АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Хід виконання та зміст практичної роботи

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  3. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  4. III. Основний зміст роботи
  5. III. Основний зміст роботу
  6. IV. Діяльнісна змістова лінія
  7. K вн – середній коефіцієнт виконання норм вироблення всіма робітниками, що обслуговуються.
  8. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  9. V. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНОЇ ЧАСТИНИ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  10. V. ЗМІСТ ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  11. V. Зміст навчального матеріалу
  12. V. Зміст теми заняття.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 2

Тема. Пристрої уведення-виведення інформації. Периферійні пристрої ЕОМ..

Мета: Ознайомитися з будовою клавіатури, клавішами і їх групами, призначенням клавіш.

Обладнання: комп'ютери Pentium.

Хід виконання та зміст практичної роботи

1. Ознайомтесь з теоретичними відомостями про призначення клавіш сучасної клавіатури персонального комп’ютера.

Клавіатура призначена для введення символьної інформації, а також для керування робо­тою ПК. Кожний символ вводиться шляхом натискування на відповідну клавішу, при цьому в оперативну пам'ять комп'ютера заноситься код символу. Символи кодової таблиці, яка використовується при роботі з ПК, кодуються 8-бітовими двійковими числами.

У більшості ПК використовується ІВМ-сумісна клавіатура, яка має 101 клавішу і де­кілька індикаторів, що сигналізують про режими роботи клавіатури. Залежно від призначення всі клавіші поділяють на чотири поля.

Перше (центральне) поле містить клавіші з літерами, цифрами, розділовими знаками, а також ряд керуючих клавіш. Як видно з надписів на клавішах, для більшості клавіш централь­ного поля натискування однієї й тієї ж клавіші призводить до введення різних символів залеж­но від режиму роботи клавіатури. Перехід до того чи іншого режиму багато в чому визначаєть­ся програмою (драйвером), яка керує роботою клавіатури. Таких програм є багато, тому навіть на аналогічній клавіатурі перехід, наприклад, з режиму введення українських літер на режим введення англійських може здійснюватися по-різному.

Перехід у режим введення великих літер здійснюється натискуванням клавіші [CapsLock]. При цьому загорається індикатор CapsLock у правому верхньому куті клавіатури. Повторне натискування клавіші [CapsLock] переводить клавіатуру в режим введення малих лі­тер (індикатор CapsLock при цьому гасне).

Натискування комбінації двох клавіш здійснюється так: натиснути першу клавішу в ко­мбінації і, не відпускаючи її, натиснути другу.

Друге поле містить 12 функціональних клавіш [F1—F12], а також керуючі клавіші: Esc, Print Screen, Scroll Lock, Insert, Delete, Home, End, Page Up, Page Dn. При натискуванні на функ­ціональні клавіші комп'ютер виконує дії, які задаються програмою, що в даний момент працює. Натискування клавіші [End] призводить до переміщення курсору в кінець ряжа, а клавіші [Home] — на початок рядка.

Третє поле містить клавіші управління курсором дисплея. Натискування клавіш [], [­], [®], [¯] зумовлює переміщення курсору на екрані дисплея на одне знакомісце (позицію) відповідно ліворуч, праворуч, вгору, вниз.

Четверте поле містить клавіші, які можна використовувати для набору цифр і знаків арифметичних операцій або управління курсором. Перехід до режиму введення цифр здійснює­ться після натискання клавіші [NumLock] (при цьому загоряється індикатор NumLock). Повто­рне натискання клавіші [NumLock] (індикатор NumLock гасне) переводить клавіші цього поля в режим управління курсором аналогічно клавішам третього поля.

Опишемо типове призначення деяких керуючих клавіш і комбінацій клавіш клавіатури:

[Page Up] — на сторінку вгору. Використовують у ситуаціях, зв'язаних з переглядом на екрані дисплея текстів, що займають більше ніж один екран (сторінку);

[Page Down] — на сторінку вниз. При натискуванні на цю клавішу в режимі перегляду тексту на екран виводиться наступна сторінка;

[Insert] — перемикання клавіатури з режиму вставки в режим заміни і навпаки. У режимі вставки символи вводяться перед позицією курсору. При цьому символи рядка, які розміщені з правого боку від курсору, зсуваються праворуч на одну позицію, звільняючи місце для симво­лу, який вставляється. У режимі заміни символи, які вводяться, заміщають символи, на які вка­зує курсор;

[Delete] — знищення символу. Натискування цієї клавіші призводить до знищення сим­волу в позиції курсору і переміщенню тексту, який знаходиться праворуч від курсору, вліво на одну позицію;

[Tab] — клавіша табуляції. Кожне натискування клавіші зумовлює переміщення курсору на певну кількість позицій праворуч;

[Backspace] — назад. При натискуванні на цю клавішу знищується символ зліва від кур­сору, а всі решта символів рядка зміщуються на одну позицію ліворуч;

[PrintScreen] — друкування екрана. За допомогою цієї клавіші на принтер можна вивести зображення екрана;

[Esc] — вихід. Натискування цієї клавіші дозволяє відмовитись від розпочатих дій і по­вернутись до попереднього режиму;

[Enter] — введення. Натискування цієї клавіші сприймається комп'ютером як вказівка приступити до виконання введеної команди. При введенні даних натискування клавіші [Enter] сприймається як вказівка завершити введення даних у даному рядку і перейти до початку на­ступного рядка.

Керуючі клавіші [Ctrl] і [Alt] використовують у комбінації з іншими клавішами. В ПК при натискуванні комбінації клавіш виконуються, наприклад, такі дії:

[Ctrl+C] або [Ctrl+Break] — завершення виконання біжучої програми;

[Pause] — тимчасове припинення виконання програми. Для продовження виконання тре­ба натиснути будь-яку клавішу.

 

 
 

Перше (центральне) поле клавіш

2. Введіть наступний текст з клавіатури в вікні програми “Блокнот” (Пуск/Программы/Стандартные/Блокнот,Файл/Создать) " Найстарший уділ був Київський, де сидів Великий князь; зараз після його почитався уділ Новгородський, але він скоро одсахнувся од інших уділів, бо новгородці стали громадою вибирати собі князів і, котрі їм були не до вподоби, тих прогонили і на їх місце кликали других.

3. Випробуйте клавіші: Esc, Print Screen, Scroll Lock, Insert, Delete, Home, End, Page Up, Page Dn і решту із зазначених в теоретичній частині.

4. Запам'ятайте створений файл.

5. Ввімкніть кулавіатуриний тренажер Babytype або Аленка. Потренуйтесь у правильному натисканні клавіш.

6. Завершіть роботу з програмами і правильно вимкніть комп’ютер.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)