АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика договору про надання послуг

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. G. Послуги з транспортування трубопроводами
  3. I. Краткая характеристика группы занимающихся
  4. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  5. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  6. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  7. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  8. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  9. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  10. III.3.1. Общая характеристика и тенденция развития Правительства Российской Федерации
  11. III.4.1. Общая характеристика и тенденции развития федеральных органов исполнительной власти
  12. III.5.1.Становление судебной власти в России. Общая характеристика судебной системы

За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення глави 63 ЦК про послуги можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов’язання. Таке положення дозволяє мінімізувати негативні наслідки, пов’язані з відсутністю правового регулювання надання окремих видів послуг, зокрема ветеринарних просвітянських, туристських тощо. Нормативна база: глава 63 ЦК, ЗУ від 12.01.1991 р. із змінами «Про захист прав споживачів», ЗУ від 23.03.1996 р. «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності», «Правила побутового обслуговування населення», затв. Постановою КМУ від 16.05.1995 р.

Предметом за договором про надання послуг є не дія або діяльність, а результат, корисний ефект надання послуги, що споживається у процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності та невіддільний від процесу його надання (ст. 901 ЦК). Погоджуємося з нормою ЗУ «Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності» від 01.12.2005 р., за якою «послуга – це результат економічної діяльності, яка не створює товар, але продається та купується під час торговельних операції», оскільки послуга як результат діяльності не має матеріалізованої форми. Також за ст. 1 Закону України «Про телекомунікації» від 18.11.2003 р. під телекомунікаційною послугою розуміється продукт діяльності оператора та/або провайдера телекомунікацій, спрямований на задоволення потреб споживачів. Щодо визначення послуги як результату діяльності у літературі існують заперечення, наприклад, за концертні послуги оплата здійснюється не за результат, а за дії з надання концерту. Однак, вважаємо, що оплата за концертну послугу здійснюється не за репетицію як дію, процес, а за результат певних дій, досягнення в галузі видовищного мистецтва. Якщо артисти на виставі почнуть репетирувати, то глядачі мають право на повернення плати, оскільки не отримали результату творчої діяльності, хоч, можливо, процес, діяльність, дії мали місце. Предметом за договором про надання медичних, освітянських послуг є не той результат, що хворий вилікувався, а учень навчився, а результат діяльності лікаря, викладача, як певний рівень їх кваліфікації та обсяг виконаної роботи, хоч цей результат не має матеріалізованої форми, але він споживався хворим чи учнем під час надання послуги.

Характеристика. Договір про надання послуг є двостороннім, консенсуальним, містить елементи договору про приєднання, має особистий характер, є, як правило, оплатним, публічним.

Договір про надання послуг, як презумпція, є оплатним. Ціна складається з плати за саму діяльність та витрат. Ціна може визначатися прейскурантами, тарифами, які в окремих випадках встановлюються нормативними актами. Послуги будуть безоплатними, якщо це зазначено у договорі. Безоплатні послуги як цивільно-правові відносини слід відмежовувати від відносин, що не регулюються цивільним правом, хоч у широкому значенні цього слова є теж послугами, але не мають майнового змісту, їх не можна оцінити грошима, наприклад, передати гаряче привітання, уступити місце в трамваї тощо.

Виконавець повинен надати послугу особисто, наприклад, при виборі пацієнтом лікаря (ст. 284 ЦК). Ознакою послуги є невід’ємність від особистості послугодавця. Якщо в договорі передбачена можливість виконання послуги іншою особою, виконавець залишається відповідальним в повному обсязі перед замовником за порушення договору.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)