АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Навчаймо розрізняти патріотизм істинний та удаваний

Читайте также:
  1. Дружній, адрес – адреса, громадський – громадянський, відрізняти – розрізняти. Слова, що
  2. Патріотизм як суспільна та індивідуальна цінність, компонент структури особистості.

 

Слід навчати семикласників розрізняти патріотизм істинний та удаваний, словесний і діяльний.

 

* Прочитайте текст. Визначте його тему й головну думку. Чи можна уявити цей текст надрукованим у суспільно-політичних ЗМІ? Виголошеним як виступ у радіо- або телепередачі суспільного змісту?

 

Коли запитають, чи ви патріот, ви знітитесь і скажете: «Не знаю, хай судять інші». Любов до батьків та рідної землі - почуття такі високі й безкорисливі, що про них воліють мовчати. Але не всі. Є люди, які демонстративно, публічно заявляють про свою любов і б'ють себе порожніми руками в порожні груди.

Чи сумісні з патріотизмом такі почуття, як нетерпеливість, черствість, заздрість, пиха, нечемність, шукання користі, гнів, неправдивість або зневіра? Якщо можливе - значить, патріотизм несправжній.

Слово «патріотизм» асоціюється з моральними поняттями, зокрема з порядністю. Громадянська порядність і патріотизм - це одне й те ж. Словесний патріотизм нічого не вартий. Має бути діяльний патріотизм, який себе не афішує, але виявляється на кожному кроці.

Немає другого Дніпра і не буде іншої Батьківщини... То є ваша Батьківщина. То є ваш дім, і він буде таким, яким ви його зробите. І ви ту хату повинні наповнювати духовністю. Якщо ж перестанете це робити, то вона сама опуститься до плісняви, засидженої мухами. (За Є.Сверстюком).

Дайте відповіді на запитання:

* Як ви розумієте вираз «громадянська порядність»? Поясніть.

* Поясніть різницю між патріотизмом словесним і діяльним. Наведіть приклади із сучасного життя.

*Чому автор тексту закликає наповнювати рідний дім, тобто батьківщину, духовністю? Чому бездуховність порівнює з пліснявою?

* Доведіть, що текст створено в публіцистичному стилі.

Слід застерегти семикласників від поверхневого трактування українських традицій, історії, культури, мови, що може призводити до шароварщини - зведення змісту й проявів національного до етнографічних пасторалей провінційного штибу. Подаємо зразок навчального тексту, що містить тлумачення явища шароварщина.

 

*Прочитайте. Лексичне значення виділених слів з’ясуйте за Тлумачним словничком. Визначте стиль висловлювання. Свою думку обґрунтуйте.

Сьогодні у вирі злету українського патріотизму важко не помітити фальшиву сестру патріотизму - шароварщину. Вона скрізь: у телевізорі, побуті, а найстрашніше – в мізках.

Шароварщиною називають культуру низької якості, яка спекулює на національних мотивах. Це псевдоукраїнський, псевдонаціональний псевдопатріотизм, коли суть національної ідеї підміняється певними зовнішніми національними атрибутами. Це поверхневе трактування української національної культури, що зводиться до таких понять: одяг - це шаровари, їжа - передовсім сало і вареники, пісня – «Несе Галя воду», танець - гопак, зброя - шабля, козак - дебелий дядько з шаблею знову-таки в тих самих шароварах.

Шароварщина - це відсутність смаку, що маскується аплікацією з національних символів.

Ми шануємо минувшину, пишаємося своєю історією, бережемо культурні надбання. Проте час не стоїть на місці. Українці – сучасна європейська нація. Українці працелюбні й освічені, налаштовані на стрімкий розвиток, відкриті до всього нового.

Спроба нав’язливого поєднання минулого з майбутнім цілком може прищепити несприйняття всього українського, недовіру до гідного майбутнього українського народу.

Шароварники самі грають роль щирих українців і закликають робити те саме інших. Проте грати роль українця і бути українцем - різні речі. Справжній українець нікого не наслідує, нікого з себе не вдає, він є сам собою. Він не грається в історію, він її творить.

Українці знають, шанують і бережуть своє коріння. Водночас вони мають посісти гідне місце в колі народів світу. (З журналу).

Завдання і запитання.

*Визначте стиль тексту. Свою думку доведіть.

* Поясніть вираз «щирий українець». Чому останнім часом він набув іронічного забарвлення? Яким ви уявляєте сучасного молодого українця?

* Витлумачте вираз філософа Дж.Сантаяни «Ногами людина повинна врости в землю своєї батьківщини, а очі її нехай оглядають весь світ».

* Складіть і запишіть план тексту.

* Усно перекажіть текст за планом.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)