АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика рахунку 23 «Виробництво», (10б), Характеристика рахунку 24 «Брак у виробництві»,(5б) , Характеристика рахунку 91 «Загально виробничі витрати. (10б)»

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Краткая характеристика группы занимающихся
  3. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  4. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  5. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  6. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  7. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  8. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  9. III.3.1. Общая характеристика и тенденция развития Правительства Российской Федерации
  10. III.4.1. Общая характеристика и тенденции развития федеральных органов исполнительной власти
  11. III.5.1.Становление судебной власти в России. Общая характеристика судебной системы
  12. III.6.1.Общая характеристика государственного устройства России

13.1. Для обліку процесу виробництва використовуються наступні рахунки: 23 «Виробництво»; 91 «Загальновиробничі витрати»; 24 «Брак у виробництві».

За відношенням до балансу рахунок 23 «Виробництво» є активним. За призначенням він калькуляційний, тому що на ньому визначається собі вартість виготовленої продукції (робіт; послуг). Залишок відображує так зване незавершене виробництво (НЗВ) - суму витрат на виробництво продукції, яка залишилася у виробничих підрозділах як незавершена на кінець (початок) місяця. Для визначення величини незавершеного виробництва підприємства проводять у цехах інвентаризації на кінець місяця. В дебеті рахунку відображуються витрати, які виникли протягом місяця в зв'язку з виробництвом продукції, в кредиті - сума фактичної собівартості виготовленої продукції (робіт, послуг), яка розраховується наприкінці місяця за наступною формулою:

Фактична собівартість готової продукції = НЗВ на початок місяця + Витрати за місяць – НЗВ на кінець місяц

У загальному вигляді зміст рахунку 23 «Виробництво» можна представити наступною схемою: Дебет (Сальдо НЗВ на поч.. міс., Прямі матеріальні витрати
, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати, загальновиробничі витрати, оборот за місяць, сальдо НЗВ на кінець місяця.) Кредит (Фактична собівартість ГП, Оборот за місяць.)

 

Аналітичний облік до рахунку 23 «Виробництво» ведеться за виробничими підрозділами, за видами виробництва, за видами продукції що виробляється.

Рахунок 91 «Загальновиробничі витрати» є активним. За своїм призначенням він збирально-розподільчий, тому що в дебеті збираються суми витрат, які наприкінці кожного місяця списуються з кредиту:

у дебет рахунку 23 «Виробництво» - розподілені витрати,

у дебет рахунку 90 «Собівартість реалізації» - нерозподілені витрати. Залишків на даному рахунку не буває.

Аналітичний облік загальновиробничих витрат ведеться за виробничими підрозділами, за статтями витрат, які відображають їх зміст та напрям, наприклад, витрати на утримання апарату управління цеху, витрати на оплату службових відряджень, амортизація основних засобів цехового призначення та інші.

 

13.2. Рахунок 24 «Брак у виробництві» є активним. В дебеті відображується собівартість браку, що був виявлений у виробництві та не підлягає виправленню, а також витрати на виправлення браку, в кредиті - суми оприбуткованих відходів від браку, суми, які відшкодову­ються винуватцями браку, а також списання суми остаточних збитків від браку на собівартість продукції - у дебет рахунку 23 «Виробництво».

13.3. Рахунок 91 «Загально виробничі витрати» є активним, за своїм призначенням він збирально-розподільчий, тому що в дебеті збираються суми витрат, які наприкінці кожного місяця списуються з кредиту: У дебет рахунку 23 «Виробництво» - розподілені витрати, У дебет рахунку 90 «Собівартість реалізації» - нерозподілені витрати. Залишків на даному рахунку не буває. Аналітичний облік загальновиробничих витрат ведеться за виробничими підрозділами, за статтями витрат, які відображають їх зміст та напрям, наприклад: витрати на утримання апарату управління цеху, витрати на оплату службових відряджень, амортизація основних засобів цехового призначення та ін..


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)