АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Формуймо соціальну культуру

Читайте также:
  1. БОРЬБА ПЛЕХАНОВА ЗА ПЕРЕДОВУЮ РУССКУЮ КУЛЬТУРУ
  2. В) охарактеризувати соціальну структуру й становище різних верств населення УРСР у 1930х рр..
  3. Внесок українців у світову науку і культуру
  4. Вплив християнства на духовну культуру Київської Русі.
  5. ВПЛИВ ЦЕРКВИ НА НАЦІОНАЛЬНУ КУЛЬТУРУ
  6. Всю традиционную культуру — независимо от характера ее материализации — можно обозначить как устную в широком смысле слова.
  7. Глава 1. Вимоги до персоналу, який забезпечує культуру і якість надання готельних послуг
  8. Культура России второй половины ХIXв., её вклад в мировую культуру
  9. Охарактеризуйте традиційну народну культуру давніх русів.
  10. Поняття про духовну культуру
  11. Поняття про культуру мовлення
  12. Прадавня культура східних слов’ян та її вплив на культуру України. Хрещення українських земель.

 

Україна – держава моноетнічна (у моноетнічній країні кількість представників однієї нації має становити не менше 67%, тобто 2/3 від усього населення, у нашій державі українців 78,8%)[9], проте на нашій землі проживає понад 130 націй і народностей.

Увагу семикласників необхідно привертати до такого явища сучасності, як культурна різноманітність[10] – наявність у межах суспільства певної єдності кількох культур. Потрібно сприяти формуванню соціальної культури, здатності до спільного життя та співпраці з громадянами як України, так і інших держав незалежно від їх національної належності.

*Прочитайте. Доведіть, що подане висловлювання є текстом.

Україна - мононаціональна держава. Українці становлять абсолютну більшість населення країни.

Проте нашу країну неможливо уявити без росіян, білорусів, молдаван, кримських татарів, євреїв, циган.

Українці в різних частинах України мають певні особливості, які виявляються в мові, одязі, житлі, звичаях, обрядах, фольклорі, декоративно-прикладному мистецтві. На основі цього виділяють етнографічні групи українського народу. Наддніпрянщина, Слобожанщина, Поділля, Волинь, Галичина, Буковина – у кожного кутка Україна своє обличчя, свої відмінності, традиції та мовні особливості.

Та підмічаючи відмінності, спостерігаючи несхожість характерів мешканців різних місцевостей України та представників різних національностей, народ більше завжди звертав і нині звертає увагу передовсім на те, наскільки людина щира й товариська, яка від неї користь іншим. Цьому можна знайти підтвердження в багатьох працях дослідників народного побуту.

Ніхто не ділить батьківщини. Вона у всіх одна – Україна. (За В.Супруненком).

Завдання і запитання.

*Визначте тему й головну думку тексту. Доберіть до нього заголовок.

*Що в сприйнятті кожної людини найважливіше особисто для вас? Складіть про це невеликий роздум (усно). Розпочніть його так: Найважливішим у сприйнятті людини є для мене не національна приналежність, а…

*Чим для вас цікаві мешканці різних місцевостей України? Що цікавить вас у громадянах України - представниках різних національностей? Складіть про це розповідь (усно).

*Прочитайте текст, визначте його стиль. Свою думку доведіть, спираючись на інформацію, подану в таблиці «Публіцистичний стиль».

Українці завжди відстоювали невід’ємне право рідного слова, національної культури зберігати своє, неповторне місце в сузір’ї світових досягнень духу.

Громадяни України підтримують мультикультуралізм.

Що стоїть за цим мудрим словом? Як і всякий «-ізм» воно означає принцип державної політики і людських стосунків. Це піклування держави про дотримання прав, захист гідності всіх громадян незалежно від їхнього етнічного походження, віросповідання, мови. Це взаємна повага між представниками різних національних, монокультурних та інших груп, їхнє поважливе ставлення одна одної, визнання ними культурного розмаїття як норми. Це визнана всіма громадянами багатокультурність, культурна різноманітність (З журналу).

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)