АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація роботи сомельє і бариста. Сомелье (фр. sommelier) - працівник ресторану, відповідальний за придбання, зберігання вин і представлення їх клієнтові

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. I. Організація студентів до практичного заняття
  4. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  5. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  6. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  7. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  8. III. Основний зміст роботи
  9. V. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНОЇ ЧАСТИНИ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  10. V. РЕЖИМ РОБОТИ, ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ЧАСУ ТА ВІДПОЧИНКУ
  11. VІ. ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  12. VІ. Організація і проведення конкурсу

Сомелье (фр. sommelier) - працівник ресторану, відповідальний за придбання, зберігання вин і представлення їх клієнтові.

Сомелье складає винну карту, займається дегустацією вин і дає рекомендації по вибору напоїв відвідувачам ресторану. Сомелье в своїй роботі користується спеціальним «штопором сомелье». Навчання сомелье проходит в спеціальних школах сомелье, де окрім теоретичних знань про історію вина і виноробницькі регіони, майбутні сомелье вчаться розпізнавати аромати вин за складовими і інтерпретувати отримані букети. В результаті професійний сомелье по ароматах вина здатний визначити якість напою, сорт винограду, а інколи регіон походження вина і його вік. Нюх тренується за допомогою спеціальних наборів винних ароматів, із зразками запахів що зустрічаються в букетах.

Союз сомелье Франції надає звання «Метра сомелье» тим, хто пропрацював більше 10 років на цій посаді.

Сомельє, що працює в ресторанному залі, стає психологом - йому доводиться вгадувати настрій своїх клієнтів, іноді - визначати їх соціальний статус і походження. Деколи робота сомельє вимагає неабиякого відчуття гумору і винахідливості. Сомельє зобов'язаний швидко ловити думки клієнта. Для того, щоб запропонувати набір напоїв до замовлених страв, у сомельє, як правило, буває 2-3 хвилини, і зайва задумливість може справити гнітюче враження на клієнта. Вибір, зроблений в таких екстремальних умовах, має бути точним: у ресторані гість "вкладає свої гроші (часто чималі) в підприємство, що стосується його смаку і тому особливо делікатне".

Для організації роботи сомельє необхідно набір предметів, які дозволяють професійно виконувати його посадові обовязки. Серед необхідних предметів є:

1. Ніж "для сомельє" зі штопором та відкупорювачем для пляшок.

2. Декантер для вина та порто

3. Щипці для відкривання шампанського

4. Дозатори

5. Декантус

6. Стопер, пробка для закупорювання відкритої пляшки шампанського

Рис. Декантери

Декантус - оригінальний пристрій для швидкої аерації вина. Проходячи через воронку декантуса, вино активно насичується киснем, розкриваючи свій аромат. Таким чином, з пляшки ллється ще "закрите" вино, а в келих потрапляє те, що вже "подихало".

Звичайно ж, для аерації вина можна використовувати і декантер, але це займе куди більше часу, і результат буде не таким рівномірним, якщо час від часу не збовтувати вино в декантере в процесі аерації. Отже, якщо умови дозволяють як слід підготуватися, можна використовувати і класичний варіант, але нерідкі випадки, коли потрібно привести вино у відчуття швидше, і тут декантус поза конкуренцією.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)