АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Структура апарату доказів, необхідних для написання есе

Читайте также:
  1. APQC структура классификации процессов SM
  2. I. Общие критерии оценки рефератов и их структура
  3. I.2 Реформирование и современная структура банковской системы РФ.
  4. II. Структура Доклада
  5. II. Структура Переліку і порядок його застосування
  6. III. Диалектика: ее суть структура и альтернативы.
  7. III. Социальная структура и стратификация
  8. IV. Границы структурализма?
  9. IV.Структура, порядок изложения и оформления работы
  10. VI. Взаимодействие Церкви с государственными структурами и обществом в деятельности по реабилитации
  11. VII. СТРУКТУРА ЛИЧНОСТИ
  12. Административная структура ММЦ «Валко. Новая звезда»

Доказ - це сукупність логічних прийомів обґрунтування істинності якої-небудь думки за допомогою інших дійсних і пов’язаних з ним думок.

Воно пов’язане з переконанням, але не тотожно йому: аргументація або доказ повинні ґрунтуватися на даних науки і суспільно-історичної практики, переконання ж можуть бути засновані на забобонах, непоінформованості людей в питаннях економіки і політики, видимості довідності. Іншими словами, доказ або аргументація - це міркування, що використовує факти, дійсні думки, наукові дані і переконливе нас в істинності того, про що йде мова.

Структура будь-якого доказу включає три складові: теза, аргументи і виводи або оцінні думки.

Теза -це положення (думка), яке потрібно довести. Аргументи - це категорії, якими користуються при доказі істинності тези. Вивід - це думка, заснована на аналізі фактів. Оцінні думки - це думки, засновані на наших переконаннях, віруваннях або поглядах. Аргументи зазвичай діляться на наступні групи:

1. Засвідчені факти — фактичний матеріал (або статистичні дані). Факти — це живильне середовище для з’ясування тенденцій, а на їх підставі - законів в різних областях знань, тому ми часто ілюструємо дію законів на основі фактичних даних.

2. Визначення в процесі аргументації використовуються як опис понять, пов’язаних з тезою.

3. Закони науки і раніше доведені теореми теж можуть використовуватися як аргументи доказу.

Вимоги до фактичних даних і інших джерел

При написанні есе надзвичайно важливо те, як використовуються емпіричні дані і інші джерела (особлива якість читання). Всі (фактичні) дані співвідносяться з конкретним часом і місцем, тому перш, ніж їх використовувати, необхідно переконається в тому, що вони відповідають необхідному для досліджень часу і місцю. Відповідна специфікація даних за часом і місцю — один із способів, який може запобігти надмірному узагальненню, результатом якого може, наприклад, стати припущення про те, що всі країни по деяких важливих аспектах однакові (якщо ви так вважаєте, тоді це повинно бути доведено, а не бути голослівним твердженням).
Завжди можна уникнути надмірного узагальнення, якщо пам’ятати, що в рамках есе використовувані дані є ілюстративним матеріалом, а не завершальним актом, тобто вони підтверджують аргументи і міркування і свідчать про те, що автор уміє використовувати дані належним чином. Не можна забувати також, що дані, що стосуються спірних питань, завжди беруться під сумнів. Від автора не чекають певної або остаточної відповіді. Необхідно зрозуміти суть фактичного матеріалу, пов’язаного з цим питанням (відповідні індикатори? наскільки надійні дані для побудови таких індикаторів? до якого висновку можна прийти на підставі наявних даних і індикаторів щодо причин і наслідків? і так далі), і продемонструвати це в есе. Не можна посилатися на роботи, які автор есе не читав сам.

Оцінювання есе


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)