пасажир вживає під час її здійснення, це може бути переміщення пасажира із однієї точки світу в іншій, або переміщення пасажира у фізичному просторі з поверненням у вихідну точку (круїз).

Послугу треба відмежовувати від роботи за договором підряду – діяльності, результати якої мають матеріальний вираз. Послугу треба відрізняти від трудової діяльності за трудовим договором. Надання послуг – це вид підприємницької діяльності, що відрізняється самостійністю, ініціативністю, ризиковістю, систематичністю тощо. Предметом договору про надання послуг є результат здійснення послуги, предметом трудового договору є безпосередньо процес надання послуги, здійснення трудового процесу. Наприклад, оплата послуги таксиста за цивільно-правовим договором перевезення здійснюється за доставку пасажира у певне місце за тарифами таксопарку, тобто, обговорюється кінцевий результат. Оплата праці особистого водія за трудовим договором здійснюється за процес здійснення трудової діяльності за нормативами оплати праці та робочого часу, навіть якщо водій нікого не перевозив, з особистим водієм кінцевий результат не обговорюється.

Послуга як об’єкт цивільних прав – це певне нематеріальне благо, яке замовник отримав у результаті здійснення виконавцем діяльності за договором про надання послуг, причому ці результати діяльності виконавця надаються на належному, кваліфікованому рівні, споживаються замовником, як правило, в процесі надання цієї послуги (вчинення певної дії або здійснення певної діяльності виконавцем)та невіддільні від процесу його надання.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)