АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

У ресторанній діяльності також практикують організовувати комбіновані типи – ресторан-бар, кафе-бар

Читайте также:
  1. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  2. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  3. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  4. III. Витрати діяльності
  5. IV. Мотивація навчально-трудової діяльності.
  6. IV. ПОРЯДОК УТВОРЕННЯ І ДІЯЛЬНОСТІ СТАТУТНИХ ОРГАНІВ
  7. V. ЗМІСТ ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  8. VIII. ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІВ ТА ІНШИХ ПРЕДСТАВНИЦЬКИХ ОРГАНІВ ПРАЦІВНИКІВ
  9. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  10. Авторське право на об'єкти будівельної діяльності. Експертиза будівельного проекту.
  11. Аналіз виконання договірних зобов’язань щодо поставки продукції та показників результативності збутової діяльності
  12. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.

Міністерство освіти і науки, МОЛОДІ ТА СПОРТУ України

Львівський інстинут економіки і туризму

Факультет туризму, готельної і ресторанної справи

Кафедра харчових технологій та ресторанної справи

 

 

Конспект лекцій

З дисципліни

 

“Організація в ГАЛУЗІ”

Розділ «Барна справа»

Розглянуто та ухвалено на засіданні

Кафедри харчових технологій та ресторанної справи

Протокол №___________

від “” 2012р.

Зав. кафедри_____________ д.т.н., проф. Ю.Л. Білонога

 

Львів – 2012

 


Лекція№3.1.

Бари, як самостійний сегмент ресторанного господарства

Історія розвитку барів

Класифікація барів

Сучасні види спеціалізації барів

Історія розвитку барів.

Однією з перших публікацій про бари, а також про змішані напої, якими вони торгували, була брошура, випущена в США в 1882 році Гарі Джонсоном на англійській та німецькій мовах. Саме цю дату і можна вважати початком популяризації барів. В Європі вони отримали широке розповсюдження після реклами та дегустації їх продукції на Всесвітній виставці в Парижі 1889 року.

Слова "bar" походить він від англійського, що означає загородка, застава, прилавок, стійка, які відгороджують продавця від покупця. При появі перших барів та салунів (Saloon - закусочна, пивна, трактир, шинок) в США продавця (як правило, це господар) від покупця відділяв бар'єр, який потім перетворився в прилавок, а згодом в сучасну красиву і зручну барну стійку з високими табуретами.

Так само, як і американські бари та салуни, в XIX столітті в Україні були дуже популярні шинки та корчми, а в Росії -кабаки, де обслуговували шинкарі, корчмарі, кабачники продавці шинкарських (корчмарських, кабачних) напоїв (в тому числі меду та пива)-. Потім з'явилося слово "буфетник" (від французького кореня). Тепер знову повернулись до слова "бармен", вкладаючи в нього нову, більш повну уяву про цю професію.

Наприкінці XIX ст. бари почали модернізовувати. Дерев'яний прилавок було замінено буфетними стійками, оздобленими металом або деревом цінної породи. Крісел не було, оскільки господар не бажав, щоб відвідувачі довго "засиджувалися". Пізніше барна стійка була доповнена високими табуретами і стала типовою для всіх барів.

Пройшло небагато часу і, замість простих дерев'яних полиць за барною стійкою почали з'являтися високі буфети, а згодом сучасні красиві стінки для виставки різноманітних напоїв та тютюнових виробів, які легко оглядаються відвідувачами. Якщо раніше бари були тільки самостійними підприємствами, то тепер вони - невід'ємна частина ресторанів і кафе.

 

Класифікація закладу рестораннного господарства типу бар

Бар - це заклад ресторанного господарства, в якому алкогольні, безалкогольні, змішані напої, страви до них і закупні товари продають через барну стійку.

За ступенем комфорту, рівнем обслуговування і обсягом надаваних послуг бари поділяють на три класи: люкс, вищий і перший

У ресторанній діяльності також практикують організовувати комбіновані типи – ресторан-бар, кафе-бар.

Ресторан-бар різновид ресторану, до складу якого належить бар, торговельна зала якого суміжна з торговельною залою ресторану або барна стойка розміщена в торговельній залі ресторану.

Кафе-бар -різновид кафе, до складу якого входить бар, торговельна зала якого суміжна з торговельною залою кафе або барна стойка розміщена в торговельній залі кафе

Різновидом бару або ресторану є нічний клуб, який працює виключно у нічні години, з організацією різноманітних видовищ і розважально-танцювальних програм із музичним супроводом. Розріз­няють нічні клуби з послугами дозвілля: кабаре, більярд, диско тощо.

У Міжнародному стандарті галузевої класифікації видів економічної діяльності (ISIC) ООН (код 5520) окремо виділяють такі різновиди бару:

Пивні садки (en brasseries; beer gardens)- бар, що продає і організує споживання різноманітного асортименту пива і має озеленену торговельну залу;

Пивна (en pub)- бару, що продає і організує споживання алкогольних або безалкогольних напоїв;

Пивоварний бар (en brew pub) -бар, у якому варять, продають і організують споживання пива на місці.

Бар-закусочна (en snack bar) - бар із спеціалізацією за асортиментом на закусках та сендвічах (закритих бутербродах).

Бар (ресторан) напоїв за спеціальними замовленнями (en bartending) -бар (ресторан) за спеціальними замовленнями, в обслуговуванні якого задіяні бармени, що організують споживання напоїв.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)